Jó hírt kaptak a CSOK-osok, fontos szabályok változhatnak – mutatjuk, hogyan

2023. április 16. 14:39

A kormány több kedvező változtatást is tervez a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) és a falusi CSOK szabályozásában. A lakcímbejelentésre és a bentlakásra vonatkozó előírások is módosulhatnak.

2023. április 16. 14:39
null

Jogszabálytervezetet tett közzé a kormány, amelyből kiderül: a két népszerű otthonteremtési forma, a CSOK vagy a falusi CSOK igénybevételével építkezők több könnyítésre is számíthatnak, ha a kabinet ebben a formában mond majd igent az előterjesztésre.

Így változhat a falusi CSOK

A falusi CSOK-kal megvalósítható korszerűsítéseket érintő változtatási javaslat, hogy a munkálatok befejezésére vonatkozó határidő lejárta előtt egy alkalommal – kérelem alapján – módosítható lenne a vállalt korszerűsítési feladatokra vagy azok bekerülési költségeire vonatkozó szerződés. A költségvetés csökkenése esetén ugyanakkor feltétel, hogy ha a fennmaradó bekerülési költség összege már nem éri el a megítélt támogatásból a módosítás hatálybalépéséig még nem folyósított pénzt, akkor a továbbiakban a CSOK legfeljebb a még fennmaradó bekerülési költséggel megegyező mértékben nyújtható – írta a Világgazdaság a Bank360 jogértelmezése alapján. Ha pedig a korábban vállalt, de nem teljesített felújítási munkálatokra már folyósítottak támogatást, akkor fő szabály szerint ezzel az összeggel csökkenteni kell a még igénybe vehető, de még nem utalt CSOK összegét.

A falusi CSOK-nál minden igénylőt érintő változtatás lehet a korszerűsítésre előírt határidő egy évvel történő meghosszabbíthatósága.

Emellett egy újabb településsel bővülhet a falusi CSOK-os kistelepülések listája, amelyre a tervezet szerint a Csongrád-Csanád vármegyei Tömörkény is felkerülhet.

Könnyebb lesz a szülőknek

A korábban már többször átírt CSOK esetében a szülőket segítheti az a módosítás, amely alapján a jelenlegi 60-ról 90 napra hosszabbodna a vállalt gyermekek megszületésének bejelentésére vonatkozó határidő.
További változtatási javaslat, hogy a CSOK-os ingatlanba be lehetne jelenteni a vállalkozás székhelyét akár utólag is. Feltétel azonban, hogy a támogatás folyósítása előzze meg a vállalkozás alapítását vagy az abban lévő többségi tulajdonrész megszerzését.
A CSOK esetében érdemi adminisztrációs könnyebbséget hozhat, hogy megszűnhet a támogatott személy lakcímbejelentésének igazolási kötelezettsége, és kedvező irányba alakulhatnak a bentlakásra vonatkozó feltételek is.

Kivételes esetben eddig is meg lehetett szakítani a bentlakást bizonyos élethelyzetekben, most viszont tovább enyhülhetnek a feltételek.

Így a támogatás folyósítását követő 90 napos, a bentlakás igazolására vonatkozó határidő, illetve a 10 éves bentlakási kötelezettség alól is kivételt lehetne tenni, ha a támogatott szülő gyermeke átmenetileg – például a tanulmányai miatt – nem a támogatott ingatlanban él. Ugyanez érvényes, ha a támogatott szülő és gyermeke szolgálati lakásban él a szülő munkája miatt.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
files32
2023. április 16. 18:05
Völner Juci becse(o)kkol mégegyszer.
darázs
2023. április 16. 15:28
itt vagy te csók nélkül
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!