Reagáltak az SZFE vezetői: Egyoldalú és kirekesztő, ami Brüsszelben folyik kulturális területen is

2022. november 04. 19:00

Az EP kulturális bizottságának delegáltjai a napokban hazánkba látogattak, hogy a magyarországi kulturális, oktatási és médiapolitikáról gyűjtsenek információkat. A FreeSZFE-vel vagy a CEU-val ellentétben az SZFE képviselőit nem hívták meg a találkozóra. A vezetőség felháborítónak tartja az esetet. „A meghívottak között ott volt az a Forgács Péter, aki az előző hónap végéig még nálunk vette fel a fizetését, miközben ezzel párhuzamosan a FreeSZFE-n tanított” – mondta Rátóti Zoltán.

2022. november 04. 19:00
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Ahogy arról pár napja mi is beszámoltunk, az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága háromnapos látogatásra érkezett Magyarországra. A küldöttség november 2. és 4. között tartózkodott hazánkban.

– tájékoztatott korábban a brüsszeli testület. A delegáció kormánytagokkal, parlamenti képviselőkkel, a civil társadalom képviselőivel és újságírókkal találkozott, illetve oktatási intézményeket látogatott meg. A nyolcfős küldöttség az érintettekkel való személyes találkozások révén szeretett volna információt gyűjteni a magyarországi kulturális, oktatási és médiapolitikáról.

Az uniós parlamenti képviselők Csák János kulturális és innovációs-, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság munkatársaival találkoztak. A küldöttség emellett Bősz Anett budapesti főpolgármester-helyettessel, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a CEU, illetve különböző médiaorgánumok és civil szervezetek – köztük a FreeSZFE – képviselőivel és menekültügyi szervezetekkel is folytatott egyeztetéseket.

Csák János fogadta az EP Kulturális és Oktatási Bizottságának tagjait / Fotó: Facebook

Nem minden intézményt hívtak meg

A csütörtöki nap programjában szerepelt egy találkozó a magyarországi tudományos és kulturális élet képviselőivel.

Az egyeztetésre meghívót kapott a FreeSZFE Egyesület, azonban a Színház- és Filmművészeti Egyetem nem.

Emlékezetes, hogy a modellváltáskor a brüsszeli bizottság hangosan bírálta a folyamatot, és ahogy annak idején megírtuk, 2020 őszén külön meghallgatást is tartottak, ahol Vidnyánszky Attila és a diákok képviselői a bizottság előtt számoltak be az SZFE-ügyről.

Pár nappal ezelőtt arról is beszámoltunk, hogy Deutsch Tamás EP-képviselő reagált a történtekre: „A program összeállítása tendenciózus, prekoncepció alapján történt, és egyetlen előzetesen, a magyar fél által javasolt programelemet sem emeltek bele, minden ilyen kezdeményezést lesöpörtek az asztalról” – nyilatkozta.

Bocskor Andrea EP-képviselő elmondta: nagyon intenzív két és fél napon vannak túl. „Nagyon sok szereplővel találkoztunk. A delegáció rengeteg információt kaphatott a különböző kulturális és oktatási témákban, ezen kívül a média helyzetéről és az akadémiai szabadság helyzetéről is. A delegáció elsősorban minden meghívott szereplőtől azt kérdezte, mennyire érzik magukat szabadnak, vagy épp mennyire érzik veszélyben magukat és a tevékenységüket Magyarországon. Ez eleve megmutatja az alaphangulatot.

A képviselő asszony szerint csak olyan emberekkel találkoztak, akik az előzetes koncepciójuknak megfelelnek, akik beleillenek abba a keretbe, amit ők Magyarországról elképzelnek. „Szeptember 16-án már elfogadott a Bizottság egy jelentést – a Sargentini-jelentés folytatásaként –, amely szintén félinformációkon és csúsztatásokon alapul. Erre alapozták eddigi tudásukat, s ezekkel a vélt aggodalmakkal érkeztek hazánkba” – magyarázta lapunknak Bocskor Andrea.

Bocskor Andrea / Fotó: Koszticsák Szilárd

Most reagált az SZFE is

A mai napon a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése, Vidnyánszky Attila, Rátóti Zoltán és dr. Szarka Gábor Bocskor Andrea EP-képviselővel közösen tartott sajtóbeszélgetést az üggyel kapcsolatban.

Annak ellenére sem, hogy Bocskor Andrea EP-képviselő többször is hangot adott ezen igényünknek a program szervezése alatt. Azonban ezt a bizottság mindannyiszor figyelmen kívül hagyta” – írta korábbi megkeresésünkre a Színház- és Filmművészeti Egyetem.

A sajtótájékoztatón Vidnyánszky Attila elmondta:

Már-már fájóan az egygondolatúság felé akarják tolni az egész európai kultúrát. Elég megnézni a fesztiválok felhozatalát, vagy azt, hogy milyen tematikájú filmek és színházi előadások szerepelnek, s melyek kapnak díjakat.” Hozzátette: újabb negatív lépésnek tartja a mostani esetet is. „Nem kellettünk a találkozóra, nehogy szembesíteni tudjuk az ott jelenlévőket azokkal a hazugságokkal, csúsztatásokkal vagy torzításokkal, amik eddig elhangoztak.”

