Kell-e konzervatív politika Magyarországon?

2023. november 19. 11:00

A Fidesz álkeresztény, áldemokrata és nem konzervatív.

2023. november 19. 11:00
KAR¡CSONY Gergely; DOBREV Kl·ra; M¡RKI-ZAY PÈter; FEKETE-GY’R Andr·s; JAKAB PÈter
Brenner  Koloman
Brenner Koloman
Index

„A 2022-es országgyűlési választások utáni első elemzői közhely szerint keresték a Jobbik szavazóit az ellenzéki oldalon, minthogy arra számítottak, a már 2018-ban érezhető átszavazási hajlandóság fennmaradt. Nem részletesen elemezve a nagyon rossz szereplés feltárt okait, egyvalami biztos: a Jobbik-Konzervatívok megcsinálta házi feladatait, és például a bérfelzárkóztatási programja, illetve a gazdasági migráció elleni határozott és konzekvens fellépésével is jelzi: megértette a választók üzenetét, jobbközép, keresztény, de euroatlanti elkötelezettségű alternatívát kell építeni a fideszes egypárti túlhatalommal szemben. Céljainkat európai alapértékek mentén fogalmaztuk meg, mert Szent István királyunk Európa mellett kötelezte el hazánkat több mint ezer éve. 

Van-e ilyen politikára igény hazánkban, kell-e tehát konzervatív párt? 

Csizmadia Ervin amellett érvelt tavaly nyáron megjelent elemzésében, hogy nincs. Ezzel vitáznék, hiszen kizárólag az angolszász típusú konzervatív párt ismérveit sorolva vonta le ezt a következtetést. Ne felejtsük, a magyar történelmi és politikai hagyományban Széchenyi óta megvan a nyugati elköteleződésű, konzervatív hagyományokat fenntartó vonulat. Ráadásul minden szociológiai felmérés szerint a magyar társadalom, főleg vidéken, dominánsan konzervatív gondolkodású társadalmi kérdésekben, gazdaságpolitikai kérdésekben viszont visszacseng a kádári időszak öröksége. Pontosan ezt a keveréket ajánlja általában a Fidesz, amely tehát álkeresztény, áldemokrata és nem konzervatív.
Csak egy példa arra, hogy milyen szereplői vannak a Fidesz elnevezésű hatalom- és pénztechnológiai konglomerátumnak, amelyet úgy állítottak elő, hogy jó kommunista módjára minden szövetségesüket leszalámizták, s jelenleg a KDNP neve is csak azért kell nekik, hogy »papíron« kormánykoalícióként adhassák el magukat.
Amellett érvelünk tehát, hogy a vidéket és a klasszikus polgári-konzervatív réteget nem lehet baloldali és liberális üzenetekkel megszólítani: azzal, hogy a Fidesz végérvényesen az oroszpárti szélsőjobbra tolódott, és szatellitpártjától, a Mi Hazánktól, már alig különböztethető meg. A Jobbik-Konzervatívok felelőssége, hogy az ellenzék józan, jobbközép, nemzeti pártjaként szóljunk azokhoz – vállalkozókhoz, helyi közösségek vezetőihez, konzervatív értelmiségiekhez, valamint általában a vidéki középosztályhoz – akik számára az ellenzék eddig alig volt képes kínálni valamit.”

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Szigetváry Zsolt / MTI

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. november 20. 16:08
Magyarországon sok minden kell, kivéve a Gyurcsány, Brenner, és büntársaik jelenlétét.
Hobby024
2023. november 20. 10:13
Bráner Kula-man
syphax-2
2023. november 20. 09:45
KÁLMÁN BAMMEG GYÖNGE VAGY. HÚZÓGGY VISSZA INKÁBB A SOPRONYI ERDŐ-ÉS FAEGEYETEM MARXIZMUS-LENINIZMUS TANSZÉKÉRE MÉGISCSAK....
luisbathhelena
2023. november 20. 06:19
"Megértette a szavazók uzenetet" Takarodjatok! - ez volt az üzenet Brenner elvtárs...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!