Ahogyan Lendvai Ildikó kiborul „Mária Országán”, az bizony felér egy kíméletlen önleleplezéssel (VIDEÓ)

2023. augusztus 20. 15:36

Pedig még a kommunista cenzúra nagyasszonya is tudhatná, hogy ezt a tartalmat nem a „galád” Orbán Viktor és kormánya adta ennek a napnak. De nem tudja.

2023. augusztus 20. 15:36
null
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

A liberális és baloldali elit rendre alaposan kiakad azon, ha Magyarország úgy dönt, méltó módon ünnepli meg saját születésnapját; ha megadja a módját és gazdag programkínlattal, magas színvonalon és időnként akár látványosan is ünnepel. Pedig egy 1020 éves ország ezt egészen nyugodtan megteheti. Igen, még nehéz geopolitikai és gazdasági környezetben is, mert tegyük szívünkre a kezünket: nem az augusztus 20-i programok árán múlik az éves költségvetési egyensúly, még akkor sem, ha az átlagember számára az ünnepi kiadások csillagászatinak is tűnnek. 

Az azonban – és ez az, amit a liberálisok-baloldaliak nem értenek, nem akarnak érteni, vagy éppenséggel nagyon is jól tudják és ezért van gondjuk vele – már egyértelműen hozadéka ezeknek az ünnepeknek, hogy miként tekintünk magunkra, hogyan értékeljük magyarságunkat, megállunk-e eltűnődni ezredévnyi teljesítményen (akár hibákon is, olyan dolgokon, amelyeken változtatnunk kell),

kihúzzuk-e magunkat, felemeljük-e a fejünket és merünk-e némiképp büszkének lenni. Szent István napja ugyanis valami ilyesmiről szól. 

A baloldal „legszebb” hagyományai a dekonstrukció és rombolás köré épülnek – ennek jegyében az éves „nerendezzünktűzijátékotmertdrágajajj” hangversenyt idén is megtartották. Volt itt demagógia és sipítozás, populizmus, aggodalom és nacionalizmustól rettegés. (A patriotizmus arrafelé még mindig csak kevesek szótárába illeszkedik, tanítsuk hát nekik türelmesen!) 

De nemcsak abba sikerült belekötni, hogy lesz tűzijáték augusztus 20-án (Magyarországon körülbelül hatszáz éves hagyománya van a tűzijátéknak mint ünnepi látványosságnak, az augusztusi parádé pedig a gazdaságnak is segít – de erről lásd a keretesben ajánlott kapcsolódó cikket), illetve abba, hogy mekkora forrásokat rendel ehhez a kormány, de még abba is, hogy mi lesz az idei fénypompa kerettörténete. 

Ezt is ajánljuk a témában

A produkció megálmodói ebben az évben ugyanis bátran hagyománytisztelők voltak: ahhoz a fogalomhoz nyúltak, amely több millió magyar szívét dobogtatja meg (és emlékezteti a kifejezés mögött rejlő többletfelelősségre!): Mária Országa.

Ez persze már sok volt, kiverte a biztosítékokat expolitikusnál és ügyvédnél, megmondóembernél és egyszeri kommentelőnél (ó, kommentszekció, annyi emberből kihozod a benne bújkáló proli lelkületet!). 

A Mária Országa kifejezés természetesen leginkább azoknál ütött be, akik elvbarátai és szellemi örökösei Rákosi Mátyásnak, aki a Regnum Marianum templomot annak idején nemes egyszerűséggel felrobbantatta. 

Útban van a kereszténység a dekonstruáló és romboló erőknek, lássuk be. Így volt ez a múlt század legsötétebb időszakaiban, de nincs másként korunk szellemi harcait vívva sem.

Az ATV műsorában (videó a cikk végén) például Lendvai Ildikó és Kende Péter méltatlankodott egy sort. A baloldali kormányok ámokfutásait évtizedeken át rezzenéstelenül kiszolgáló Lendvai, miután szomorkodott már egy cseppet a költségeket illetően (lásd fent), azonnal rá is fordult a témára: „Van ennél nagyobb baj szerintem, mégpedig az, hogy mikor milyen tartalmat akarnak adni augusztus 20-ának. Most itt a szervezők bejelentették, hogy a Mária Országa jelszava lesz az összetartó eszmeisége augusztus 20-nak”, mondta aggodalmasan az MSZP egykori elnöke. 

Nyilván fogalma sincs arról, hogy ez nem egy jelszó, hanem sokkal több és mélyebb annál: egyszerre eszmény és valóság, történelem és jelen. Hogyan is tudhatná, ő úgy nőtt fel és úgy politizált, hogy mindent a jelszavak hatottak át, azoknak kellett örülni és tapsolni. Ilyenek például: „A párttal, a néppel egy az utunk”, vagy „Munkás ököl, vasököl, oda csap, ahova köll”, netán „Mi kommunista ifjak indulunk...”. Ebből a világból érkezett, a csasztuskák és jelszavak kolhozi világából.

No, de aztán folytatta ám, mutatóujját oktatólag fölemelve, hogy az ATV minden nézőjének tudomására jusson: „Ezzel baj van! Ez ugyanis egy állami ünnep (...), hogy egy állami ünnepen a kormány tegye ezt vezérlő elvvé, az azért sem stimmel, mert augusztus 20. a magyar állam megalapításának az ünnepe, mindenképpen tehát a magyar államiságot kellene áttekinteni, átgondolni...” Bumm. (Kommunista ifjak like this.)

Ezen a ponton viszont Lendvai Ildikó már nemcsak ideológiai beszűkültségéről, de történelmi ismereteinek teljes hiányáról is tanúságot tett. 

