Kispesten mégis a fehér poros botrányba keveredett Gajda Péter az MSZP jelöltje

2023. március 02. 18:00

A minden ellenzéki pártot maga alá gyűrni akaró a DK még nem talált a polgármesternél esélyesebb politikust. Bár ismerve Gyurcsányék elképesztő nyomulását, meglepetés lenne, ha végül Gajda mögé állnának be.

2023. március 02. 18:00
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Az MSZP az elmúlt hetekben több polgármesterjelöltjét is bejelentette, arról azonban nem érkeztek hírek, hogy erről az ellenzéki pártokkal egyeztettek volna. így újabb konfliktusnak ágyaztak meg, ha a többiek is szeretnének azon a településen indulni. Az egyébként előválasztásokat szorgalmazó szocialisták nyomulásában persze semmi meglepő sincs, hiszen

meglehetősen rosszul állnak a közvélemény-kutatási adatok szerint,

valamivel nekik is fel kell hívniuk magukra a figyelmet, ha már újabb árnyékkormányt nem tudnak alakítani.

A rendőrség még mindig nyomoz

Legutóbb öt politikust jelentettek be, közülük Gajda Péter személye a legérdekesebb. Kispest jelenlegi polgármesteréről – aki ősszocialistának számít, a rendszerváltás óta helyi képviselő –, néhány hónappal ezelőtt még az a hír járta a XIX. kerületben, hogy biztosan nem száll ringbe. Ennek pedig az az egyszerű oka, hogy még az előző önkormányzati választás előtt rendkívül komoly korrupciógyanús ügyre derült fény a kerületben.

Mint köztudott, nyilvánosságra kerültek olyan videófelvételek, amelyeken egy akkor még MSZP-s önkormányzati képviselő és néhány társa arról beszél, hogyan vándorolnak közpénzek százmilliói magánzsebekbe, s Lackner Csaba közben

Az ügybe belekeveredett még a helyi vagyonkezelő cég vezetője, Kránitz Krisztián és a buli résztvevői Gajda Péterről is szót ejtenek. (A polgármester egyébként kezdetben nehezen akarta felismerni a felvételeken Lacknert, s kételyeit fogalmazta meg a felvétel eredetiségét illetően.) A Nemzeti Nyomozó Iroda azóta is vizsgálódik, de arról a rendőrség nem ad információt, hol tartanak az eset feltárásában.

Az elmúlt év végén pedig egy óvodafelújítás miatt került a hírekbe a kispesti önkormányzat, az udvari beszállítójának is nevezhető vállalkozó ugyanis akár hatvanmillió forintot is zsebre tehetett egy gyermekintézmény felújításából úgy, hogy egyes munkákat – amelyekre kötelezettséget vállaltak – el sem végeztek, más esetekben silány minőséget adtak ki a kezükből, illetve előfordult az is, hogy a szerződésben foglaltnál olcsóbb termékeket építettek be. Az ügyben feljelentés történt, itt szintén tart még a nyomozás.

A polgármester vérszemet kapott

Mindezek ellenére mégis miért áll ki a polgármester mellett határozottan a pártja? A helyzetet, valamint Gajda megítélését jól jelzi, hogy amikor 2019 októberében kirobbant fehér poros botrány, a kerületvezető néhány nappal később mégis több mint 20 százalékponttal meg tudta előzni a fideszes riválisát (bár tény, 2014-ben még 29 százalékpont volt a különbség). S bár azóta ezek és az ehhez hasonló ügyek megtépázták Gajda tekintélyét – 70 százalékról 40 százalékra csökkent a népszerűsége –, mégis még mindig messze ő a legelfogadottabb, legelismertebb ellenzéki politikus a 19. kerületben, így az MSZP-nek szüksége van rá, mint egy falat kenyérre, s ettől a polgármester is vérszemet kapott.

Az persze más lapra tartozik, mit szólnak mindehhez a (potenciális) szövetségesek. Nagyon úgy néz ki, hogy – több más kerülettől, településtől eltérően – a DK eddig nem talált Gajdánál esélyesebb politikust, bár, ismerve a Gyurcsány-párt elképesztő nyomulását, meglepetés lenne, ha mögé állnának be,

hiszen ahol csak tudnak, saját emberükkel szeretnének nekivágni a választásnak.

