Lakást venne vagy adna el? Megváltozik az energetikai tanúsítvány

2023. május 30. 11:44

Alaposan átszabja az ingatlanok energetikai tanúsítványára vonatkozó szabályokat az új rendelet.

2023. május 30. 11:44
null

A kormány módosította az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló kormányrendeletet, és új rendelet írja elő a tanúsítás részleteit is. Korábbi sajtóhírekkel ellentétben nem szüntették meg a a lakáseladásoknál az energetikai tanúsítványok kötelező elkészítését és átadását. A vonatkozó szabályok azonban megváltoznak. 

Az új szabályok szerint

az ingatlan eladójának vagy bérbeadójának a szerződés megkötésének napjáig be kell mutatnia az energetikai tanúsítványt vagy annak másolatát a leendő vevőnek vagy bérlőnek,

és legkésőbb a birtokbaadás napjáig át kell adnia azt a vevőnek vagy a bérlőnek. Mindezt azonban nem kell kötelezően szerződésbe foglalni, ahogyan a tanúsítvány kódjának sem kell szerepelni a szerződésben. Új építésű ingatlanoknál az energetikai tanúsítványt az építtetőnek kell elkészíttetni a használatbavételi kérelem benyújtása előtt – írta az ingtalannet.hu összefoglalója. 

A kormányrendelet szerint változatlanul tanúsítani kell – ha még nem rendelkezik energetikai tanúsítvánnyal – az épület energetikai jellemzőit:

  • új épület építése,
  • meglévő épület vagy önálló rendeltetési egység (lakás) eladása vagy bérbeadás
  • 500 négyzetméternél nagyobb hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épület esetén.

A jogszabályban meghatározott „rendeltetési egységek” olyan épületrészek vagy lakásegységek, amelyeket önálló használatra terveztek vagy alakítottak át, és a beltéri légállapot szabályozására energiát használnak – ilyen például a lakás, a kereskedelmi és vendéglátóipari üzlet vagy a szálláshely szolgáltató épület.

Az új rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról „új alapokra helyezi” az épületenergetikai szabályozást. Az új épületekre vonatkozó „közel nulla” energiaigény követelményszintjeként

megszűnik a kötelező megújuló energia részarányának előírása, a helyét a fajlagos szén-dioxid-kibocsátás kötelező felső határának előírása veszi át

 – áll az indoklásban. Ennek célja, hogy minél kevesebb üvegházhatású gáz jusson a levegőbe.

A kormányrendelet indoklása szerint a módosítás célja egy olyan új energetikai tanúsítványi minta és arculat meghatározása, amely a korábbihoz képest átláthatóbb, felhasználóbarát, nem csak az épület egészét értékeli betűjelzéssel, hanem az egyes épülettechnikai rendszereknek (fűtés, légkondicionálás, szellőzés, világítás, használati melegvíz) és az épületszerkezeti elemeknek az energiahatékonyságát is külön értékeli, valamint részletes, időszakokra bontott felújítási és korszerűsítési javaslatot is rögzít a tulajdonos számára.

A rendelet eltörli, hogy jelentős felújítás vagy bővítés esetén a teljes épületnek meg kell felelnie az épülettechnikai előírásoknak.

Helyette külön meghatározták a jelentős felújítás alá eső (ami a határoló szerkezetek felületének legalább a 25 százalékát érintő felújítást jelent) épületekre vonatkozó energiahatékonysági követelményeket.

Ezzel együtt új energetikai besorolási rendszert is bevezetnek, amelyben az épületeket és lakásokat kétféle skálán, az összesített energetikai minőségük és a szén-dioxid-kibocsátásuk alapján sorolják kategóriákba.

A rendelet 12 energiahatékonysági kategóriát állapít meg, ezeket betűvel jelölik, az I-től az A+++-ig. A közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményt vélhetően a B-től felfelé teljesíthetik az épületek. Minél jobb az ingatlan energetikai besorolása, annál kisebb energia szükséges a fenntartásához, így olcsóbb lehet a fenntartása.

Az új tanúsítvány a korábbi 10 helyett 5 évig lesz érvényes. A követelményérték változása miatt

új energetikai besorolást kell kérni azoknak, akik novembertől eladják vagy bérbe adják az ingatlanukat,

annak ellenére, hogy még hatályos lenne a régi energiatanúsítványuk – hívja fel a figyelmet az Ingatlannet.hu.

A rendeletek 2023. november 1-jén lépnek hatályba. Az új épületenergetikai követelményeket az október 31-ét követően bejelentett építésre, illetve kérelmezett engedélyű építési tevékenységre kell alkalmazni. 2024. június 30. után már csak azok az épületek kapnak használatba vételi engedélyt, amelyek teljesítik a közel nulla vagy annál kedvezőbb energiaszintet.

Nyitókép: MTVA/Róka László

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kybon
2023. május 30. 21:53
"rosszul tudod" - Rosszulul tod! Ami a tefenekeden van lekőtve, barnaszél, na az az érdekes...! Amészkőhegy különben sem nyom kilógarammot, mer' telle van barlankkal! Az meg úgye levvegő! Há!
Odone Ricci
2023. május 30. 12:49
Mi ezért az "Energetikai tanusítványért" ezer eurót fizettünk a szakbizottságnak, hogy eladásra hirdethessünk egy lakást... Ez is EU-s diktát. Más tagországban már bevezették. 2O24- jan. 1-től pedig jön a légkondicionálók 8O%-nak kicserélése energetikai szempontból.
formaegy
2023. május 30. 12:40
"Korábbi sajtóhírekkel ellentétben nem szüntették meg a a lakáseladásoknál az energetikai tanúsítványok kötelező elkészítését és átadását." Olyan olcsók az ingatlanok, hogy már meg sem kottyan az energetikai tanúsítvány beszerzése. Inkább nem írok semmit.
lurker
2023. május 30. 12:08
nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy az emberi tevékenység bármilyen szinten is befolyásolná a klímát. Amúgy magas CO2 szinteknél a növényeknek nagyobb a hozama, gyorsabban nőnek. túl alacsony CO2 szintek az emberiség, növény és állatvilág kihalásához vezetnének.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!