Már terítenek az árusok: ennyibe fog kerülni idén a karácsonyfa

2023. december 05. 17:24

Nincs fontos változás a trendben, még mindig a nordmann a legnépszerűbb.

2023. december 05. 17:24
Wintry Leipzig
Bokor Gábor
Bokor Gábor

A december elejével országszerte ellepték a nagyobb áruházak és közterek parkolóit a karácsonyfákat árusító egységek, ahol be lehet szerezni a karácsony egyik legfontosabb kellékét: a különböző díszekkel teletűzdelt fákat, melyek alá az ajándékokat lehet pakolni roskadásig. 

Nincs könnyű dolga annak, aki bármiféle képzettség nélkül indul neki a vásárlásnak, hiszen mostanra annyi féle-fajta díszfa közül lehet választani, mint égen a csillag. Vannak azonban slágertermékek, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete a Mandiner érdeklődésére elmondta, változatlanul a nordmann a legkedveltebb, mert nem hullik a levele, és szép a formája,  majd a luc és az ezüstfenyő a legkeresettebb.

Érdeklődtünk továbbá, mire számítson az, aki idén sem a mű-, hanem a rendes, igazi fenyőt választja. A szakmai szövetség lapunknak elmondta, leginkább a lucfenyőket érinti az áremelkedés, amelyeknél 10-15 százalékos is lehet a drágulás a tavalyi évhez képest. 

Ennek oka a szállítási költségek és a munkabér költségek növekedése”

– tudatták lapunkkal. 

Nem irtanak miattuk erdőket

Sokan környezetvédelmi okokból nem vásárolnak igazi fenyőt, mondván erdőt kell emiatt irtani, azonban a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete szerint ez közel sincs így, ugyanis a piacon lévő fenyőfák nem erdők kiirtásából erednek, hanem úgynevezett célültetvényekről származnak.

Magyarországon 3000-3500 hektáron folyik kifejezetten karácsonyfa értékesítési célú fenyőtermesztés,

amellyel nagyságrendileg 700 családi gazdaságnak adnak munkát, őket lehet segíteni a valódi fenyők évenkénti megvásárlásával. Arról nem is beszélve, hogy vízkereszt után sem vész kárba a karácsonyfa, mivel azokat külön szállítják el, és eltüzelésükkel komoly fűtőérték keletkezik. 

Fotó: Koen van Weel / ANP MAG / ANP via AFP

A szakmai szervezet adatai szerint éves szinten kétmillió karácsonyfát adnak el és nem kell izgulni, idén sem lesz belőlük hiány a piacon. Mint lapunkkal közölték, a Vas, Zala és Somogy vármegyében, továbbá az Északi-középhegységben – a Mátra és a Bükk környékén –, valamint Nógrád vármegyében van a legtöbb gazdaság. 

A fák kitermelése jellemzően november második felében kezdődik meg, először a földlabdás fenyőfákkal, amelyet az exportra szánt fák követnek”

– írták, majd azzal folytatták, hogy leggyakrabban Romániába és Szlovákiába megy exportra a magyar fenyő, ugyanakkor Magyarország importra is szorul, nagyságrendileg félmillió nordmann fenyő jön hazánkba. 

„A hazai minőség évről évre jobb, köszönhetően az egységes és jó minőségű szaporítóanyag és termesztéstechnológia használatának” – folytatták. Bár a szakmai szervezet adatai alapján a jellegzetes, karácsonyt megidéző illata miatt a lucfenyő a legnépszerűbb, azonban vannak, akiket eltántorít, hogy a meleg lakásokban a fa tűlevelei hamar lehullanak. 

Nem olyan jó a műfenyő?

Mint fentebb említettük, sokan pont a környezetvédelmi okokra hivatkozva tartanak otthon műfenyőt. Azonban a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete lapunknak elárulta, hogy a műfenyő csak akkor éri meg igazán, ha valaki hosszú távra tervez velük. Az átlag szerint a vásárlók öt-hatévente cserélik le ezeket, azonban hogy valóban környezetkímélő alternatíva legyen a műfenyő, alsó hangon húsz évik kéne azokat használni. 

A műfenyők zöme Kínából érkezik, így rendkívül nagy az ökológiai lábnyomuk”

– zárták. 

Nyitókép: SEBASTIAN WILLNOW / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2023. december 05. 19:27
70-ért vettem egy gyönyörűt 8 éve. Még mindig nem hullik róla a tűlevél.
Trapézcső
2023. december 05. 18:56
Bokor G. úr büszke lehet erre a 444-et idéző gagyi cikkre, durva, hogy ilyenekből éldegélnek. :) Mit nem mondasz Gábor! Szóval mennyi a fenyő?
Chekke-Faint
2023. december 05. 18:13
Nekem már tíz éve kiderült akkor 8800 ft. volt, és nem méterre vettem, hanem darabra. Még tíz évig biztos friss marad.
sozlib_abschaum
2023. december 05. 17:50
"Már terítenek az árusok: ennyibe fog kerülni idén a karácsonyfa", mindent leírtak csak árakat nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!