Felmérés: tízből nyolc magyar ellenzi Ukrajna EU-pénzekből való finanszírozását

2023. július 07. 08:16

A Nézőpont Intézet eredményei szerint a baloldali szavazók fele (52 százalék) ért egyet a Bizottság többletbefizetést követelő javaslatával.

2023. július 07. 08:16
null

Tízből nyolc magyar (77 százalék) ellenzi, hogy az uniós tagállamok többletbefizetéseiből további 50 milliárd euróval támogassák Ukrajnát. Közülük 64 százalék akkor is ellenzi az Európai Bizottság tervét, ha az nem a magyarországi EU forrásokból valósul meg – derül ki a Nézőpont Intézet felméréséből.

Amint arról a Mandiner is beszámolt, az Európai Unió mindeddig 77 milliárd euró értékű támogatást bocsátott Ukrajna rendelkezésére a háború kezdete óta, s ezt most

az Európai Bizottság további 50 milliárd euróval bővítené a következő négy évben.

Ezt a forrást a tagállamoknak kellene befizetnie a közös költségvetésbe. A Nézőpont Intézet arra volt kíváncsi, hogy a magyarok egyetértenek-e a Bizottság többletbefizetést követelő javaslatával.

 

A felmérésből kiderült:

a magyarok mintegy kétharmada (64 százalék) ellenzi a Bizottság többletbefizetést követelő javaslatát,

amely szerint az Európai Unió tagállamai a következő négy évben további 50 milliárd eurós segítséget nyújtanának. Mindössze 28 százalék tartja elfogadhatónak. Ugyanakkor arra is fény derült, hogy a brüsszeli terv támogatóinak közel fele – a magyarok 13 százaléka – elutasítja Ukrajna segélyezését, amennyiben Magyarország emiatt nem jutna hozzá az uniós támogatásokhoz. A választók összesen háromnegyede (77 százalék) tehát nem tartaná jogosnak, ha az Európai Unió a hazánknak járó forrásokat fordítaná Ukrajna megsegítésére.

A Nézőpont eredményei szerint a baloldali szavazók fele (52 százalék) ért egyet a Bizottság többletbefizetést követelő javaslatával, de több mint harmada (36 százalék) elutasítja azt. Amennyiben Ukrajna segélyezése a Magyarországnak járó források megvonásával járna, már a baloldali szavazók 50 százaléka is ellenezné.

Rámutatnak:

az Ukrajna anyagi támogatásával szembeni kritika nem jelenti azt, hogy a magyarok Ukrajna-ellenesek lennének.

A választók 88 százaléka egyetértett azzal, hogy keleti szomszédunknak azonnali tűzszünetre volna szüksége (3 százalékuk a háború folytatásának a pártján állt), amellyel a több mint 200 ezer áldozatot követelő értelmetlen öldöklés érhetne véget.

Nyitókép: Getty Images / Javier Ghersi

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Turán
2023. július 07. 21:37
Fizetünk mi eleget kárpátaljára "önként" aztán még ez is?
alenka
2023. július 07. 18:21
A két százalék tuti örültek hazaban lakik...mert fel se,fogja,hogy el ..és kik a náci ukránok...
Csigorin
2023. július 07. 17:16
a zoldeket lesittelni mert ukran kemek
Kamcsatka5
2023. július 07. 12:50
Ki hatalmazta fel a Fuggerék szarosgyurijait és a szarossanyit, hogy boldogítsanak minket? A kurva anyjukat boldogítsák és a megváltást is hagyják ránk, a küldetéstudatukkal meg törjék ki a valagukat! A mi belgáink is mehetnének közelebb a Negev sivataghoz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!