Jakab Péternek feltűnési viszketegsége van, de az ellenzéki pártok sem kérnek az ötletéből – elemző a Mandinernek

2022. december 12. 18:00

Boros Bánk Levente szerint semmi realitása nincs egy új választásnak, amely ráadásul az ellenzéknek sem érdeke.

2022. december 12. 18:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Nagyon erőlködik Jakab Péter, hogy valaki reagáljon végre a parlament feloszlására vonatkozó követelésére, de eddig senkit nem mozgatott meg az ötlet. Igaz, pár napja váratlanul ugyanezzel állt elő a szocialista Mesterházy Attila is egy facebook-posztban. A többiek viszont hallgatnak, amit Jakab szóvá is tett.

Pedig a Jobbik volt elnöke még határozati javaslatot is benyújtott amelynek indoklásában – az Alaptörvény 3. cikkére hivatkozva, miszerint  az Országgyűlés kimondhatja feloszlását – azt írta: „Mára világossá vált, hogy a Fidesz az április 3-i országgyűlési választást hazugsággal nyerte meg, megtévesztve a magyarokat.”

Szerinte a választást hazugsággal megnyerő politikusok illegitim módon ülnek a parlamentben, ami bizalmi válságot idéz elő. Ezt pedig csak az Országgyűlés önfeloszlatásával és új választással lehet orvosolni, ahol a választók immár az igazság birtokában dönthetnek az ország, és önmaguk sorsáról.

Lapunk az összes ellenzéki pártot megkereste, hogyan vélekednek Jakab Péter ötletéről, de egyikük sem válaszolt.

Kilátástalanság 

Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet elemzési igazgatója szerint Jakab kilátástalan helyzete miatt állt elő ezzel az ötlettel. Hozzátette: a most már független politikus egy az ellenzéki térfélen erősebbeknek tartott pártnak volt az elnöke és most sok más,

politikából kibukott pártemberhez hasonlóan próbál helyezkedni.

A pártszervezet, és az általa biztosított intézményi háttér eltűnt mögüle, ebben a helyzetben pedig ahhoz, hogy a nyilvánosság foglalkozzon vele, minél nagyobbat kell mondania. Ez egy verseny az ellenzéki térfélen a pártok és azon »lézengő ritterek« között, mint Márki-Zay Péter vagy Hadházy Ákos, akik egyedül maradtak” – magyarázta Boros Bánk.

Az elemzési igazgató szerint több okból sincs realitása egy ilyen ötletnek. Egyrészt háromnegyed éve volt választás, ahol ő is és mindenki más, aki a kormánnyal szembe helyezkedett, elindult és felsült. Mindenki ismeri a választási eredményeket, a választók ismét kétharmados többséget szavaztak meg a kormánypártoknak. Ebben a helyzetben teljesen értelmetlen új választást követelni  szögezte le az elemző. Nyilván a kormánypártoknak egy ilyen helyzetben semmi oka, hogy odaálljanak egy új választás mellé, de az ellenzéknek ez végképp nem áll érdekében. Súlyos vereséget szenvedtek áprilisban és a közvélemény-kutatási adatok sem mutatják azt, hogy a sikerrel kecsegtetne számukra egy mostani, újabb választás.

Könnyű nagyvonalúnak lenni

„Teljes a felfordulás az ellenzéki térfélen, és több olyan párt is van, amely nem kerülne a parlamentbe egy mostani voksoláson” – hangsúlyozta Boros BánkNekik jelenleg sokkal kiszámíthatóbb és kényelmesebb, hogy a következő rendes választásig kihúzzák a parlamentben, minthogy ideje korán kiessenek onnan.

Bekrapált Jakab Péterék mozgalommá alakulása, messze még a (nép)pártosodás

Mint azt a Mandiner.hu megtudta , még nincs bejegyezve a Jobbikból kilépő Jakab Péter által gründolt A Nép Pártján Mozgalom. Vagyis, az egykori ellenzéki pártelnök úgy járja az országot, hogy hivatalosan még nem is létezik újdonsült „tömörülése".

Arra, hogy Jakab szerint a fideszes firkászok gúnyolódva estek neki az ötlete kapcsán, mondván, hogy nem is jutna be a parlamentbe, pedig neki nem is ez a fontos, Boros Bánk úgy reagált: „könnyű ilyen nagyvonalúnak lenni, amikor ő is jól tudja, hogy pusztán feltűnési viszketegségből posztolta ki az ötletét és semmi realitása nincs, hogy ez az elképzelés megvalósuljon”.

Mindenesetre Jakabnak nem csak ezt nem sikerült elérnie, hanem tudomásunk szerint azt sem, hogy az általa vezetett A Nép Pátján Mozgalmat bejegyezzék a bíróságon. És akkor hol vagyunk még a párttá alakulástól.

Nyitókép: Jakab Péter leadja szavazatát az országgyűlési választáson 2022. április 3-án. (Fotó:MTI/Czeglédi Zsolt)

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
need-info
2022. december 13. 00:28
A lángosos YT csatorna elkészült már?
Tidal_wave
2022. december 12. 20:11
Te Jakab! Te a mandátumodat hazugsággal nyerted, kiléptél a pártból, akinek köszönhetted, úgyhogy nincs helyed az Országgyűlésben...
KBA98
2022. december 12. 20:02
Hülye barom! Most volt választás!
Búvár Kund
2022. december 12. 19:31
De soká lesz még 26, és addig még látnunk kell és még néhány hasonló idióta bohóckodását...sajnos.. Remélem 24-ben azért megszabadulunk néhány másik marhától!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!