Átalakul az Országos Meteorológiai Szolgálat

2023. december 01. 18:34

Állami cég veszi át az OMSZ feladatait.

2023. december 01. 18:34

Új jogszabálytervezet jelent meg a kormány honlapján, eszerint az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) feladatait január 1-jétől a 100 százalékos állami tulajdonban lévő HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. veszi át.

A nemzeti meteorológiai szolgáltatóként meghatározott állami cégnek pontosan meghatározzák a feladat- és hatáskörét, így a tárgyévet követő év március 31-ig évente kell jelentést készítenie a környezetvédelemért felelős miniszternek a meteorológiai folyamatokról, a szélsőséges időjárási helyzetekről, a főbb éghajlati tényezőkről; illetve fejlesztenie a megújuló energiatermelést támogató meteorológiai szolgáltatásokat, valamint előállítania a szél- és napenergia termelés előrejelzés hatékonyságát javító előrejelzéseket.

A tervezet záró rendelkezései szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat mint a környezetvédelemért felelős miniszter irányítása alá tartozó, központi hivatalként működő központi költségvetési szerv 2023. december 31-én szűnik meg, az általa ellátott feladatokat a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság veszi át 2024. január 1-től.

Az OMSZ-nél év végén foglalkoztatott kormánytisztviselők jogviszonya 2024. január 1-jén munkaviszonnyá alakul át. Az új felállással stabilabbá, pontosabbá és hatékonyabbá tennék a meteorológiai szolgáltatásokat a nemzeti stratégiai célok elérésében érintett ágazatok számára.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csubszi
2023. december 03. 12:27
Hát nem ártana, ha végre eltalálnák, mi lesz holnap.... Nem beszélve a három napos előrejelzésről! 5-6 fokokat tévedni amatőrség!
Osztap_Bender
2023. december 02. 12:45
Ezentúl a "lölő félék" határozzák meg a büszke Magyarország időjárását (is). Várhatóan ötszörös áron, mint eddig az OMSZ tette. Minden "fejes" dologtalan családtagja, rokona hirtelen jól kereső meteorológus lesz. Reszkethetnek a mezőgazdasággal foglalkozók és a tűzijáték gyártók. A hülyék paradicsoma ma is nagyot fejlődött hazánkban.
korona.2.0
2023. december 02. 11:03
Ideje is volt már ! De a televizió EGYES CSATORNÁJÁRÓL törölni kell ezeket a LEHETETLEN marhaságokat ! Ezek legvesebbet az időjárás jelentéssel foglalkoznak. Amit adnak, az egy NAGY SEMMI ! Nem "műsor" kell nekünk, hanem IDŐJÁRÁS JELENTÉS, ha már az a neve ! A "szereplők" színészi viszketségben szenvednek. Elég volt belőlük ! Normális és tudományosabb időjárás jelentést AKARUNK ! Még a frontokat sem mutatják be. Ilyent bármályikünk tud produkálni. Az "időjárás PLUSZ" meg úgy hülyeség, ahogy van !
rockercicc
2023. december 01. 23:58
Akkor ezekután az SEM fog működni. Ezek alkimisták, bármihez nyúlnak, az szarrá válik....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!