Grecsó Krisztián: A szorongás a legelemibb érzés most ebben az országban

2022. október 31. 11:13

Beck Zoltán zenész szerint „a félelem sokkal inkább befogadói oldalon jelenik meg”.

2022. október 31. 11:13
null

Páros interjút adott a Telexnek Grecsó Krisztián író és Beck Zoltán, a 30Y frontembere. A beszélgetésből kiderült, hogy a kétművész már több mint tíz éve zenél együtt, először a Rájátszás produkcióban, egy ideje már önálló esteken is közösen állnak ki a színpadra. Grecsó az interjú során felidézte, hogy a Covid alatt indult el „egy nagyon izgalmas és intenzív dialógus” közöttük ismét. Hozzátette: „az még nem volt munka, hanem

És az önsajnálat, düh és tehetetlenség érzéséből elindultak a »mit olvasol éppen«, »merre vagy éppen«, „mi van a fejünkben” beszélgetések”

„Barátilag jó sírni”

Az író arról is beszélt. hogy „eleinte szó sem volt arról, hogy mi csináljunk valamit. A Covid vége felé, amikor ezek a beszélgetések kezdtek nagyon célirányosak lenni, tartottak valami felé, akkor egyszer csak benyögte Zoli, hogy nem csinálunk-e egyszer egy közös estet” – ismertette a beck@grecsó kezdeteit Grecsó Krisztián.

Az önsajnálat kapcsán Beck megjegyezte, „barátilag jó sírni, de színpadilag abban van egy furcsa visszásság, amikor az ember annyira sajnálja magát”.

„Ez egyszerűen a legelemibb emberismeret hiánya”

A hamarosan megjeleő közös lemezük és előadás-sorozatuk kapcsán a Telex azt kérdezte a két alkotótól, hogy „nem aggódtok-e, hogy ezzel a műsorral a rezsiválság miatt nem lesz hol fellépnetek?” „Hiszen úgy tűnik, hogy ha valamit be kell zárni, a kulturális intézmények megint az elsők között lesznek, és hát arra is van esély, hogy ha a gazdasági válság miatt valamikor le kell mondaniuk az embereknek, az a kultúra lesz” – hívta fel a figyelmet a portál újságírója.

Erre Grecsó azt felelte:

Én amúgy is hajlamos vagyok erre, szóval ez most egy remek tér, ahol gyakorolhatom”.

Majd azzal folytatta, hogy „a Covid alatt is ez látszott, hogy azt lehet gondolni, hogy a kultúra elhagyható, a kultúrának nincs köze az egészséges lélekhez, a szociális viszonyokhoz, nincs köze ahhoz, hogy épeszű emberek maradjunk, akik tudnak szeretni, egymásra figyelni, feltöltődni, gondolkodni magukon. Ez egyszerűen a legelemibb emberismeret hiánya” – hangsúlyozta az író.

Ezt követően megjegyezte, hogy „ez nem rólunk szól, hogy mi elő tudjuk-e adni az úttörő műsorunkat vagy sem. Hanem hogy

„Borzasztó lelki terheket rak ránk, hogy nem találkozhatunk másokkal”

A 30Y frontembere a fenti kérdésre úgy reagált, „a félelem sokkal inkább befogadói oldalon jelenik meg. Én nézőként, zenehallgatóként, olvasóként és sorolhatnám, sokkal jobban aggódom, hogy bezárnak a kulturális terek, mint előadóként”.

„Bezárni a kiállítótereket, mozikat, színházakat, könyvtárakat, művelődési házakat, mert tudjuk fűteni őket, az tulajdonképpen azt eredményezi, hogy elvevődik tőlünk minden olyan közösségi élmény, amelyektől azt érezhetjük, hogy mi autonóm emberek vagyunk.

– fűzte hozzá Beck Zoltán.

Nyitókép: Grecsó Krisztián Facebook-oldala

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2022. november 01. 11:40
A szívesen meg-gumi botoztatnám őket a szorongásaik kezelése érdekébe! Mert nem lehet szabadon gumibotozni békés felvonulókat a nyílt utcákon mint 2006 október 23.-án Budapesten és Magyarországon!... ezért "szoronganak" -gondolom egymás mögött jó szorosan...- Nagyon sajnálom az ilyen "szorongókat" és a szorongásuk gyógyítása érdekében akkor őket szívesen meg-gumibotozatnám... csak hogy a szorongásaik elmúljon!
Élő Éva
2022. november 01. 00:51
Másnap a srácoknál mindig ez van, piszkosul szoronganak a kiszállási fázisban, nem segít más, csak egy újabb löket. A kontrollvesztés mindig szorongással jár.
BőröndÖdön
2022. október 31. 22:04
A birkák (egyelőre) boldogok..:)
szürkeSzarvas
2022. október 31. 18:51
Ne szorongjatok,baz'meg. Éljetek! Hasitsátok a pitét! :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!