Helyzet a szlovák-magyar határon – megerősítették az ellenőrzést

2023. július 17. 21:57

Radikálisan megugrott az elmúlt félévben az illegális bevándorlók száma.

2023. július 17. 21:57

Az év eleje óta 10 902 illegális migráns lépett Szlovákia területére. A rendőrség tájékoztatása szerint a tavalyi első félévhez képest 916 százalékos növekedésről van szó, ugyanis 2022 első felében 1073 illegális bevándorlót regisztráltak. 

Közel 96 százalékuk szír állampolgár, a többiek javarészt török és afgán állampolgárok.

Júniusban 3714 illegális határátlépőt regisztrált a rendőrség, közülük 3660 volt szír állampolgár. Ez a szám havi rekord a nyilvántartás kezdete óta – idézte az Infostart a szlovák hatóságok közleményét.

Nyugat-Európa a cél

A rendőrség azt is hangsúlyozza, hogy ezek a migránsok nem kérnek menedékjogot Szlovákiában, igyekeznek eljutni Nyugat-Európába. Többségük a nyugat-balkáni útvonalon jut be Magyarország területére, majd onnan Szlovákiába, hogy végül elérje a célországát. A leggyakrabban Szerbia felől, kisebb részük Romániából, Magyarországon át érkezik, hogy folytassák útjukat Németországba, Ausztriába vagy Hollandiába – ismertették.

Megjegyezték azt is, hogy a menekültek döntő többsége szír állampolgár, akiket az érvényes európai rendeletek szerint nem lehet kiutasítani, mivel országukat háborús konfliktusok sújtják.

A rendőrség azt is kiemelte, 

minden illegális határátlépő adatait ellenőrzi a hazai és az európai adatbázisokban, 

ezenkívül más módszereket is használ, melyeknek köszönhetően megbízhatóan megállapítható a származási országuk. Ezenkívül megerősítették a szlovák–magyar határ, illetve a határ menti zónák közös ellenőrzését mindkét országban, továbbá Ausztriában, illetve a Csehországba tartó vonatokon és a D2-es autópályán.

Szlovákia számára hosszú távon hasznos az ukrajnai menekültek integrálása

Az Infostart összeállításában felidézte, hogy a cseh és a szlovák belügyminiszter múlt csütörtökön találkozott. Az egyeztetésen elhangzott, hogy a szlovák és a cseh rendőrség együttműködésének köszönhetően ellenőrzés alatt tartják a helyzetet, ezért a cseh félnek nem kell radikális megoldásokhoz folyamodnia, azaz nem kell lezárni a cseh–szlovák közös határt. 

A két tárcavezető az ukrán menekültekkel kapcsolatos helyzetről, illetve csehországi és szlovákiai integrálásukról is beszélt. A szlovák belügyminiszter szerint azt tudatosítani kell, hogy 

gazdasági szempontból hosszú távon hasznos Szlovákia számára az ukrajnai menekültek integrálása. 

Nyitókép illusztráció. Fotó: GERGELY BESENYEI / AFP

 

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Uztu
2023. július 18. 07:41
Ez rasszizmus volt még pár évvel ezelőttig
Zsolakomarom
2023. július 18. 06:47
Az a szutyok, ami a kepen lathato, a magyar oldal :(
Felhasználo74
2023. július 18. 00:11
Ha kerités van az a baj ha át slisszolnak rajta az a baj 😜 na mi legyen ? Vagy két három év múlva uj nemzet jön létre csak nem tudni még a nevét albaszlovganisztán szirma 😇
5m007h 0p3ra70r
2023. július 17. 22:16
Álprobléma!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!