Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Köszönet a kárpátaljai magyar hadifoglyok kiszabadítóinak!

2023. június 14. 17:00

Nem tudjuk, mi lenne a sorsa Ukrajnában az orosz hadifogságból kiszabadult magyaroknak.

2023. június 14. 17:00
null
Bánó Attila
Bánó Attila

„A legnagyobb tisztelet és elismerés illeti azokat, akik közreműködtek a tizenegy kárpátaljai magyar hadifogoly kiszabadulásában. A sajtóban megjelent hírek alapján hálásak lehetünk az orosz ortodox egyháznak, azon belül Kirill moszkvai és összoroszországi pátriárkának, Antal Volokolamszki metropolitának és Nyikolaj Balasov főpapnak, akik nagyban elősegítették az akció zavartalan lebonyolítását.

Köszönet illeti a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot, Semjén Zsolt egyházügyekért felelős miniszterelnök-helyettest és azokat is, akik a háttérbe húzódva munkálkodtak a nemes ügy sikeréért. Magyar részről különösen nagy bátorság kell az ilyen lépések megtételéhez. Jól emlékszünk, hogy néhány hete, áprilisban tizennyolcra emelkedett a háborúban elesett kárpátaljai magyar katonák száma, legalábbis amennyi a híradásokból napvilágot látott. A Kárpáti Igaz Szó adta közre, hogy a 42 éves Lengyel Ottó március 28-án esett el Bahmutban, a 29 esztendős Guti Miklós pedig február 19-én valahol Donyeck megyében. Vele kapcsolatban a lap idézte nővére megrázó szavait: 

»Halála előtt egy nappal beszéltem vele utoljára, boldogan újságolta, hogy három nap múlva, tíz hónap után néhány napra hazaengedik. Eltelt a három nap, de nem jelentkezett. Február 19-én esett el, 21-én hivatalosan tájékoztattak arról, hogy meghalt, február 25-én temettük el Munkácson. Hazatért, de nem úgy, ahogy mi vártuk.«

Nem tudjuk, mi lenne a sorsa Ukrajnában az orosz hadifogságból kiszabadult magyaroknak. Ismerve az ukrajnai háborús törvények könyörtelenségét, feltehetően ismét a frontra kerülnének. Amit tudunk, hogy Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő kijelentette: az ukrán kormány nem kapott tájékoztatást az akcióval kapcsolatos magyar–orosz tárgyalásokról, és a hadifoglyok Magyarországra szállításáról csak Semjén Zsolt nyilatkozataiból értesült.”

***

***

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/AP/Libkos

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. június 15. 13:36
Köszönet Kárpátalja magyar felszabadítóinak!
Megtalálta
2023. június 14. 23:16
"az ukrán kormány nem kapott tájékoztatást az akcióval kapcsolatos magyar–orosz tárgyalásokról" Méghozzá nagyon helyesen. Ezt a mocsadék ukrán kormányt likvidálni kell, nem egyezkedni, meg tárgyalgatni velük.
Simbaya
2023. június 14. 22:05
Valószínű, hogy már másnap kiküldenék őket az aknamezőre, miközben Zelenszkij hátulról kiabálná nekik, hogy hősök vagytok. Persze aknakeresőt nem kapnának, azokat már eladták a feketepiacon.
Pelso j.
2023. június 14. 19:33
OK: De hol vannak....?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!