Megtaláltuk a középkori Magyar Királyságról adott Sargentini-jelentést

2022. szeptember 16. 11:43

„Büszke és gőgös emberek, kik engedelmeskedni nem akarnak; kormányozni vagy igazgatni nem tudnak, de tanácsot mástól elfogadni vonakodnak”.

2022. szeptember 16. 11:43
null
Page Not Found történelmi stúdióblog

„Megtaláltuk a középkori Magyar Királyságról adott Sargentini-jelentést, amelyet a velencei követnek diktált le 1523-ban az akkori ellenzék:

»(...) mindnyájan csak a saját érdekükkel törődnek, a közjóval keveset gondolnak, a közvagyont prédálják; és ámbár folytonosan, mintha testvérek volnának, vígan együtt lakmároznak, alattomban gyűlöletet táplálnak egymás iránt; igazságot nem szolgáltatnak, és nincs olyan igazságtalan vagy gonosz ügy, amit két-három ember megvesztegetésével meg ne lehetne nyerni; büszke és gőgös emberek, kik engedelmeskedni nem akarnak; kormányozni vagy igazgatni nem tudnak, de tanácsot mástól elfogadni vonakodnak; keveset dolgoznak, csak a lakmározásban és a közvagyon prédálásában buzgólkodnak; az urak és nemesek mindig viszálykodnak, csellel és ármánnyal működnek (...).«

Még három éven át tiltakozhatott a kormánysajtó.”

Nyitókép: Facebook

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2022. szeptember 17. 12:47
Korabeli mondóka . " Extra Hungariam non est vita , Si est vita non est Ita . " " vita " . latinul , " életet " jelent .
laoska
2022. szeptember 17. 00:32
Az jutott eszembe, hol van már a Velencei Köztársaság? Történelem. Mi még mindig itt vagyunk és maradunk , voltunk, vagyunk és leszünk.
Tothegeto
2022. szeptember 16. 22:31
Ha volt a középkori "világpolitikának" csak saját érdekét néző, a keresztény államokkal (a korabeli EU) való szolidaritást némi anyagi haszonért (guruló oszmán tallérok) feladó, sőt azokat eláruló vagy egyenesen hátba döfő, nehézségeiket saját előnyére kihasználó állama, az éppen Velence volt. Az újabb történetírás pedig tisztázta, hogy Mátyás után, a Jagellók uralkodása nem a hanyatlás kora volt, hanem Mátyás irreális, túlzott ambícióinak feladása. Mohácsnál a nagyobb erő győzött, mellyel szemben előbb-utóbb elbukott volna Magyarország. Ha II. Lajos, aki tehetséges, országvezetésre képes ifjú király volt, nem esik el a csatatéren, jobbak lettek volna az esélyeink többet megőrizni az országból.
zsanett-kúnrum
2022. szeptember 16. 15:08
aki a magyart rossz színben tünteti fel minek ment oda ha nem a négy fal között teszi. hogy az ilyanak nem hallja senki se a szívhangját
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!