FreeSZFE

Vidnyánszky Attila a FreeSZFE meghívása kapcsán arról beszélt, döbbenetesnek tartja, hogy a színházi világból csupán az alternatív színházi világ képviselőit – ami a magyar színházi szakma tizedét sem teszi ki – hívták meg, illetve a FreeSZFE nevű csoportot, míg a magyar kőszínházi szakma képviselői közül – ami a közönség 95 százalékát szolgálja ki – nem hívtak meg senkit.

Nyilván zavarta volna őket az ottlétünk, hiszen a panaszáradat közepette elmondtuk volna, hogy sehol a környéken nincs ilyen fejlett színházi struktúra és ilyen színes kulturális élet, mint Magyarországon. Azt pedig még mindenképpen tegyük hozzá,

Vidnyánszky Attila szerint a mostani találkozó azt bizonyítja, hogy a másik oldalon már kommunikálni sem akarnak. „Elmélyülten benne vagyok az SZFE átalakításában, újjáépítésében, így egyáltalán nem túlzás, amit mondani fogok: egy gittegylet szerűen működő intézményből tettünk egy nagy lépést az egyetemi működés felé. Szabályszerűség, rend, rendezettség, nemzetközi workshopok és a körülmények biztosítása szempontjából hatalmas előrelépés történt” – mondta. Hozzátette: nagyon fájó, hogy ezekről az eredményekről nem tudtak beszámolni, hiszen már a vita lehetősége sincs megadva számukra.

Vidnyánszky Attila / Fotó: Ficsor Márton

„Tisztelt Bizottság! Helyes ez!?”

Rátóti Zoltán szerint az biztos, hogy kíváncsisággal nem volt vádolható az hazánkba látogató bizottság. „Egészen érthetetlen számomra, ami történt. Képzeljék el, hogy elmegyek a British Múzeumba, sétálgatok a folyosón, az alagsorban és a ruhatárban, de nem vagyok hajlandó bemenni a kiállítótermekbe. Ha nem nézem meg a valódi értékeket, hogyan tudok arról nyilatkozni?” – tette fel a kérdést a Színház- és Filmművészeti Egyetem igazgatója.

Ironikusan hozzátette: „Azt is mondhatnám, hogy valójában voltunk képviselve,

Majd így folytatta: „Lehet mondani, hogy a FreeSZFE egy civil szerveződés, s milyen alapon szólunk mi bele, hogy valaki oktat-e ott, vagy sem... Rendben van, oktasson! El tudom fogadni. De azt már nem tudom elfogadni, hogy az illető lépten-nyomon valótlanságokat terjesszen rólunk. Nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy elképzeljük, miket fogalmazhattak meg rólunk most is.”

Rátóti Zoltán arra is kitért, számára döbbenetes,

A ténynél, hogy nem hívtak meg bennünket, ez sokkal jobban elszomorít” – tette hozzá.

Rátóti Zoltán / Fotó: Ficsor Márton

Hátrányos megkülönböztetés

Szarka Gábor kancellár szerint a bizottság jelen tevékenysége „újra rávilágított arra az egyszerű tényre, hogyan működik az általunk képviselt irányvonallal és értékrenddel szembeni folyamatos hátrányos megkülönböztetés”.

Ez az egyetem egy modellváltó egyetem, ami azt jelenti, hogy már nem állami fenntartású. Így már nem szorulunk a kormányzat védelmére, a kormánynak nem dolga, hogy egy modellváltó egyetemet megvédjen. Nekünk a szakmai munkánkkal, a tevékenységünkkel, a fejlesztéseinkkel kell, hogy bizonyítsuk: a modellváltás eredményes volt. Azt gondolom, ezt már eddig is sokszorosan megtettük. Nagyon jó lett volna, ha mindezt egy megfelelő fórumon mi is elmondhattuk volna.

Szarka Gábor hozzátette: az, hogy nem hallgatták meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetőit, és az, hogy egy ilyen bizottsági ülésen az egyetem képviselői nem tudtak részt venni és elmondani az eredményeiket, egy borzasztóan hátrányos megkülönböztetés, ami ellen minden jóérzésű embernek tiltakoznia kell.

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
confitür
2022. november 21. 03:21
Magyarországnak Brüsszellel kapcsolatban egyetlen feladata,és lehetősége maradt: a kilépés.
zorroro
2022. november 05. 12:32
Találkoztak Csák János kulturális miniszterrel. Vidnyanszkiék szerint nem képviselte jól a magyar állami hivatalos kultúrát?
istvanpeter
2022. november 05. 10:33
Jó, de hát a liberális birodalmi önkény nem vicc, hanem maga a meztelen valóság!
Sany Xepi
2022. november 05. 07:21
Előre megírt véleményért itt zabáltatni őket. Na ne....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!