Gulyás Gergely: Brüsszel nem ezt ígérte!

2022. szeptember 29. 11:36

Nem fogadja el a kormány az ukrajnai területeken rendezett, Oroszországhoz való csatlakozásról szóló referendumok eredményét. De a miniszter mások mellett arról is beszélt, a szankciók jobban fájnak Európának, mint Oroszországnak, erről meg kell kérdezni az emberek véleményét. Tudósításunk a csütörtöki Kormányinfóról!

2022. szeptember 29. 11:36
null

Kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, amin a kormány legfrissebb bejelentéseit ismertették. Mint ahogy azt lapunk is megírta, szerdán tartott ülést a kabinet, aminek a legfőbb témái az energiaválság, szankciók és a nemzeti konzultáció voltak.

Brüsszel nem ezt ígérte

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, hogy a szankciók ellenére is Magyarországon a rezsicsökkentést sikerült fenntartani az átlagfogyasztásig. Megjegyezte, hogy

Magyarország a legnagyobb támogatási programot biztosítja a rezsihez, átlagosan 181 ezer forint jut egy háztartásara.

Szerinte Brüsszel, amikor bevezette a szankciókat, azzal ígérgette a tagállamokat, hogy a szankciók jobban fognak fájni Oroszországnak, mint Európának, valamint, hogy közelebb kerül miattuk a háború vége. Ennek pontosan az ellenkezője lett az igaz, mi pénzeljük Oroszországot – tette hozzá.

December 22-étől Január 8-áig fog tartani a téli szünet az iskolákban

 – jelentette be később Gulyás. Ebben az időszakban kormányzati igazgatási szünetet is tart az állam, így jelentős spórolásra van mód a közigazgatásban is, tette hozzá a miniszter. Bejelentette a miniszter azt is, hogy az önkormányzatok esetében Balla György feladata lesz, hogy koordinálja a tárgyalásokat a helyhatóságokkal a kiadáscsökkentésről, főleg az energetikai területen. Minden önkormányzattal külön-külön fognak tárgyalni, tette hozzá. Balla képviselő miniszteri biztosként fogja ezt a munkakört ellátni.

Kampánypénzek

Dollárbaloldal van ma Magyarországon

– jelentette ki Gulyás Gergely arra reagálva, hogy a sajtóban egyre több elemzés születik arról, kik finanszírozták a baloldali összefogás 2022-es kampányát. Mint mondta, a hatályos törvények alapján jogellenes cselekmény lehetett az a közel kétmilliárd forintnyi külföldi támogatás, amit Márki-Zay Péterék kaptak a kampányban, és bízik benne, hogy lesz ennek következménye.

„Mit jelent a kifizetési stop?” A tárcavezető hangsúlyozta, nincs fizetési probléma a kormánynál, de mindent megtesznek azért, hogy a költségvetési hiányt 4,9 százalékon tudják tartani. A magyar gazdaság jól teljesít, fűzte hozzá Gulyás, rámutatva arra is: a kifizetések előtt ad a Pénzügyminisztérium jóváhagyást, ez korábban is így működött.

Ki állhat az Északi Áramlat szabotázsa mögött? Gulyás Gergely szerint nem szabad tippelgetésekbe bocsátkozni, bár a helyzet nagyon súlyos, főleg Nyugat-Európában, hiszen egy fontos vezeték rongálódott meg. Magyarország energiabiztonsága azonban biztosított, a gáztárolók 70 százalék feletti töltöttségen vannak, tette hozzá.

A nemzeti konzultációs íveket október közepétől kezdik el kézbesíteni, a kérdések már körvonalazódnak. Lesz elszámolás arról, hogy mennyibe került a legújabb konzultáció, ígérte meg a tárcavezető.

Újabb szankciók

Mit szól a kormány a nyolcadik szankciós csomaghoz? A miniszter erre azt felelte, hogy ha energetikai hordozókra is vonatkozó szankció is szerepel az EU újabb csomagjában, amit Oroszország ellen hoznának, azt a magyar kormány nem tudja elszámolni.

A földgáz és a kőolaj kereskedelmi ára láthatóan együtt mozog, mondta később a miniszter, ezért a kőolajra vonatkozó szankciók eltörlése esetén a földgáz ára is csökkenne. 

jelentette ki Gulyás, hangsúlyozva, hogy a budapesti kabinet az Európai Unió álláspontját képviseli ez ügyben.

