Kommunista partizándallal és obszcén feliratokkal hozták hangulatba a tanártüntetés résztvevőit

2022. október 10. 14:06

Több tüntetést is tartottak Budapesten, ahol a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanáraiért álltak ki. Csakhogy a demonstrálók egy része az agressziót és a hergelést választotta.

2022. október 10. 14:06
null

Egész napos demonstrációt tartottak szerdán országszerte, a reggeli órákban több tanár és diák csatlakozott a megmozduláshoz, ahol többek között élőláncot alkottak egyes oktatási intézmények előtt. Az esemény fő attrakciója az estére meghirdetett tüntetés volt, melyet a Kossuth térre szerveztek, melyre több előadót is meghívtak, például Molnár Áron noÁrt vagy a Funktasztikus nevű rappert.

Az egész egy fegyelmi ügyből indult

Szeptember végén köszönték meg a VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium több tanárának is a munkáját és bocsátották el őket, miután a tankerület szerint a közalkalmazotti jogviszonyból eredő alapvető kötelezettségeket szegték meg. Az érintett pedagógusoknak azért ért véget a Kölcseys karrierjük, mert polgári engedetlenségi akcióba akezdtek. 

A pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak esetében a munkavégzés megtagadása együtt jár a tanulók érdekeinek, jogainak veszélyeztetésével”

– indokolt a tankerület.

Az érintett tanárok többek között csatlakoztak a szakszervezetek által kezdeményezett márciusi sztrájkhoz is. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, azaz a PDSZ az oktatás világnapjára, múlt szerdára hívta országos munkabeszüntetésre a tanárokat. Arra kérték a különböző intézményekben dolgozó oktatásban dolgozókat, hogy ne vegyék fel aznap a munkát. 

A baloldal rátelepedett a tüntetésre

Szerdán az egész napos programok és az élőlánc után, 17 órától kezdtek gyülekezni a demonstrálók, akik elfoglalták először a Margit hidat, majd lassan átvonultak a Kossuth térre, ahol már várta őket az addigra megépített színpad és a programok. Az eredeti tervek szerint csak 17:30-tól zárták volna le a Margit hidat, azonban mindannyian az úttesten álltak és az autók nem tudtak áthajtani.

– ez a felirat várta a tüntetőket, melyeket a Tanítanék Mozgalom feszített ki. 

A tüntetésen az ellenzéki politikusok színe-java megjelent, hiába hirdették meg politikamentes eseménynek a demonstrációt. A Momentum és a DK képviselői, mintha kötelező lett volna, vonultak ki és posztoltak nagy előszeretettel az eseményről, ám ellepték a fotók Jakab Péter Facebook-oldalát is. 

„Csak úgy gizdán, Orbán Viktor unokáit Kaletára bíznám”

A szerdai tüntetésen a békés tömegben több, radikális ellenzéki aktivista, zenész és demonstráló is megjelent, a transzparenseken sokszor uszító feliratok is szerepeltek. Fellépett például a Funtasztikus művésznéven előadó Csató Adorján rapper is, aki előadásában azzal szórakoztatta a közönséget, hogy a miniszterelnök unokáit Kaleta Gáborra bízná. Ezt az alábbi videón lehet megtekinteni: 

Az már csak hab a tortán, hogy a Molnár noÁr Áron az előadót Adriánként konferálja fel, pedig nem is úgy hívják. A rapper többek között horogkereszténynek nevezi a kormánnyal szimpatizánsokat, akiket le is birkáz.

– reagált az előadásra Törley Katalin, a Kölcsey korábbi tanára, a Tanítanék! mozgalom egyik alapítója.

A HírTV élő adásban jelentkezett be a megmozdulásról, azonban a tüntetők megtámadták a televízió stábját. Móna Márk épp a Napi Aktuális című esti műsorban tudósított az eseményekről, mikor az egyik demonstráló fellökte. Egy másik tüntető, mikor észrevette, mi történt, felsegítette a riportert. 

Többek között a Budenz József Általános Iskola és Gimnázium tanárai is sztrájkoltak az oktatás világnapján, a pedagógusok az iskola bejárata előtt gyűltek össze, hogy a megjelent tömegnek kedveskedjenek egy kis dallal, melynek

szövegében például az szerepelt, hogy rohadjál meg, Pintér Sándor.