De az is váratlan fejlemény lenne, ha a többiek szó nélkül elfogadnák őt. Budapesten, az egyes kerületekben  rajtuk kívül igazán a Momentum tud csak labdába rúgni, a lilák pedig különösen finnyásak lettek az utóbbi időben az ellenzéki társaik zűrös ügyeire – elég ha csak a gyurcsányista Ráczné Földi Judit esetére gondolunk, ennél sokkal kisebb ügy, offshore-ozás miatt akarták megfúrni a parlamenti képviselőségét.

A Mandiner megkereste Gajdát, ezt írtuk neki: „Korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy jövőre nem indul a polgármester-választáson, ehhez képest kissé váratlan fejlemény volt, hogy a minap Kunhalmi Ágnes bejelentette, hogy Ön az MSZP kispesti jelöltje. A 2019-ben az önkormányzatnál, valamint a vagyonkezelő cégénél kirobbant korrupciógyanús ügyek, az azóta is folyó nyomozás miatt nem érzi-e úgy, hogy az Ön személye politikai értelemben tehertételt jelent a szocialistáknak, s tud-e arról, hogy a többi ellenzéki párt támogatja-e Önt?”

Az állami szervek mindent rendben találtak

A polgármester a következőt válaszolta: „Megtisztelő számomra, hogy az MSZP más ellenzéki pártokkal együtt most és korábban is kiálltak mellettem. 1990 óta vagyok helyi képviselő, 2002 óta alpolgármester, 2006 óta vezethetem Kispestet az itt élők bizalmából. A hosszú évek alatt megtanultam, hogy milyen időpontban kell meghozni a megfelelő döntéseket. Az elmúlt három évben egyébként az önkormányzat jogszerű működését több alkalommal hosszasan és átfogó módon vizsgálta több állami szerv, így az Állami Számvevőszék és a Magyar Államkincstár.

Ezek a vizsgálatok minden alkalommal megállapították a Kispesti Önkormányzat és szervei szabályos és jogszerű működését, jogszabálysértést nem tártak fel.

és az elmúlt évek eredményeinek tükrében is döntünk majd partereinkkel arról, hogy miként kívánjuk folytatni az együttműködést.”

A kispesti MSZP egyébként egyöntetűen kiáll a polgármester mellett. A minap Facebook-bejegyzésben ők is közölték, hogy megkezdték a felkészülést a 2024-es önkormányzati választásra, mind a 12 egyéni választókerületnek lesznek felelősei (képviselőjelöltjei is?) – egyikük egy korábbi országos politikus, Burány Sándor (a fotón Gajda mellett jobbra) –, polgármesterjelöltként pedig Gajda Pétert támogatják.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SzaboGeza
2023. július 12. 21:36
Ha újraválasszák, azok is azok!:))
syphax
2023. március 03. 07:09
TIPIKUS ÉS JELLEGZETES KÁBSZERÉLVEZŐ--HEDONISTA-ÉLVETEG ZSIDÓ--POFÁJA VAN ENNEK A GAJDÁNAK.TÉVÉS KVIZ MŰSOROKBA'" FÖLADHATÓ LENNI KIVÁLASZTANI A KÁBITÓSZEREST, MONDJUK 50 SZŐRÖSKÉPŰ FAZON KÖZÜL--MINT EGYEDÜLI KÁBSZEREST.....JELLEGZETES BŰNÖZŐPOFA AZ ÜRGE.......
Bell & Sebastian
2023. március 02. 23:47
Amnéziás is, az arcmemóriája sem jó, a vállalkozókat húzza le és még véletlenül sem a költségvetést, bornírt pofával szereli le a sajtót, csupa jó tulajdonság, ideális polgármester. Kicsit nyúlszájú, azért szőrös. Erről jut eszembe, találékony is. Szemmel is látható összegért maga hajol le. Szakmai, erkölcsi és politikai alkalmassága bár vitatott, vitathatatlanul megszavazták. Ha megnyerte, hadd vigye!
zoldzolko
2023. március 02. 22:33
Brüsszelben meg szájer jozsi. Magyarországon meg a fidelitas alelnök.:(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!