Vízügyi Főigazgatóság: a hétvégétől mérsékelten javulhat az aszályhelyzet

2022. augusztus 17. 14:25

Szombattól Magyarországon is változékonyabb időjárás várható.

2022. augusztus 17. 14:25
null

A következő három forró nap fokozott figyelmet igényel a vízügyes szakemberektől is, de az előrejelzések szerint a hétvégétől mérsékelten javulhat az aszályhelyzet – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdán az MTI-vel.

A hétvégére jelzett csapadék stabilizálhatja a vízrendszereket

– írták. A Duna külföldi vízgyűjtőin jellemzően 10-63 milliméter közötti eső valószínű, a csapadék zöme péntektől vasárnapig hullik majd. A Tisza vízgyűjtő területén is csapadékot várnak a szakemberek, elsősorban a szlovákiai és a magyarországi részeken, ahol akár 50-74 milliméternyi csapadék is hullhat szombat és kedd között.    

Szombattól Magyarországon is változékonyabb időjárás várható, mérsékelt és rövid ideig tartó lehűléssel. A hidegfront átvonulásával többfelé fordulhat elő záporeső, zivatar. A legfrissebb előrejelzés szerint „az átlagosnál nagyobb bizonytalansággal” a következő 6 napban főleg a középső és keleti országrészben, területi átlagban jelentős mennyiségű csapadék érkezhet.    

A rendkívüli szárazság miatt viszont a Tisza-Körös völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszeren továbbra is jelentkeznek még vízigények: az idény végéig csaknem 20 millió köbméternyi öntözésre, 17 millió köbméter vízigény pedig halastavakra várható. Azt írták, hogy a rizstermesztés szempontjából a vízigényeket gyakorlatilag 100 százalékban kiszolgálták, ott további öntözési igény már nem várható.    

Vízállás

A legfrissebb vízállás-előrejelzések szerint a Dunán Budapestnél szombattól határozott vízállás-emelkedés valószínűsíthető. A Ráckevei-Soroksári-Duna-ágon a folyamatos szivattyús vízpótlás még mindig szükséges. A folyó alacsony vízállása miatt a Duna-ág vízpótlását tehát már nem csak a Kvassay-zsilipen történő szivattyúzással, hanem a tassi műtárggyal is tudják támogatni – közölték. A Balatonon szerda reggel 74 centiméter volt az átlagvízállás. Kiemelték, hogy az alacsonyabb vízszint a vízminőséget nem rontja.    

A Velencei-tó reggel 56 centiméter volt, alacsony vízszintje mellett az oxigénellátás kritikus fontosságú. Ezt jelen pillanatban sem külső szervesanyag-terhelés, sem a túlszaporodó algák mennyisége nem veszélyezteti. Ugyanakkor az emelkedő vízhőmérséklet csökkenti a víz oxigénmegtartó képességét, ezért elővigyázatosságból a tó több pontján levegőztető, vízforgató berendezéseket telepítettek, és a „kritikus” hajnal 4-5 órától délelőtt 10 óráig terjedő időszakban minden nap üzemeltetik. A friss mérések szerint az oxigéntelítettség a tavon 86 és 100 százalék között van, ami a halak életfeltételeit tökéletesen kielégíti – áll az OVF közleményében.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2022. augusztus 17. 17:10
Nyugi az összes büdös bolsi ért hozzá. Kari Getzy,jogsi nincs ,de fában, esőben jó. Schmuck Erzsébet,öntözés Fegyö ö ö ö ö kör ,naná, Seggfer András,jogász Tóóóóthberci Csintalan Pixa Púzsa nevű csiazabáló Jámbor Juh
erdei nyezega
2022. augusztus 17. 16:38
lesz a faszt.......egy csepp se.....
Senior
2022. augusztus 17. 15:47
Nálunk Ny.-Dunántúlon gabona jól termett, de... Kukorica, napraforgó itt is elégett, azért valamit ad. Legyen úgy, ázzanak be a földek, mert lassan jön ám az őszi vetés ideje.
Draco Paladin
2022. augusztus 17. 15:37
Orbán!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!