Tokaj, Herend, Puskás – erről ismerik fel a külföldiek hazánkat Navracsics szerint

2023. június 17. 21:54

A területfejlesztési miniszter az iCon gazdaságpolitikai konferencián tartott előadást Tarcalon.

2023. június 17. 21:54
null

Navracsics Tibor az iCon gazdaságpolitikai konferencián arról beszélt, rengeteg ikonikus és híres térség, város és látnivaló van az országban, amely méltó a fejlesztésre, de ezt a három értéket mindig szem előtt kell tartani.

Tokajra kitérve a miniszter hangsúlyozta, ha „megtaláljuk a jó eszközöket”, akkor

a tokaji térség a legjelentősebb térségek közé tartozhat nemcsak Magyarországon, hanem Közép-Európában is.

Kifejtette, Tokajban és környékén sok infrastrukturális fejlesztés zajlik, a vállalkozásokat segítő Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program mellett a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program forrásai révén 120-150 milliárd forint összegű beruházás van folyamatban vagy készült már el.

A legutóbbi időkig egyfajta gazdaságpolitikai kihívást jelentett a kormány számára Tokaj-Hegyalja, ez a terület ugyanis a felzárkázó régiók közé tartozik, emiatt kiemelt figyelmet igényel az európai uniós források elosztásában is, az erre szánt pénzek kétharmada ugyanis az ilyen régiókba érkezik - mondta a miniszter.

Navracsics Tibor hozzátette, a nemrég megépült Miskolc-Kassa gyorsforgalmi kapcsolat segítségével be lehet kapcsolni Tokajt a hazai gazdaság vérkeringésébe, részben ezért jött létre az úgynevezett Tokaj-program is, amely dedikáltan ennek a térségnek juttat kiemelt forrásokat.

Remélik, hogy hamarosan folytatni lehet a beruházásokat

A hazai támogatások megakadásával kapcsolatos moderátori kérdésre válaszolva a területfejlesztési miniszter elmondta, 2022 februárja óta számos körülmény átírta a magyar gazdaság és a költségvetés helyzetét, a háború következtében berobbanó energiaárak csak tavaly mintegy 4 ezer milliárd forint pluszkiadást jelentettek a hazai büdzsének.

A 2021-2027-es időszakban hét évre kevesebb mint 10 ezer milliárd forintot kap Magyarország forrásként az Európai Uniótól, azaz lényegében három év európai uniós forrását emésztette fel csak az energiaáremelés, ezért a kabinet kénytelen volt a beruházások felfüggesztéséről, átvizsgálásáról és újratervezéséről dönteni – emlékeztetett Navracsics Tibor, megjegyezve,

a remények szerint hamarosan folytatni lehet a nemzeti forrásból megvalósuló beruházásokat.

A konferencián Koncz Zsófia, a térség fideszes országgyűlési képviselője az elkészült beruházások között a Gesztely-Szerencs főút négysávosítását és a tokaji hegyet megkerülő kerékpárút megépítését emelte ki, utóbbi beruházás hamarosan elkészül.

Hörcsik Richárd, Zemplén fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, a Tokaj-Zemplén fejlesztési programban érintett több mint harminc település 149,5 milliárd forint fejlesztési forrást kapott 3-4 éves ciklusra.

Wáberer György, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács elnöke hangsúlyozta, ebből a pénzből egyelőre viszonylag kisebb összeget, mintegy 25 milliárd forintot kaptak meg, de bíznak abban, hogy a teljes összeget - ha a tervezettnél lassabban is - teljesen le tudják majd hívni.

A háromnapos konferencián elsősorban a tokaji térség fejlesztési lehetőségeiről tartanak előadásokat a meghívott előadók.

(MTI)

***

Nyitóképen Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszél az iCon gazdaságpolitikai konferencián Tarcalon. Fotó: MTI/Vajda János

 

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mag Ányos
2023. június 18. 19:46
Navracsicsé a "mission impossible" - ezért csak hálásak lehetünk neki. Orbán választása zseniális, hiszen egy nem konfrontatív, a brüsszeli bükkfa- és tolvajnyelvet, az összes aljas fortélyt ismerő harcedzett figurát tett miniszterré, így ha ennek ellenére nem jönnek azok mocskos pénzek, nyugodtan mondhatja, hogy nem rajtunk múlt.
Palepoli
2023. június 18. 13:58
Szánalmas, bornírt szöveg.
P.S.
2023. június 18. 12:02
Tokaj már kicsúszott a magyar kézből a hamisítványaival és minőségrontással. Francia, spanyol, olasz birtoklók, és a magyarországi orgazdák tettek ezért. Tokaji aszú ma = 9 fok alkohol, 1 év fahordó, és a cukrozási foka. Ez a szabvány a csaláshoz. Valódit már alig találni. Szégyen.
P. Savoiardes
2023. június 18. 11:29
Jobboldali emberként nekem ez a főcím, ha ez így hangzott el pontosan azt mutatja meg, mennyire elakadt a polgári nemzeti kormányzás szellemi színvonala. Nekem ennél több kell egy vezető politikai erő kulturális és országimázs kérdésében megnyilatkozo első vonalas embertől. Elsősorban realitás, szakmai és kreatív minőségre való tamaszkodas de legfőképpen érték teremtés. Herendit nem használnak az emberek, otthon sem, ez egy kulturális ikon de nem irány. Tokaji aszút a bor világ nem iszik, eladhatatlan, csupán egy kulturális ikon, de zsákutca mint imázs vagy szakmai súlypont. Puskás az egyetlen akire mindig lehetne számítani, jól épült fel rá minden értelemben a stadion de onnan nem Felcsút fele kellene, kellett volna nyitni hanem a stadion vonaltól a nemzetközi nagy rendezvenyszervezesek irányba. Ebben tudtuk eddig a legnagyobb és legjobban értékelt fejlődést elérni és felmutatni. Megújult, szakmai, előrelátó, minőségi jobboldalt akarok. Csak erre szavazok legközelebb. Várom, ezt a kormány hozza majd el, vagy várni kell egy új generációs polgári partra. Akiknek mellesleg prioritás lenne egy nagy és egészséges kisgazdapárt támogatása vidéken, ha már minden felsorolt értek amúgy vidéki a fentiekből, a kispesti Puskást kivéve;)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!