Skandináv sztáríró: „Magyarország vérzik, és nem is fog elállni a vérzés”

2023. október 21. 22:54

Az izlandi író elsősorban nem a politika, hanem az irodalom területén vált világhírűvé.

2023. október 21. 22:54
null

Budapesti látogatása alkalmából a hvg készített interjút a híres izlandi költővel, íróval, Jón Kalman Stefánssonnal. Az interjúban beszélt a könyvek fontosságáról, a regényeiben szereplő motívumokról és arról, hogy mi lehet a népszerűségének titka. 

Elmondása szerint népszerűségében szerepet játszhat az is, hogy a történetei Skandináviában játszódnak, ami sok szempontból egy teljesen külön világ.

Én is állandóan olvasok, és én is szeretem azokat a könyveket, amelyek nagyon más világról szólnak, mint ahol én élek.

– mondta Stefánsson.

Majd az interjú közepe táján, egy éles váltással hirtelen Magyarországra és a magyar politikára terelődött a szó, az író pedig nem finomkodott a jelzőkkel sem.

Nem véletlen, hogy minden diktátor könyveket akar betiltani. Önök is ezt tapasztalják most Magyarországon. A diktátorok tudják, hogy a könyvek veszélyesek.

– tette hozzá az író.

Ezt követően az interjú során fel-fel tűntek hasonló kritikai gondolatok, amik Magyarország mellett Amerikát is érintették, a Biden-adminisztráció előtti időkre utalva.

„Az önök országa vérzik, és nem is fog elállni a vérzés, amíg valami szörnyű nem történik. Egy ilyen kormány elárulja a polgárait, és ez vonatkozik Amerikára is” – mondta Jón Kalman Stefánsson.

***

Nyitókép: Képernyőfotó

 

Összesen 244 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
konzerv-3
2023. december 08. 10:40
Batkával kellene összehozni. Ezek szerint léteznek a skandináv Kun Bélák is.
Xplorator
2023. október 24. 21:46
Diktatúra? Mondta már valaki ennek a Jón Kálmánnak, hogy itt 2010 óta negyedszerre is a VÁLASZTÓPOLGÁROK TÖBBSÉGÉNEK AKARATÁBÓL jutott hatalomra a kormányzópárt, és mindannyiszor 2/3-os többséggel? Meg hogy SEMMILYEN könyvet nem tiltanak be? Ellenberger én szeretném olvasgatni Anders Behring Breivik írásait, de azt meg BETILTJÁK! Azok a köcsögök, akik jól megaszondják másokról, hogy hol van diktatúra. Köpni kell az egész újleninista, újmarxista, újszovjet szarzsákoktól....
optimiska-2
2023. október 24. 12:13
A lángeszű költő eljött közénk és rögtön megállapította, hogy : Befóliáztak néhány LMBTKúrt könyvet, ezért Mo vérzik és itt bezony nagy a dikta túra! Vajon erre gondolt e a költő, vagy inkább arra, hogy menstruál egy volt férfi? Magyarországon ezért szörnyűség fog történni! Vajon mi történhet? Ejön közénk Breivik? Nem mondta ennek a nagy írő-költő nek senki hogy a szörnyűség már 2006 okt 23-án megtörtént? Avagy számára nem ez a szörnyűség, hanem inkább az, hogy rosszul szólitanak meg egy LMBTQ személyt? Valószínűleg ilyen szörnyűségekkel van elfoglalva a költő. Neki ez a fontossági sorrend. Minden tiszteletem a skandináv irodalomé, de nem bírom olvasni, mert távol áll tőlem. Az izlandi meg egyenesen unalmas. Értem én hogy nagy a sötét, valamit tenni kell az unalom ellen. -) Drog, alkohol, lmbtklmnopgrst...ilyen kriminális témák vannak ám bőven.
Vilkó
2023. október 24. 10:28
Biztosan nagyon mélyen ismeri hazánkat és a belpolitikai életet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!