 Ezt követően pár demonstráló anyázásokat is eleresztett. Az esetet itt lehet megtekinteni:

A Margit hídnál gyülekezők sem fogták vissza magukat, több olyan drapéria is volt, melyen anyázás, obszcén kifejezés vagy lógással való fenyegetés jelent meg. 

Semennyire sem félreérthető dalválasztás a tüntetésen

A Kossuth téren tartott koncerten több olyan felirat is látható volt, melyeken a híresen anarchista „Fuck the system” felirat volt. A színpadon az egyik aktivista arról beszélt a demonstrálóknak, hogy a tanárok a hatalommal szembeni új partizánok, majd együtt énekelték a Bella Ciao című számot, ami egy híres olasz kommunista partizándal. 

Kapcsolódó

A tanártüntetésekről: vajon hány leendő tudóst veszítünk el és miért? 
Nemzeti minimum, hogy bal- és jobboldali egyaránt kiemelt kérdésnek tekintse a tanárok és a jövő nemzedékek sorsát. BŐVEBBEN...

Nemzeti minimum, hogy bal- és jobboldali egyaránt kiemelt kérdésnek tekintse a tanárok és a jövő nemzedékek sorsát. ...

A nyitóképen olvasható felirat: „Tanároknak pénz a zsebbe, a kormánynak meg f.sz a seggbe!” Kép forrása: Kurucz Árpád/AFP

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
florin
2022. október 11. 12:03
Ezek nem TANÁROK, csak anarchisták. A bulihoz csatlakozó "jónyelvtanos" nebulók meg joggal számíthatnak egy "kettes alára".
fintorman
2022. október 10. 20:51
Bezzeg, ha egy rendezvényen a Giovinezzát énekelnék, rögtön a fasizmus Európát fenyegető veszélyéről hőbörögnének. Rohadt, mocskos kommunisták!
bölcsbagoly
2022. október 10. 18:46
A képeken, de a tüntetésen alig lehetett férfi tanárokat látni (lsd. itt is a képeket)! Mert nincsenek! A két ellenszéki szakszervetetet is nő vezeti, túlnyomóan nők a tagjaik, szimpatizánsaik! S a nők jellemzően zsigerből csinálnak mindent, így abból is politizálnak! S miért olyan kevés a férfi a tanárikarokban: nemcsak a bérért (mivel a mesterpedagógusok, kutató tanárok zöme férfi s ők jól keresnek!), hanem mert nehezen viselik el azt ami a tanáriban, az iskolában történik! Ha egy fegyelmezni képtelen tanárnő után kell bemenjél egy osztályba, az óra negyede-harmada a rendtevéssel telik el! Nehéz ellensúlyozni a nők szubjektívítását is, no meg a pletykálkodásukat. Attól mert egy tanárnő amúgy szorgalmas, teszi a dolgát képességeihez mérten, kotlóskodik, attól még nem egy alkalmas tanerő! Az alkalmas elhívatott tanár egyéniség kell legyen, ahogy orvosként, vagy politikusként, stb. az kell legyen! Nos nőkből ilyen kevés van - van, de az arányukhoz képest igen kevesen. (Tanárképző szakon oktattam éveken át s előzőleg évtizedekig voltam tanár a közoktatásban. Már akkor bőven elindult ez az egészségtelen folyamat).
Doszika
2022. október 10. 18:33
Na ebbe megint beleszaladtam.... Csupán kíváncsi voltam, hogy a mandis kis birka agyúak mit szólnak egy cikkhez. Nem ért meglepetés. Fröcsögés, nyáladzás a köbön. Hányinger. Mellesleg megjegyezném, tényleg szelektálni kellene. Nincs szükség pedagógusra ebben a fidesZ-meleg országban. A sok agyhalott remélem majd neveli a fattyát ahogy akarja, tanárok nélkül. Az egyik ide posztoló birkát se zavarja, hogy 1 tanárnak sincs több szabadsága, mint bárki másnak a jelenlegi Magyarországon!!! Megnézném, bármelyik kommentelő szája szélét, amikor elvesznek Tőle 17, azaz tizenhét havi bért. Miből adnák a "vakarót" a csecsszopóiknak otthon? Azt az apróságot el tetszenek felejteni, hogy AKÁRMELYIK tanár el tud végezni AKÁRMILYEN munkát, de ez fordítva nem igaz! :-) :-) :-) Lehet tovább prüszkölni f attyak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!