Nemzeti zarándokhellyé válhat a legnagyobb magyar otthona

2023. december 21. 12:17

A nagycenki Széchenyi-kastély három év után tárja ki ismét kapuit a látogatók előtt.

2023. december 21. 12:17

Átadták a nagycenki Széchenyi-kastély több mint 3,2 milliárd forintból felújított épületegyüttesét és a hozzá kapcsolódó turisztikai fejlesztéseket. Egyúttal újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt a széchenyieket bemutató és életükbe bepillantást nyújtó állandó kiállítás is.

A legnagyobb magyar, gróf Széchenyi István családjának otthona, a 18. század évtizedeiben épült késő barokk, klasszicizáló stílusú kastély a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretein belül született újjá.

Az épület falai között megújult kiállítás bemutatja gróf Széchenyi Istvánt mint államférfit és mint magánembert is.

Mindemellett a család története és Széchenyi István életműve és otthona egyaránt megjelenik a kastély tereiben. A két téma eltérő világát két különböző hangulatú kiállítási arculat tükrözi, izgalmas, interaktív elemek bevonásával – derült ki a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) közleményéből. 

Az egyszintes barokk kastély az 1750-es években épült, kialakítása során felhasználták az egykor a helyén álló majorsági épület alapfalait is. A kastély földszinti teremsora, lépcsőháza és emeleti nagyterme máig őrzi eredeti, barokk formáját. Az épület keleti szárnyában kápolnát, a nyugatiban színháztermet hoztak létre. Nagyjából erre az időszakra tehető a kastély előtti park kialakítása is, amelyet a korszak legjelentősebb főúri kertjei között tartottak számon. 
Széchenyi István külföldön szerzett tapasztalatainak szellemében mintagazdaságot hozott itt létre. A kastély egyes részeinek átépítésére és korszerűsítésére Hild Ferdinánd soproni építészt kérte fel 1834-ben. A főépület mellé mindkét oldalon egy-egy derékszögben csatlakozó szárnyat emeltetett, ahonnan a külföldi utazások során megismert technikai vívmányok, a fürdőszoba és a vízöblítéses illemhely sem maradhatott el. Ekkor vezették be a gázvilágítást is. A gróf az épület nyugati szárnyrészében alakította ki saját lakrészét, itt helyezte el könyvtárát és dolgozószobáját is.

A nagycenkiek hűek voltak a legnagyobb magyar szellemiségéhez

Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára az ünnepélyes átadón mondott köszöntőjében kijelentette: 

a nagycenki kastély nemzeti emlékhely, renoválása magától értetődő kötelesség volt.

„Nemzeti örökségünk műemlékeit meg kell őriznünk és hozzáférhetővé kell tennünk a következő nemzedékek számára is” – hangsúlyozta.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, különös jelentősége van annak, hogy éppen december 14-én, a hűség napjának évfordulóján adhatják át a megújult Széchenyi-kastély fejlesztéseit. 

Beszédében utalt arra, hogy 1921-ben a nagycenkiek elsöprő többséggel szavaztak népszavazáson Magyarország mellett, tanúbizonyságát adva hazaszeretetükről, valamint arról is, hogy 

ragaszkodnak a legnagyobb magyar, gróf Széchenyi István szellemi örökségéhez.

Ágh arra is emlékeztetett, hogy a Nemzeti Kastély és Várprogramban rendelkezésére álló 60 milliárd forintból 17 kastély és 12 vár újult meg az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz tartozó NÖF koordinálásával. 

A most zárult nagycenki projektben a rekonstrukciós munkálatok során az Öregkastély, a Széchenyi-szárny, a Virágház, a Pandúrházak, valamint a kastélypark újult meg– ismertette az államtitkár.

Később Oláh Zsanett, a NÖF ügyvezetője vette át a szót. Elmondta: „a felújításnak köszönhetően újjáéledő nagycenki Széchenyi-kastély megnyitásával a térségi turizmus újra fellendülhet, így fontos szerepet tölthet be ismét a helyi közösség életében. 

Bízom benne, hogy a nemzeti emlékhely mihamarabb nemzeti zarándokhellyé is válik!”

 – hangsúlyozta az ügyvezető.

Az ünnepélyes átadóról készült fotókat alább tekinthetik meg:

***

Ezt is ajánljuk a témában

Cél, hogy megtaláljuk a kastélyok és várak fenntartható működési modelljét – NÖF-ügyvezető a Mandinernek

Több mint másfél milliárd forint európai uniós forrásból zajlik Keszthely-Fenékpusztán az egykori uradalmi majorság felújításának első üteme. Így rövidesen a NÖF hálózata újabb turisztikai célponttal bővül. Oláh Zsanett ügyvezetőt a desztinációknak a hasznosításáról, míg Nagy Bálint közlekedési államtitkárt a május elseje óta használható ország- és vármegyebérletek várható turisztikai hasznáról kérdeztük.

Nyitókép: Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. Facebook-oldala

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2023. december 22. 12:10 Szerkesztve
Igazán érdekelne, hogy a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia- Turizmus 2.0 Program; - a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft és jogelődjei, - a Magyar Turisztikai Ügynökség (Nemzeti Turisztikai Ügynökség), - a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ, - a Magyar Turizmus Zrt, - a Visit Hungary Nemzeti Turisztikai Szervezet Nonprofit Zrt, - a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány, - a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nonprofit Kft, - Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány, - Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft, - Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Közalapítvány, - Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt, milyen turisztikai, idegenforgalmi koncepcióval akarják fenntarthatóvá - azaz önfinanszírozóvá - tenni a közpénzből felújított, berendezett kastélyokat. Vagy ezek közpénz kifizető sóhivatalok? Az is érdekelne, hogy a fehérvárcsúrgói Károlyi kastély, a Habsburg Alapítvány állami támogatás nélkül meddig húzná. New Land Media Kft. és a Lounge Design Kft
Héja
2023. december 21. 17:53
Ideje volt....
powerage
2023. december 21. 12:24
Örülök, hogy nem hagyják lepusztulni a régi épületeket. Főleg ha mondjuk olyan alakokhoz kapcsolódnak, mint Széchenyi. Ezek fontos dolgok, érdemes megőrizni őket. Ezzel együtt: "Nemzeti zarándokhellyé válhat" Itt azért valakinek elmentek otthonról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!