Magyar Nemzet: Tömegesen kerültek külföldre a magyar választók adatai 2022-ben

2024. február 05. 16:23

Lezárult a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vizsgálata az országgyűlési választást megelőző baloldali sms-kampányról. A DatAdat korábban azt írta: lejárató kampány folyik ellenük.

2024. február 05. 16:23
Bajnai Gordon

Elkészült a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) jelentése a 2022. március 29-i tömeges kampány sms-küldéssel összefüggésben megvalósult adatkezeléssel kapcsolatban – írta a Magyar Nemzet

A NAIH jelentésében jogsértést állapított meg, ugyanakkor mind a külföldi sms-küldő cégek, mind pedig a baloldal által megbízott lebonyolítók kapcsán további eljárásokat folytat. 

A jelentésben nincs arra utalás, hogy a két szál összekapcsolódna. Közel két év után tehát még mindig nem lehet tisztán látni az ügyben.

A cikk emlékeztet, hogy a 2022-es választás előtt száznál is több bejelentés érkezett az adatvédelmi hatósághoz az ellenzéket népszerűsítő sms-kampány ügyében. A bejelentők azt kifogásolták, hogy 2022. március 29-én kéretlen, politikai tartalmú sms-üzeneteket kaptak különböző telefonszámokról személyes mobilszámaikra, amelyeket nem adtak ki. 

Ahogy korábban a Mandiner is beszámolt róla, Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke is kapott ilyen sms-t.

Az adatvédelmi hatóság a szerződéses láncolatok visszafejtésével, számos közvetítőn át jutott el az adatkezelésért felelős személyek azonosításáig.

A panaszokban szereplő hívó telefonszámokat biztosító telefonszolgáltatókon, call-centereken és köztes ügynökökön keresztül történt a tömeges politikai hívások lebonyolítása. 

Az adatvédelmi hatóság által feltárt szerződéses láncolat. Forrás: naih.hu

Az adatvédelmi hatóság a Bajnai Gordonhoz köthető DatAdat cégcsoport szerepe kapcsán megállapította: „A DatAdat Professional Kft. és a Datadat GmbH cégeken kívül a Datadat GmbH nyilatkozatai szerint a jelenleg vizsgálton kívüli más politikai marketingkampányokban részt vett még a Datadat OÜ is.

Bár az eljárás során tagadták az összefonódást, a Datadat GmbH munkatársainak a megbízási szerződések mellékletében megadott e-mail-címei doménje és országkódja »@datad.at«,

amely azonos a DatAdat Kft. és a Datadat OÜ által használt e-mail-címének doménjével és országkódjával. Ezenkívül a Datadat GmbH, DatAdat Kft. és a Datadat OÜ tulajdonosi és ügyvezetői köre is átfedést mutat.”

A NAIH annak is megpróbált utánajárni, hogy technikailag milyen konkrét szereplők intézték a tömeges sms-küldéseket. Megkeresésükre a telefonszámok tekintetében a telefonszolgáltatók úgy nyilatkoztak, hogy valamennyi üzenet a BitMessaging Kft.-hez kapcsolódott, amely tömeges sms-küldő szolgáltatást biztosít hazai és külföldi ügyfelek számára.

A hatóság álláspontja szerint 

az Európai Unión belül is adatszuverenitási és a nemzetbiztonsági kérdéseket vethet fel, ha nagyszámú magyar érintett politikai véleményét is magában hordozó személyes adatait szükségtelenül külföldön tárolják és dolgozzák fel, 

miközben az megoldható lenne Magyarországon belül is.

A DatAdat korábbi reakcióját ITT tudják megtekinteni.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitóképen Bajnai Gordon volt miniszterelnök, az Együtt-PM országos politikai tanácsának ülésén 2014. október 19-én. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akkor ki
2024. február 05. 20:27
A fotón lévő liba legeltető akkor miért él még?? !!! Komoly diktatúrában már megnyúzták volna! Ugye, ugye!!!
KBA98
2024. február 05. 19:49
Ezért nem főbelövés járna?
nempolitizalok-0
2024. február 05. 17:44
Jó nagy tévedés azt hinni, hogy ballibsiké. Én is kaptam Bajnaiék idióta telefonüzenetéből, (legyetek bátorak, vagy valami hasonló) pedig soha életemben nem szavaztam ballibsi pártra és még kevésbé iratkoztam fel az adatbázisukba. Ezek feketepiacról származó lopott, kereskedelmi adatbázisok, nyilván vastagon benne lehetnek egyes országok titkosszolgálatai is, elég sokan érdekeltek Orbánék bukásában. Persze több százezres adatbázisokhoz lehet hozzájutni igen könnyen és akkor még ott van a pártok szabályos adatbázisa, tehát a faszi hozzájárul, hogy értesítéseket küldjenek neki. na meg a szabálytalan, amit általában pultoknál szoktak megszerezni ilyen-olyan ürügyekkel. Egy biztos, ha Bajnaiékat nem tudják/akarják kurvára megbüntetni, az jól jelzi, honnan származik az adatbázisuk, de azt is, hogy ez az egész európai adatvédelem az idióta, weblapokon történő értelmetlen kattingatásokkal egy kalap szart sem ér.
nempolitizalok-0
2024. február 05. 17:35
És most ilyenkor mi van? Bajnaiék ezen csak röhögni tudnak. Folytatás?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!