Cigarettacsikk-újrahasznosítással a kátyúk ellen: mutatjuk a szomszéd várost, ahol csikkekből készül az aszfalt

2024. január 15. 11:14

Példamutató megoldással rukkolt elő Pozsony, és minden oka megvolt rá: a világszerte naponta elszívott 18 milliárd cigarettacsikknek csupán egyharmada (!) kerül a szemétbe.

2024. január 15. 11:14

A világszerte naponta elszívott 18 milliárd cigarettacsikknek csupán egyharmada (!) kerül a szemétbe vagy az újrahasznosítóba. Az eldobott cigarettacsikkek rendkívül károsak a környezetre, mivel mérgező anyagokat bocsátanak ki, amelyek szennyezhetik a vizet, a talajt és az ökoszisztémákat – mutat rá az Euronews.

Ezt is ajánljuk a témában

Pozsony, az úttörő: hogyan használható fel a cigaretta, mint hulladék?

A szlovák főváros úttörő szerepet játszik a cigarettacsikkek újrahasznosításának módjában. Pozsony önkormányzati hulladékgazdálkodási vállalata bejelentette, hogy 2024-től új technikával gyűjti és hasznosítja újra a kidobott cigarettákat. A város karácsonyi vásárain speciális konténereket helyeztek ki, amelyeket úgy terveztek, hogy aazok a hagyományos cigarettafiltereket és a modern dohánykészülékekben, például a vapekben található szűrőket is összegyűjtsék.

Pozsony azt tervezi, hogy a kidobott csikkekből az utak építéséhez szükséges aszfaltot készít.

Az Euronews beszámolója szerint a hatóságok azt remélik, hogy ez az új módszer hozzájárul majd a tisztább utcákhoz és a hulladék gyakorlati újrafelhasználásához.

„Ha egy fesztivál, piac vagy más városi rendezvény látogatói egy speciális konténerbe dobják a cigarettacsikkeket, nemcsak a környezet tisztaságához járulnak hozzá, hanem az ilyen típusú hulladékok hasznosításához is” – mondta Martina Čechová, a pozsonyi hulladékgazdálkodási vállalat körforgásos gazdaságért felelős vezetője.

A pozsonyi városi tanáccsal, valamint a SPAK-EKO és az EcoButt cégekkel együttműködve a hulladékgazdálkodási vállalat segít majd a hulladékanyagot az utak építéséhez szükséges aszfalttá alakítani. A közös projekt keretében

a használt cigarettaszűrőkből speciális szálakat készítenek, amelyek aztán az útburkolatokra szánt aszfalt készítéséhez használt adalékanyaggá válnak.

Szlovákiában épül a világ első cigarettacsikkekből készült útja

Bár Pozsony 2024-ben ezzel az új programmal szeretné növelni a cigaretta újrahasznosítását, nem ez lesz az első alkalom, hogy a szűrőket utak építésére használják fel. Északi szomszédunknál, Garamszentkereszten már van egy út, amelyet az EcoButt készített az eldobott cigaretták felhasználásával. Az Euronews szerint ez az első ilyen jellegű út a világon.

Az alábbi angol nyelvű videón a pozsonyi városvezetés által bevezetett módszer látható:

Hogyan károsítják a cigarettacsikkek a környezetet?

Az eldobott cigaretták újrahasznosításának ösztönzése jelentős pozitív hatással lehet a bolygóra. A városban élőkre nemcsak a szennyezett levegő lehet káros hatással, de a zöld területeket az eldobált szemét is elcsúfítja. Ezeknek pedig elég nagy részét a cigarettacsikkek teszik ki, felmérések szerint ugyanis

évente átlagosan hatbillió csikk keletkezik.

A csikkek háromnegyede végül a zöld területeken, a természetben köt ki, ami azért különösen veszélyes, mert műanyag mellett rengeteg káros anyag oldódik ki belőlük a talajba, vizekbe jutva. A cigaretták nagy része ugyanis cellulóz-acetátból készült füstszűrőket tartalmaz, ezeknek a szűrőknek pedig évtizedekre van szükségük ahhoz, hogy végleg lebomoljanak. Erről a témáról ide kattintva olvashat bővebben!

Arról is írt a Mandiner, hogy Svédországban varjakkal szedetik össze a cigarettacsikkeket. A vadon élő madarak egy kis ételt kapnak jutalmul minden egyes csikkért. A formabontó ötletről ide kattintva olvashat bővebben!

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: JENS KALAENE / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ninini
2024. január 15. 18:17
Kistányér szemekkel hallgattam az angolul beszélő hölgyet. Brutális akcentusa van.
Tehetős Totó
2024. január 15. 16:55
...s a köpetből jégpályát.
bagoly-29
2024. január 15. 13:05
Megint hűlyitik az embereket! mekkora is annak a 18 milliárd csikknek (szűrőnek) a térfogata? Mert egynek-egynek kb. 1cm3 (1 dm3-ben 1000 csikk, 1 m3-ben 1 millió 1 10 méteres kockában, 1 milliárd), ergó 18 ilyen kocka. DE nem összenyomva, mert akkor még a fele sem. A görögdinnyék képesek a csillagokat is lehazudni az égről! Mekkora útra is elég ennyi? (5m széles útra 20 cm vastagságban terítve kb. egy km! Megéri-e a gyűjtés, feldolgozás költsége s meddig tart?
Mich99
2024. január 15. 12:34
Valaki kiszámíthatná, hogy hány milliárd agysejtet pusztítanak el sokmillió birka fejében ezekkel a kampányokkal!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!