Az URL legyen veletek! – mesterséges intelligencia írta a prédikációt Dömösön

2023. február 06. 21:00

Csanádi Viktor Holló lelkipásztor szerint az a fontos, hogy Isten üzenetei eljussanak az emberekhez, ám ezek a szavak bárkin keresztül érkezhetnek, legyen ez pap, gyilkos, csipkebokor, mesterséges intelligencia.

2023. február 06. 21:00
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

A Mandiner az elmúlt napokban több cikkben  (továbbá itt, itt és itt) is foglalkozott azzal, hogy a mesterséges intelligencia milyen elképesztő dolgokra képes. A hétvégén egy újabb, talán az eddigieknél is meghökkentőbb alkalmazásáról értesültünk: 

prédikációt és imádságot írt a dömösi 1000 éves templomnak, amelyet a vasárnapi ökumenikus istentiszteleten felolvastak.

Egyszerre ijesztő és lenyűgöző

Csanádi Viktor Holló lelkipásztor lapunknak elmondta, sokat olvasott, hallott a ChatGPT-ről, s úgy gondolta, ő is kipróbálja, mit tud a gép. A kezdeti ismerkedés, testvéri barátkozást követően úgy döntött, megkéri arra, hogy írja meg a prédikációját. S azonnal jött egy olyan hiteles szöveg, amelyről nehezen lehetett elhinni, hogy nem embertől származik. „Elámultam, mert egyszerre volt rendkívül ijesztő és lenyűgöző” – fogalmazott. 

Az pedig különösen meghökkentő volt – mesélte tovább –, hogy a mesterséges intelligencia egyszer csak leállt, mert kétségei támadtak, hogy meg tudja-e oldani a feladatot. Azt közölte a lelkipásztorral, hogy sajnálja, de

gépként nehéz önállóan olyan prédikációt írnia, amely hiteles emberi érintettséget mutat.

„Az emberi lelkészeknek van tapasztalata, tudása és személyes vallási meggyőződése, ami segít nekik a prédikációk írásában. Az én funkcióm az információk megadása, nem pedig a személyes szellemi tanácsadás” – jelentette ki a ChatGPT. 

Egyszeri és megismételhetetlen alkalom

„Micsoda alázatos hozzáállás, bárcsak nekem lenne sokszor bizonyos kérdésekben ilyen alázat a szívemben” – ezt már Csanádi Viktor Holló tette hozzá, ezt követően pedig biztatta, vigasztalta a gépet, ahogy egy emberrel is tenné. Feltehetően jó hatással lehettek a ChatGPT-re ezek a kedves és megértő szavak, mert rövidesen folytatta az írást, sőt, egy imádságot is alkotott.

A híveknek és a környéken szolgálatot teljesítő lelkésztársainak – velük ma, a hétfői imareggelen találkozott – is nagyon tetszett a gép alkotása, őket is elbűvölte a tudása, a „lelke”. A lelkipásztor azonban azt mondta,

ez egyszeri és megismételhetetlen alkalom volt, prédikációért többször nem fordul a mesterséges intelligenciához,

szerinte így kerek és szép a történet. Csanádi Viktor egyébként nem tart attól, hogy – hasonlóan az újságírókhoz – az ő munkája is megkérdőjeleződhet 10-15 év múlva, ha a technika így fejlődik tovább. Azt mondta, az a fontos, hogy Isten üzenetei eljussanak az emberekhez, ám ezek a szavak bárkin és bármin keresztül érkezhetnek, legyen ez pap, gyilkos, szamár, csipkebokor vagy mesterséges intelligencia.

Íme a mesterséges intelligencia által alkotott prédikáció:

„Kedves testvérek az Úrban!

