Második világháborús Messerschmittet emelnek ki a Balatonból (VIDEÓ)

2023. október 07. 10:53

A magyar tengerben közel nyolcvan éve pihenő darabon kívül a világon egyetlen fennmaradt magyar gyártmányú Messerschmitt vadászrepülőgép sem ismert jelenleg.

2023. október 07. 10:53

Október elején a szakemberek megkezdik a második világháború során a Balaton vizébe zuhant magyar Messerschmitt típusú vadászrepülőgép kiemelését Balatonakarattya térségében – olvasható a honvedelem.hu-n.

A beszámoló szerint az amerikai hadsereg 1944. július 2-án indította addigi legnagyobb légitámadását magyarországi célpontok ellen. Az Egyesült Államok 15. légi hadseregének 620 négymotoros bombázójából és 300 kísérő vadászgépből álló köteléke ellen a Magyar Királyi Honvéd Légierő 18 vadászrepülőt tudott harcba küldeni. A kibontakozó légicsatában aznap három magyar pilóta halt hősi halált.

Az egyik találatot kapott magyar vadászrepülő Balatonakarattya közelében ért vizet.

„A pilóta, Beregszászi Sándor szakaszvezető holttestét kiemelték, a gép pedig a Balatonba veszett” – írja a szerző. Érdekesség, hogy a vízben közel nyolcvan éve pihenő darabon kívül a világon egyetlen fennmaradt magyar gyártmányú Messerschmitt vadászrepülőgép sem ismert jelenleg.

Mint írják, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kezdeményezésére 2023. júniusában a Honvéd Vezérkar intézkedett a roncs kiemelésének előkészítéséről. Első lépésként a Magyar Honvédség 40 tonnás, merülőbázisként és munkaállomásként szolgáló pontonja kerül a Balaton vizére.

Nyitókép: YouTube

 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cipoce
2023. október 08. 12:22
Konkrétan mikor lesz a kiemelés?
B_kanya
2023. október 08. 09:25
"Kovács Ubul B_kanya 2023. október 07. 14:50 Jó messze hazudoztad magad az eredeti felvetéstől - ahogy szoktad, propagandista :)" Magadra mondtad agitpropo$$ sorosmo$$lék. :)))) Egy restaurálandó múzeumi darab és egy MOST, orosz földön frissen felfestett Balkankreuz között nem tudtál különbséget tenni. Mert a gazdáid HÜLYÉK és csak náluk HÜLYÉBBEKET vesznek fel. Ez vagy te.
salmonella
2023. október 08. 09:05
Nem láttam semmi érdemeset, csak a szemem yoyózott. Meg még egy darabig szikrákat szórt.
gegrolla
2023. október 07. 23:01
Éééérdekes, hogy akkoriban rábíztak egy sima szakszira egy repülőgépet.Manapság legalább százados, őrnagy, alezredes minden pilóta.És nem csak azért, mert jelenleg nincs sorkötelezettség. Miránk, akkori sorköteles kopaszokra már a 90-es években se nagyon bíztak egy biciklit sem... :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!