A BKV havonta több millió forintot költhetett olyan hajókra, amelyek már harmadik éve nem közlekednek a Dunán

2023. október 20. 09:23

Vizsgálatot indítanak a Karácsony Gergelyhez köthető hajótender ügyében.

2023. október 20. 09:23
null

A Magyar Nemzet értesülései szerint nyomozás indult egy budapesti hajótenderrel kapcsolatban, mivel gyanú merült fel hivatali visszaélés és más bűncselekmények ügyében. A rendőrség két gyanúsítottat már ki is hallgatott az ügyben.

Hajótenderből hajómutyi?

Még 2021-ben a főváros pályázatot hirdetett a BKV-hajók üzemeltetésére. Sajtóinformációk szerint a nyertes ajánlattevő, a Magyar Kikötőfejlesztő és Hajózási Üzemeltető Zrt. nem rendelkezett megfelelő referenciákkal, mégis ők nyerték meg a tendert. Ezzel kapcsolatban Karácsony Gergely főpolgármester azt nyilatkozta, hogy minden vizsgálatnak meg fognak felelni.

2022 nyarán aztán arról szóltak a sajtóhírek, hogy a Magyar Kikötőfejlesztő és Hajózási Üzemeltető Zrt. nem megfelelő referenciákkal nyerhetett a BKV-hajók üzemeltetésére kiírt közbeszerzési pályázaton. Ezt követően a Közbeszerzési Döntőbizottság vizsgálatot indított az ügyben. A Magyar Nemzet információi szerint ráadásul a referenciákat bemutató Silver Line Kft.-nek nincs és soha nem is volt hajózási engedélye.

Kérvényezték a vitarendezést

A Rubin Group Kft., amely a tendert elvesztette, kérvényezte a vitarendezést, és felhívta a BKV figyelmét arra, hogy a Magyar Kikötő Zrt. által bemutatott referenciák súlyos jogsértéseket jelezhetnek, amelyek akár 

a közbeszerzési szabályokon is túlmutatnak.

Hajójáratok azóta sincsenek

Noha az ügy kirobbanása, vagyis cikkünk írásakor már két éve annak, hogy a BKV kiválasztotta a hajótender nyertesét, azóta sem működnek a cég saját hajójáratai. Ez a tény pedig a Magyar Nemzet szerint egybevág a gyanúval, hogy a nyertes hajózási cég pályázata problémás lehet. Mint írják:

ha ez így van, a BKV havonta több millió forintot költhetett olyan hajókra, amelyek már harmadik éve nem közlekednek a Dunán, mindezt „spórolás címszóval”.

Az említett hajók egyébként egy budapesti kikötőben állnak, alkalmanként rendezvényekre adják bérbe őket.

A Mandiner olvasói emlékezhetnek: a hajótender mellett más vitatható kiírás is nyilvánosságra került már Karácsony Gergely főpolgármester vezetése alatt Budapesten: a BKV használtbusz-bérlési pályázata során például olyan céggel kötöttek szerződést, amelynek nem volt saját busza, más vállalat járműveivel pályázott. Erről itt írtunk bővebben.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Fantombuszmutyi fővárosi módra

Hivatali visszaélés gyanújával folytat nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda a BKV Zrt. buszbérlési tenderével kapcsolatban. Összefoglaló a fordulatos botrányról.

Nyitókép: MTI/Varga György

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. október 25. 07:09
1. Nincsenek ügyek csak Orbán! 2. Budapest jól van úgy, ahogy van! 3. Csak legyél liberális! 4. Soha ne csinálj semmit! 5. Minden a kormány és a kerületek hibája! 6. Téged mindig bántanak! Ez Karácsony Gergely 6 pontja.
Palatin
2023. október 21. 20:19
Van annak egy sajátos bája, amikor valaki nevének betüiböl ki tudod olvasni a rá jellemzö titkos üzeneteket. Nézzük meg hösünk Karácsony Gergely nevét. Az ö betüiböl a következö hét rejtett információt lehet kiolvasni, ha tudsz a betük között is olvasni: "KORCS AGYÁN GERELY" - valami gyermekkori balesetröl lehet szó, aminek utóhatását látjuk, "ARCÁN GYORS LEGYEK" - a legyek rászállnak, de nem tetszik nekik, gyorsan távoznak, "KORCS, GYERE LÁGYAN" - Gergöt felesége ilyen csábos szavakkal csalogatja az ágyba, "RONGY, GYERE KALÁCS" - ugyancsak a felesége finom regellire invitálja, "GYAGYÁS KREOL NERC" - kedvenc sötétre festett farsangi álruhája volt ez neki az oviban, "KEGYES, RONGY ÁLARC" - ezzel az álarccal nyeri el a nök szívét, bár minden hamis rajta, "KORCS AGY, EGÁL NYER" - jó hír Gergönek, rossz hír nekünk. Szellemi képességeit messze meghazudtolva megint nyerni fog.
nyugalom
2023. október 20. 10:09
Ki tud olyat, ami tiszta ügy volt ennél a komcsilibsi bandánál?
Gullwing
2023. október 20. 09:42
Lassan minden csontváz kiborul a szekrényből... Bpesten csak az megy ami a ballibcsik vérében van: csalás, lopás, hazudozás....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!