Megszűnhet a kötelező emelt szintű érettségi 2024-től

2022. augusztus 29. 10:27

A felsőoktatási intézményeknek több beleszólásuk lesz a hallgatók kiválasztásába.

2022. augusztus 29. 10:27
null

2024-től nem lesz kötelező emelt szintű érettségi az egyetemi-főiskolai felvételihez – számol be a Magyar Narancs. A lap azt írja, a Hankó Balázs helyettes államtitkár által jegyzett, a felsőoktatási intézményeknek kiküldött levél összefoglalja, milyen változások lesznek 2024-től a felvételin.

Csák János kulturális és innovációs miniszter július végén jelentette be, hogy átalakítják a felvételi rendszert.

A felsőoktatási intézményeknek több beleszólásuk lesz a hallgatók kiválasztásába, 100 pontról az intézmények dönthetnek,

így újra lehetnek szóbeli felvételik.

A legfontosabb változás, hogy nem lesz kötelező az emelt szintű érettségi. Az alap- és osztatlan szakokon a 200 tanulmányi és 200 érettségi pont melletti 100 többletpontot a 100 intézményi többletpont váltja fel. Vagyis a felsőoktatási intézmények dönthetnek arról, hogy mire és mennyi többletpontot adnak.

A tanulmányi pontok számításánál az egyetemek maguk határozhatják meg, melyik ötödik tantárgy középiskolai jegyeit veszik figyelembe a „kötelezők” mellett. Ugyanez vonatkozik az érettségi bizonyítványban szereplő vizsgaeredmények közül az ötödik érettségi vizsgatárgy kiválasztására. A lap szerint 2024-től a középszintű érettségi százalékos eredményének kétharmada számít felvételi pontként, az emelt szintű érettségi esetében a százalékkal megegyező pontszámot kap a felvételiző.

A Hankó Balázs által jegyzett levélben az is szerepel, hogy a változások már a 2023-as felvételin alkalmazhatóak, de kötelező jelleggel csak 2024-től kell alkalmazni.

Nyitókép: MTI / Bruzák Noémi

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Láncfűrészes Attasé
2022. augusztus 29. 19:55
Na és megkérdezték erről az egyetemi oktatókat is? Évtizedek óta panaszkodnak, hogy monoton csökken a színvonal és egyre hülyébbeket vesznek fel, mert egyre hülyébbek a közoktatásból kikerülők a közoktatás helyzetének romlása miatt. Az a tudás, amit a normális szintű érettségi ad (megkövetel) egy nagy szart ér a legtöbb egyetemen, kibukni lehet vele leginkább még a magyar egyetemekről is. Alapszintű matek érettségivel nekiugrani egy akármilyen BME-s mérnöki szaknak? Alap szintű kémiával egy vegyésznek? Ez egy vicc. A lépés lenyomata a 12+ éve tartó szándékos sorvasztásnak és rohasztásnak.
Trombitás Keresztély
2022. augusztus 29. 15:21
Most hogy az egyetemekbe öntött milliárdok elvesztették közpénz jellegüket, az élükre állított fidesz káderek azt is maguk mondják meg, hogy ki részesülhet belőle és felsőoktatásban, és ki nem. A kuláklisták helyett lesznek majd a libernyák listák. Aki meg jól fekszik kap +100 pontot.
Ödenburger
2022. augusztus 29. 15:05
Önmagában az röhejes, hogy a kétszintű rendszerben van egy emelt- és egy KÖZÉPszint. Mutatja, hogy nem volt ez sosem végiggondolva.
erdei nyezega
2022. augusztus 29. 13:36
nehéz kérdés..........az oktatásban sajnos elmondhatjuk...a kádár rendszer volt a követendő!..no nem a marxista egyetemmel...hanem a szorzó táblával, az írás olvasás készséggel, alapvető környezeti ismeretekkel, történelemmel, élővilággal és technikai elemekkel.....ez elég is kell legyen....a szakmákhoz bőven..aki meg egyetemre akar menni, az tanuljon többet! ...kész!...vissza kellene állítani a régi jól bevált szakmunkás képzést..nincs burkoló, kőműves, ács, vízvezeték szerelő, festő, hegesztő,....nincs !...ha meg találsz véletlen , akkor nem tudod megfizetni..viszont kontárból rengeteg van!....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!