Azt ugyanis még a kommunista cenzúra nagyasszonya is tudhatná – bár valószínűleg ő és elvtársai „a múltat végleg eltörölni” jegyében ezt sok könyvből kihúzták és száműzni akarták –, hogy ezt a tartalmat nem Orbán Viktor és a kormány, hanem éppen államalapító királyunk, Szent István adta ennek a napnak.

Az ugyanis, amit ő tett, páratlan alkotmányjogi aktus volt, egyszersmind olyan szakrális cselekedet, melynek máig tartó hatása van, s marad, amíg hazánk létezik. A magyar államiság legelválaszthatatlanabb, ezer éves része a Regnum Marianum, s ez akkor is így van, ha előbb a kommunista materializmus, majd a szélsőliberális nihilizmus akarta/akarja ezt elfeledtetni, romba dönteni, megsemmisíteni, meggyalázni.

Lendvai és a vele érvelők nagyvonalúan elfelejtik azt is, hogy „tartalmat adni” augusztus 20-nak az ő szellemi körük akart. 

Ők neveztek át és deszakralizáltak mindenáron és kényszeredetten ünnepeket, télapóvá silányítva Szent Miklóst, fenyőünneppé átnevezve karácsonyt és az új kenyeret állítva egy akkor már majdnem ezer éves ünnep középpontjába. Ők voltak azok, akik mindenbe valami materiálisat akartak szuszakolni, oda is, ahová az nem való, nem is fér be. Hála Istennek, ezen már túl vagyunk. Azon azonban még nem, hogy balról felháborodjanak ezredévnyi tradíciókon, nemzeti büszkeségen és az állam méltóságán, gyakorlatilag mindenen, ami kicsit is hozzánk tesz, s nem elvesz belőlünk. 

Bennünket azonban ez ne akadályozzon abban, hogy emelt fővel, méltóképpen üljük meg a mai napot! Ünnepeljük Szent István hagyatékát, ünnepeljünk hazánk születésnapját, elődeink teljesítményét, nagy tetteit és készüljünk fel arra, hogy ha rajtunk a sor, mi is megfeleljünk!

Isten éltessen, Magyarország! Isten éltessen, Mária Országa!

 

Nyitókép: képernyőfotó (ATV, Egyenes Beszéd)

Összesen 484 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sámson
2023. augusztus 26. 17:53
Jézus a föltámadása után így tanította a tanítványokat: "És hozzájuk menvén Jézus, szóla nékik, mondván: Nékem adatott minden hatalom mennyen és földön." Tehát anyucinak nincs hatalma. Mária hatalom nélkül pedig nem tud országot sem csinálni, logikus ugye? Isten Országa: ilyen van, de azt nem Jézus anyja irányítja, világos?
Sámson
2023. augusztus 26. 17:30
Magyarország NEM Mária Országa! Ezt csak a bigott római katolikusok gondolják. Tóth Gabi házasságtörő nő biztosan így gondolja, aki megcsalta férjét egy nálánál fiatalabb táncos fiúval, majd kiderült a dolog, a történetet már ismerjük. Böjte Csaba (hívei atyának hívják) is így gondolja, aki titkos szeretőjével bántalmazó kapcsolatban élt évekig, az intézményeiben pedofil, gyermekek szájába vizelő perverz nevelők tehetik gyalázatos tetteiket évtizedeken át. Bizonyára Hodász András "atya", ex-római katolikus pap is így gondolja, akit gyermekkorában egy katolikus pap megrontott, buzivá vált maga is valahogyan, ezt nemrég tudatta is a nagyközönséggel. Most a férfi párjával él. Jézus tanítása: "Atyátoknak se hívjatok senkit e földön; mert egy a ti Atyátok, aki a mennyben van."
Nemkellnév
2023. augusztus 22. 19:50
Lendvai Ildikó talán saját gondolatait képviseli, de senki másét nem. Így tűnik el rapid módon a szocialista párt, aminek (volt) vezetői érdekes? módon multimilliomosok. Ezek szocialisták(régi elv) vagy volt szocialisták( új elv). A különbség nem az emberben, hanem az időben van: és ez igazából teljesen érdektelen, de kifejezetten színpadias. Ahol a színpad egy remek vallatódeszka.
Palatin
2023. augusztus 22. 18:12
Ildikó, légy síves figyelj! Az EU-Himnuszának, - az Örömódának -, a története sem ismert, pedig szoros magyar vonatkozása van, így nem "kóser", ezért akarják azt elhallgatni. AZ UNIÓ HIMNUSZA (Beethoven 9. szimfóniájának negyedik (záró) tétele) EGY MAGYAR SZÜRETI NÉPDAL DALLAMA ALAPJÁN SZÜLETETT MEG. Beethoven évekig kinlódott a szinfónia befejezésével, mert azt valami különlegesen ünnepélyes, ugyanakkor fülbemászóan finom, de egyszerü dallammal akarta megtenni. 10-nél több próbálkozása volt erre, de egyikkel sem volt elégedett. Beethoven sok idöt töltött Magyarországon, sok helyre meghívták. Egy alkalommal egy szüreti mulatságon/ünnepségen vett részt, ahol elhangzott az a dal, amia az Örömóda alapja lett meséljen erröl a nagytudású, néhai Sály Barsi Ernő bácsi: https://www.youtube.com/watch?v=IbsDgafIwZ8 https://www.youtube.com/watch?v=AAOpoOLjztk Érdemes elolvasni erröl Karakas Zoltán előadását: http://www.parlando.hu/2017/2017-3/Karakas_Zoltan-Kisfaludy_Beethoven.pdf
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!