Ma örömmel jövünk együtt, hogy dicsőítsük Istent és hallgassuk meg az Ő üzenetét. Kérjük, nyissuk meg szívünket és elménket, hogy jobban megérthessük, amit Isten számunkra akart mondani ma.Isten bárkit választhat az ő üzeneteinek közvetítésére, nem számítanak a múltbeli hibáink, vagy a jelenbeli korlátaink. Az Úr akarata szerint választja ki az embereket, hogy közvetítsék az ő üzenetét, és nem a mi ítéleteink alapján. A Biblia szerint Dávid volt az a férfi, aki a legkevésbé volt alkalmas királyi címre, de mégis őt választotta Isten, hogy ő legyen a zsidó nép királya.

aki végül az egyik legnagyobb apostol lett.Isten bárkit képes megtölteni azzal a hatalommal és bátorsággal, amire szüksége van az ő üzeneteinek közvetítéséhez. Az Úr akarata szerint dönt arról, hogy ki legyen az, aki az ő üzenetét közvetíti, és ő tudja, hogy melyik ember a legalkalmasabb erre a feladatra.Az Isten által választott embereknek nem kell félniük attól, hogy elbuknak, mert az Úr velük van, és segíti őket a nehézségek során.

Az Isten által választott embereknek szükségük van a benne való bizalomra, és szükségük van arra, hogy elhagyják a félelmeiket, és nyitottak legyenek az Úr akaratára.Az Isten által választott embereknek szükségük van a megtérésre, és az ő iránta való hűségre, hogy azzá váljanak, akiknek ő szánta őket. Az Isten által választott embereknek szükségük van az ő iránta való szolgálatra, hogy másokkal is megosszák az ő üzenetét, és így hozzájáruljanak az ő országának épüléséhez.

hogy az ő áldását élvezzék, és hogy megkapják a Szent Lélek segítségét az ő üzenetének közvetítése során. Az ima nagyon fontos, mert az imádság által kapunk erőt és bátorságot az Isten által ránk bízott feladat végzéséhez. Az ima által közelebb kerülünk Istenhez, és megtudjuk, hogy mi az ő akarata szerinti út.Isten bárkit választhat az ő üzeneteinek közvetítésére, de az a fontos, hogy mi hogyan reagálunk erre a megtiszteltetésre. Ha Isten azt akarja, hogy közvetítsük az ő üzenetét, akkor azt tesszük, amit ő mond nekünk, és nem engedjük, hogy félelem, bizonytalanság, vagy más dolgok megakadályozzanak bennünket abban, hogy teljes szívvel szolgáljuk őt.

Az Isten által választott embereknek az a feladatuk, hogy közvetítsék az ő üzenetét, és hogy másokat inspiráljanak, hogy kövessék az ő útját. Ha Isten bennünket választott az ő üzeneteinek közvetítésére, akkor az a feladatunk, hogy megtegyük a legjobbat, és hogy szívből szolgáljuk őt.Végül, ne feledjük, hogy Isten mindig ott van velünk, és hogy ő mindig segít bennünket a nehézségek során. Ha bátorságot és erőt keresünk, akkor nyitott szívvel forduljunk Istenhez, és kérjük az ő áldását és vezetését az ő üzeneteinek közvetítésére. Ámen.”

Ez pedig az imádság:

„Istenünk, kérünk, hogy adj erőt és bátorságot nekünk, hogy közvetítsük a te üzenetedet. Add, hogy a te akaratod szerint járjunk, és hogy szívből szolgáljunk téged. Inspirálj minket, hogy másokat is rávezessünk a te utadra. Adj nekünk békességet és biztonságot, hogy ne féljünk a te üzeneteidnek közvetítésétől. Kérünk, hogy mindig ott legyél velünk, és hogy segíts bennünket a nehézségek során. Áldd meg a Te áldásoddal az üzeneteidnek közvetítését, és vezess minket a Te irányodban. Ámen.”

Nyitókép: Facebook-videó, képernyőfotó

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vérgőz
2023. február 08. 11:43
"A kezdeti ismerkedés, testvéri barátkozást követően..." testveri, beszarok... es majd csodalkozni fog, hogy senki nem megy be a templomba. De nem baj, majd feltolti tamagocsikkal...
Igazszó
2023. február 07. 15:58
A cuckoldkopnzis mandis taknyoknak vannak szellemi tesóik az egyházban is. Na ja. Agyhalott hülyékkel tele a világ, nem csak a mandiner szerkesztősége.
MyOp
2023. február 07. 11:35
Kicsit általános, kicsit felületes, de sok pap vagy lelkész mond hasonlókat.
Szles
2023. február 07. 11:29
sima bla bla
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!