Kellemetlen meglepetés: nagyot fordul az időjárás szilveszter éjjel

2023. december 29. 15:41

Nem csak a dátum változik meg az új esztendőben, hanem az időjárás is.

2023. december 29. 15:41
null

Rövid ideig tartott a hirtelen jött télies időjárás, a nyugati-délnyugati áramlással ugyanis karácsonykor és a két ünnep között is enyhe, váltakozó nedvességtartalmú légtömegek érkeztek hazánk fölé, 

így a komolyabb fagyoknak és a havazásnak búcsút inthetünk erre az évre.

Azonban továbbra is egy anticiklon alakítja hazánk időjárását, de már nyakunkon a változás, ugyanis éppen szilveszter éjjel érkezik majd egy hidegfront, vagyis az új esztendő máris csapadékot és kisebb lehűlést fog hozni.

Az anticiklon hatására nagyobb területen is pára, köd és rétegfelhőzet képződhet, és ez vár ránk az év utolsó napjáig” – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentéséből. A hétvégére citromsárga riasztás van érvényben a tartós, sűrű köd miatt. 

Az új esztendő viszont némi változást hoz.

Nem csak a dátum változik meg, hanem az időjárás is, hiszen ekkor egy hidegfront éri el hazánkat” 

– fogalmaz az OMSZ.

Az északi országrészben képződött köd napközben fokozatosan zsugorodik majd a hétvége folyamán, de lesznek területek, ahol tartósan rosszak maradnak a látási viszonyok, ezért érdemes fokozott óvatossággal közlekedni az utakon. Főként, hogy a fagypont alatti ködös területeken ónos szitálás is előfordulhat. 

Vezessenek tehát óvatosan!

Szilveszter napján az éjszaka képződött köd és rétegfelhőzet kiterjedése gyorsan csökken ugyan, de főként az Északi-középhegységben és környékén egész nap borult, párás maradhat az idő. Néhol szitálás előfordulhat, északon estétől – leginkább késő estétől – pedig eleredhet az eső. 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában  –1 és +4 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig többnyire 8 és 14 fok között valószínű.

Újév napján eleinte borult lesz az ég, majd északnyugat felől csökken a felhőzet, és kisüt a nap. 

Kora délutánig sokfelé eshet az eső, de délelőtt a Dunántúlon, délután pedig már a Tiszántúlon is megszűnik a csapadék.

Nyitókép: Shutterstock

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2023. december 30. 00:33
Ebből megélnek emberek, egy jó trógert meg alig találni.
Átoperált Kiscsoportos
2023. december 29. 16:36
Hűűűű ! ... télen hűvös lesz ... elképesztő ... mindenki fusson amerre lát !
törölt felhasználó
2023. december 29. 16:06
"nagyot fordul az időjárás szilveszter éjjel" Már számítottunk rá. Az elmúlt pár napban teljesen tiszta volt az ég. Sehol egy lassan szétterülő "kondenzcsík"... De ma reggelre belehúztak, és kiszórtak ránk négynapi adagot. Ez a "kondenzcsík" pontosan 2 nap múlva, a délutáni órákban fog a fejünkre hullani. De előbb módosít egy pöttynyit az időjáráson.
Muki46
2023. december 29. 15:57
Nagyon buta cím. Az időjárás nagyon keveset változik 31-e és elseje között.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!