Az orosz agressziót elítéljük,

ismételte meg a miniszter a kormány korábbi álláspontját azt követően, hogy az oroszok hivatalosan is bejelentették: elcsatolják az Ukrajnában megszállt területeket.

Rámutatott, a nemzetközi jog alapján az lenne a legoptimálisabb, ha az orosz csapatok kivonulnának Ukrajnából. De a realitás azt mondatja, ez nem fog megtörténni, ezért kell a párbeszédet előidézni: mielőbbi fegyverszünet, valamint béketárgyalásokat a felek között. De ez az Egyesült Államok nélkül nem fog menni, tette hozzá.

Ha a dollár gyengül az euróval szemben, akkor a forint is gyengül az euróval szemben, ezt már arra a felvetésre reagálva mondta a miniszter, hogy a forint újabb mélypontra zuhant. „Az árfolyampolitikáért az MNB felelős, mi úgy látjuk, hogy a jegybank mindent megtesz az árfolyam stabilitásáért. Azonban

Gulyás kérdésre elmondta, a Magyarországnak járó európai uniós pénzekről jelenleg is tárgyal a kormány, ezek az egyeztetések jól állnak. A forrásokhoz szükséges törvényjavaslatokat már benyújtották a Tisztelt Ház elé. Az RFF (EU-s helyreállítási alap) hitelrészéből zöld beruházásokat finanszíroznának, és a kormányfő arról beszélt hétfőn a parlamentben, e részt tudná az ország máshonnan finanszírozni.

Pedagógus bérek

A pedagógusoknak magasabb jövedelem járna, jelentette ki a tárcavezető, és ennek ellenére a tanárok kis része vett részt a különféle sztrájkokban. A jogszerű tiltakozás garantált, a sztrájklehetőség biztosított, nem úgy, mint Németországban. Azok az igények viszont, melyek egy-két évvel ezelőtt indokoltak voltak, most ebben a gazdasági helyzetben teljesíthetetlennek, mondta.

Nem a jó szándék hiányzik a magyar kormány részéről a tanárok béremelését illetően.

A tanárszakszervezetek az ellenzékkel, míg a tanárok a kormánnyal szolidárisak, fűzte hozzá a miniszter.

Mi a helyzet a határokon? Miként sikerült integrálni a határvadászokat? – kapta az újabb kérdéseket Gulyás, aki azt felelte, 2200 határvadász tett le esküt, ők már szolgálatban vannak. Ennek köszönhetően pedig az eddig ott szolgálatot teljesítő rendőrök 80 százaléka térhetett vissza szolgálati helyére.

Nyitókép: Mandiner Archív

Összesen 272 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vamonos
2022. szeptember 29. 15:54
"majd az ismétlő kérdésre végül kimondta, hogy nem ismerik el azok eredményét." Nem ő tehet róla, hogy tájékozatlan volt az újságíró és nem tudta, hogy mi a közös uniós álláspont, el kellett magyarázni neki. Most már talán tudni fogja (ha el nem felejti).
tapir32
2022. szeptember 29. 15:44
A háború folytatódik és kiterjesztik a háborút tehát, nem működnek a szankciók. A távoli jövőben esetleg ez vagy az lesz az, nem jelenti a szankciók működését. Az, csak fantáziálás. A szankciók tovább élezik a feszült helyzetet. A világ etikus fele békét akar nem háborút. Mióta etikus emberek halálát, megnyomorodását akarni?
Free7
2022. szeptember 29. 15:41
Gulyás: "Azok az igények viszont, melyek egy-két évvel ezelőtt indokoltak voltak, most ebben a gazdasági helyzetben teljesíthetetlennek, mondta." Viszont a rendőrök, katonák jelentős béremelését indokolta a gazdasági helyzet, vagyis akiktől remélitek hogy megvéd titeket a nép haragjától. A pedagógus béremelés viszont eu által visszatartott pénzből valósult volna meg, azoktól nem féltek, csak a taxisoktól. Kövér László mit is mondott a diktatúráról 89-ben? kover-laszlo-33-evvel-ezelott-megjosolta-azt-ami-napjainkban-tortenik-csak-akkor-mashogy-gondolta/ https://borsod24.hu/2022/07/18/kover-laszlo-33-evvel-ezelott-megjosolta-azt-ami-napjainkban-tortenik-csak-akkor-mashogy-gondolta/
Ödenburger
2022. szeptember 29. 15:27
Mellékszál Azt mondta, hogy "az lenne a legoptimálisabb, ha ... " - de basszus az optimális önmagában is felsőfok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!