Elképesztő felvétel: ilyen volt a magyarországi földrengés

2023. augusztus 19. 19:53

Utórengéseket is rögzítettek a Dél-Alföldön.

2023. augusztus 19. 19:53
null

Mint arról a Mandiner.hu beszámolt, szombat délelőtt földrengéseket észleltek Magyarországon. Először Gyomaendrőd közelében a Richter-skála szerint 4-es erősségű földmozgást regisztráltak; pár perccel később Túrkeve közelében, majd csaknem másfél óra múlva Szarvasnál is földrengés volt.

A Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának jelentése szerint 11.13 perckor a Békés vármegyei Gyomaendrődtől mintegy 11 kilométerre több településen földmozgást lehetett észlelni. Károkról eddig nem érkezett bejelentés a katasztrófavédelemhez – tudatta a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel.

Az intézmény később újabb közleményekben közölte, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Túrkevétől körülbelül három kilométerre 4,0 magnitúdójú földrengést mértek 11.16 perckor, és több településen érezték a földmozgást. Továbbá 12.51 perckor, a Richter-skála szerint 2,8-es erősségű földrengés volt a Békés vármegyei Szarvastól mintegy öt kilométerre. A földmozgást ez esetben is több településen érezhettek, de károkról eddig nem érkezett bejelentés a katasztrófavédelemhez.

A délután folyamán utórengések jelentkeztek a térségben.

Az obszervatórium közlése szerint Szarvas környékén 14:18 perckor egy 2,8 magnitúdójú, majd 14:21 perckor 3,5 magnitúdójú földrengés volt észlelhető. További utórengések várhatóak a térségben -jelezték.

A szeizmológiai obszervatórium közösségi oldalán folyamatosan beszámol a történtekről, és nyomon követi azokat. Facebook-oldalukon több bejegyzésben is megjelent, köztük egy csabacsűdi család felvétele is, amint épp eléri otthonukat a nagy erősségű első földrengés.

„A rengések pár perc elteltével pattantak ki, a felvételen jól látszik a földrengés intenzitása. Ezek a földrengések hazai viszonylatban jelentősek, ritkák, a lakosság széles körben érezte. A kisebb-nagyobb utórengések folyamatosak, a következő napokban még aktivitás várható. Bízunk abban, hogy anyagi károk nem keletkeztek” – írta az obszertavórium posztjában.

Nyitókép: Facebook

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
letsgobrandon-2
2023. augusztus 19. 19:57
ha semmi sem dőlt össze azt nem lehet a NER-re fogni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!