A magyar kétpárti politikai váltógazdaság nem működik

2023. szeptember 08. 13:36

A győztes párt hozza a sleppjét, és megszállja a lehető legtöbb intézményt.

2023. szeptember 08. 13:36
Martin Ethelwolf
Martin Ethelwolf
Facebook

„Magyarországon a politikai pluralizmus vagy akár a kétpárti politikai váltógazdaság nem működik. A győztes párt ugyanis hozza a sleppjét, és megszállja a lehető legtöbb intézményt, és ez négyevente váltakozik, miáltal is semmi nem stabil, hosszabb távon az ország működésképtelen.

Vagy nem hozza, de akkor az előző kormánypárt intézményekben maradt sleppje ott tesz keresztbe, ahol csak tud. Miáltal is semmi nem stabil, hosszabb távon az ország működésképtelen.

Ennek feloldása egyetlen párt hosszan tartó kizárólagos uralma, az intézményrendszer teljes megszállása. Ez a stabilitás záloga. Mivel azonban semmi kontroll nincs az ilyen kormányzat felett, az uralom automatikusan és óhatatlanul burkolt vagy nyílt önkényuralom lesz, melynek haszonélvezői akaratlanul is elmerülnek a korrupcióban. Miáltal is semmi nem stabil, hosszabb távon teljes kudarc és összeomlás várható.
Példa: a magyar történelem egésze.

Megoldás: független intézmények, független hivatalnokokkal, megváltoztathatatlan demokratikus alkotmány. (Ennek lenne értelme, nem új pártoknak. Ehhez viszont autonóm társadalom is kéne, úgyhogy ez csak egy gondolatkísérlet.)”

 

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
papalimapapa
2023. szeptember 10. 12:20
Emigrálj baszdmeg! Oda, ahol kétévente dőlnek be kormányok, ahol egy választási ciklust sem képesek túlélni a láthatatlan érdekek mentén összeszkábált horrorkoalíciók. Menekülj ebből a diktatúrából!
kérdés
2023. szeptember 09. 00:24
Ha egy általános iskolás mondaná, akkor biztosra vehető, hogy beleveti magát majd valami anarc_hisztikus megoldásba a középiskolában. Aztán jópár év múlva meglassúdván a lendületben, meg különben is, szeretné bebetonozni majd egzisztenciáját, így leparkol egy ideológiai vonulatnál. Persze, állíthatja, hogy ő így lett pártfüggetlen, csak éppen nehezen hihető az állítása.
chief Bromden
2023. szeptember 08. 19:28
:D Négyévente? Ébresztő Csipkerózsika.
balbako_
2023. szeptember 08. 17:50
Erről szól a demokrácia. Ha minden intézmény "független" azaz a soha senki által nem válsztott vezetője irányítja a saját érdekei szerint azt hívják anarchiának. (Mondjuk a "független" rendőrség, hadsereg, külügy, pénzügy több, mint agyrém!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!