Szolga, jobbágy, tudd, hol a helyed

2023. szeptember 21. 21:29

A Habsburgok civilizatorikus jótéteményei pedig pontosan olyasmik voltak, mint az európai gyarmatosítóké a gyarmatokon.

2023. szeptember 21. 21:29
Martin Ethelwolf
Martin Ethelwolf
Facebook

„Guitman Barnabás történész, kutató, egyetemi adjunktus hosszan sorolja azt az egy dolgot, amit a Habsburgoknak köszönhetünk: a magyar államiság folytonosságát.

Hát szerintem meg bármely más dinasztia is kerül a trónra, ugyanúgy fenntartotta volna ezt a folytonosságot, ahogyan korábban is fenntartotta mindenki, és ahogyan a köztársasági kísérletek is fenntartották. A Habsburgok nem magyarbarátságból nem tették az országot örökös tartománnyá, mint Csehországot, hanem mert nagy volt az ellenállás.

A Habsburgok civilizatorikus jótéteményei pedig pontosan olyasmik voltak, mint az európai gyarmatosítóké a gyarmatokon. Afrikában vagy Indiában is építettek a britek kórházat, iskolát meg vasutat, és hol jóban, hol rosszban voltak a helyi törzsfőkkel vagy nábobokkal. És részben nekik köszönhető az indológia, vagy a Tadzs Mahal rendbetétele.

Guitman megnyilvánulása mintha válasz lenne a Petőfi emlékévben átnevezett Petőfi laktanya körüli morgolódásra. (Korábban nyilatkozott egyéb dolgokat is, amiket eddig csak futóbolondoktól hallottam. Pl. hogy a kurucos történelemszemlélet lényegében kommunista. Nos, ha valaki veszi a fáradtságot, és háború előtti történelemkönyveket olvas, ott nem sokban talál nagyon mást kuruc-szabadságharcos témában, mint a háború után, csak az osztályharcos máz hianyzik. De attól még szabadságharcosok.)

A mostani habsburgizmus a rendszerváltás újkapitalista nemzedékének szembefordulása szülei világával, melyet a magyar történelem testesít meg a számára. Egyfajta »deviancia«. Szemlélete még a régi aulikusok közt sem dívott. Thökölyt és Rákóczit Ferenc József idején temették újra, és szinte tobzódott a kurucromantika.

A neohabsburgizmus a nemzet posztmodern dekonstrukciója. Üzenete: nem vagyunk ugyanaz a nemzet, ugyanaz az ország, ugyanaz a történelem. Nincs közös narratíva, nincsenek azonos hőseink, nincs nemzeti minimum.
A neohabsburgizmus a társadalmi igazságtalanságok természetessé tételének, az ordító különbségek neoliberális-vadkapitalista igazolásának egyik speciális tudattalan kulturális eleme. A szabadságharcos tradíció kiiktatása ugyanis a lazadás szellemének kiiktatása. Üzenete: szolga, jobbágy, tudd, hol a helyed.

A neohabsburgizmus egy szellemi trashreality, kb a Kőgazdag fiatalok szubkulturális megfelelője.”

***

Kapcsolódó vélemény

Guitman Barnabás

Facebook

Idézőjel

Megőrizték a Szent Koronát, a koronázási ékszereket, támogatták a korona kultuszát és közjogi szerepét.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2023. szeptember 22. 20:16
Tehát akkor a skótoknak is gyűlölniük kell a Windsor(Hannover)-házat, ugye..?
P.S.
2023. szeptember 22. 16:27
Mit kaptunk a Habsburgoktól? Az évszázados rendi társadalom átalakítására való törekvést feudális központi hatalommá. Lett is belőle több szabadságharc. Kaptuk trianont. Miért is? 1916-ban IV Károly (együgyű) király a legnagyobb vészben a királyi kéz jogait átadta József főhercegnek, aki gyűlölte a magyarokat, különösen Tiszát, mert nem ő, hanem Tisza a Nádor jogán tette a koronát a király fejére. Aki ugyan szétcsapott négy felé, de nem tudta mire kötelezi ez. Tisza meg is kapta a golyót jutalmul amikor József főherceg jóváhagyta a nyúlszájú Károlyi kormányt ahelyett, hogy a királyi kéz jogán a belügyminiszterrel rendet rakatott volna. Bár jogtalan jogilag megszűnt királyságban a habsburg József főherceg még a Leninfiukat is jóváhagyta, nem is bántották Alcsuti kastélyában. Azután még volt pofája a Kormányzói címre is jelentkezni 1920-ban. Ennyi jót ezekről.
llnnhegyi
2023. szeptember 22. 14:21
Már csak az kell,hogy Szalay Bobri Kristóf ki álljon a laktanya közepére és napi parancsba adja ki:: " Horthy Miklós katonája vagyok én!" Leváltani, amíg nem késő! Kampány időszak előtt!!
llnnhegyi
2023. szeptember 22. 12:50
Ki javasolta honvédelmi miniszternek ezt a gazember? Kinek volt bőr a képén ezt tenni! Ki nevezte ki? Mit olvasott róla! Habsburgok szaros seggének nyali-fali őrmesterét (bakáját)??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!