Novák Katalin a külföldön élő magyaroknak: „Szeretném, hogyha soha nem engednének el a magyarságukban rejlő értéket és kincset”

2023. november 10. 22:43

A magyar államfő brüsszeli látogatásának zárónapján kitüntetéseket adott át, majd látogatást tett a belga Királyi Lovas Gárdánál.

2023. november 10. 22:43
NOV¡K Katalin

Mindannyiunknak, függetlenül attól, hogy mit gondolunk a világról, az országnak, vagy a Kárpát-medencének melyik magyarlakta szegletéből érkeztünk, feladatunk és kötelességünk, hogy a nemzetünknek, a hazánknak az érdekeit mindenkor közösen képviseljük – jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök Brüsszelben pénteken.

A magyarság megőrzése

Novák Katalin Magyarországnak a Belga Királysággal, valamint a Luxemburgi Nagyhercegséggel fenntartott kapcsolataiért felelős nagykövetségén a 2004 után érkezett magyar diaszpóra tagjaival találkozott. A rendezvényen elmondott beszédében hangsúlyozta: megvannak a nehézségei és kihívásai a külföldi magyar létnek, amikor – szavai szerint – nem mindig érezni, hogy külön erőfeszítést kellene tenni a magyar nyelv, a magyar kultúra és a magyarság megőrzése érdekében.

A magyarság megőrzése nem megy magától. Szeretném, hogyha soha nem engednének el a magyarságukban rejlő értéket és kincset” 

– fogalmazott.

Kétoldalú találkozó Belgiumban

A köztársasági elnök elmondta, a szerdán kezdődött háromnapos brüsszeli látogatásának célja elsősorban Magyarország és Belgium kétoldalú kapcsolatainak az erősítése volt, – szavai szerint – „méltóan ahhoz a 100 éves múlthoz”, amely a két ország közötti történelmi diplomáciai kapcsolatokat fémjelzi. 

Méltó továbbá ahhoz a jelenhez, amelyet részben az erős gazdasági szálak jelentenek, részben pedig a két országban élő emberek, a belgák Magyarországon és a magyarok Belgiumban 

– mondta. Ide tartoznak továbbá azok a kulturális szálak is, amelyek már a múltban erősek voltak és a jelenben is folyamatosan erősödnek és gazdagodnak – tette hozzá.

„Látogatásom másik célja volt a kétoldalú látogatással, hogy ne csak a múltba révedjünk, ne csak az elmúlt 100 évnek a dicsőségét éltessük, hanem lássuk meg azt is, hogy milyen jövő, milyen lehetőség van még a kapcsolatainkban” 

– fogalmazott a köztársasági elnök, majd hozzátette: ezért is volt fontos, hogy alkalma nyílt audiencián részt vennie Fülöp belga királynál, találkozhatott a belga miniszterelnökkel, a házelnökökkel, valamint olyan meghatározó belga politikusokkal és közéleti személyiségekkel is, „akiknek köszönhetően a magyar-belga kapcsolatok erősödhetnek”.

Közölte továbbá, alkalma nyílt találkozni az antwerpeni magyar, köztük kárpátaljai és erdélyi felmenőkkel rendelkező ortodox zsidó közösség vezető képviselőivel, akik – mint elmondta – akkor használják a magyart, mint titkos nyelvet, ha azt szeretnék, hogy más ne értse meg őket.

Novák Katalin brüsszeli látogatásának zárónapján kitüntetéseket adott át belga nagybefektető vállalatvezetőknek, majd látogatást tett a belga Királyi Lovas Gárdánál, ahol legalább tíz, Magyarországról származó nóniusz és gidrán fajta lovakat is tartanak.

(MTI)

Nyitókép: MTI / Bruzák Noémi

 


 

 

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. február 09. 16:04
A pedofil-segítő elnökasszony… Hungarikum….🫢
csapláros
2023. november 11. 11:45
Uztu 2023. november 11. 11:29 ..."Azok után, hogy odadobta a kárpátaljIakat a hoholoknak..."...Azért akar most az ukrán a kisebbségeken belül is a kárpátaljai magyarság jogairól trágyalni a magyar kormánnyal, mert azok oda vannak dobva a hoholoknak??? Hogy basznád meg a tripperes anyád, aki genetikailag kódolta beléd a hazudozást!
Uztu
2023. november 11. 11:29
Azok után, hogy odadobta a kárpátaljIakat a hoholoknak...
csapláros
2023. november 11. 10:52
Akitlosz 2023. november 10. 23:11 ..."Kétlem, hogy zsidóknak magyarok lennének a felmenőik. Akkor, hogyan lettek zsidók? Ilyenre példa sem igen akad, nemhogy tömegjelenség lenne." A lófaszt nem, csak nem úgy, ahogyan elgondolod: Weisz Manfred, Richter Gedeon, a Goldberger család, a zsidó származású Nobel díjasok zsidókból ELMAGYAROSODOTTAKKÉNT őrizték meg a VALLÁSUKAT...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!