A beszerzések ellenére továbbra is járműhiánnyal küzd a magyar vasút

2022. július 24. 09:00

Elöregedett kocsipark, elmaradó karbantartások, máshová irányított kocsik: Magyarországon ma napi ötven-hatvan vonat indul el kevesebb kocsival, mint kellene, miközben száznál is több intercity-kocsi vár javításra. Utánajártunk a részleteknek.

2022. július 24. 09:00
null
Greczula Levente László

„A mai napon 22. számú kocsi nélkül közlekedik”, „A mai napon nem továbbít 1. osztályú kocsit”, „A mai napon műszaki ok miatt nem közlekedik” – aki sokszor vonatozik, gyakran találkozhat hasonló bejegyzésekkel a MÁV mobilos alkalmazásában, ha kiválaszt egy-egy vonatot benne. Úgy tűnik, az elmúlt hetek különösen próbára teszik a nagyobbik magyar személyszállító vasúttársaságot, már ami a vonatok menetrend szerinti, megfelelő számú és minőségű személykocsival való közlekedtetését illeti. De mi lehet a probléma az államvasút háza táján? Hová tűntek a kocsik a magyar vonatokból?

Az elmúlt néhány évben

a magyar vasút sok tekintetben látványos fejlődésen ment keresztül, de van néhány dolog, ami a fejlesztések ellenére sem tudott megváltozni.

Az egyik ilyen a MÁV-START járműállományának lesújtó műszaki állapota és riasztóan magas átlagéletkora. A Regionalbahn szakmai portál számításai szerint a vasúttársaság személykocsijainak átlagéletkora 2022-re elérte a 43,5 évet – ebbe az átlagba az elmúlt években érkezett Stadler FLIRT és KISS motorvonatok nem számítanak bele. Hogyan lehetséges ez?

Vészesen öregek a MÁV kocsijai

Az államvasút utolsó, nagyjából egységes elképzelés szerinti nagyobb személykocsibeszerzései az 1990-es években történtek. Ekkor a MÁV a nagyobb sebességű nemzetközi közlekedésre is alkalmas személykocsikat szerzett be újonnan előbb Jugoszláviából, majd német és spanyol gyártóktól. Ezt követően nagyon hosszú ideig, a 2010-es évek közepéig nem érkezett újonnan gyártott személykocsi a közben szétszabdalt vasúttársasághoz: ekkortól álltak forgalomba a szolnoki járműjavítóban gyártott különböző kivitelű, IC+ fantázianevű kocsik, amiktől az államvasút akkori vezetése a belföldi és nemzetközi vonatközlekedés forradalmasítását várta. Szakmai körökben egyértelmű konszenzus van arról, hogy ez a projekt tévút volt, aminek a mai napig is érezhető negatív hatásai vannak. „A MÁV-START járműgondjainak nagy mértékben a cég IC+-projektje a forrása. A szolnoki járműjavító évek óta saját járművek gyártásával foglalkozik, ami az alaptevékenység rovására ment” – mondja lapunknak Pongrácz Gergely, a Magyar Közlekedési Klub elnöke.

Ugyancsak az 1990-es években készítette el a dunakeszi járműjavító a belföldi intercity-közlekedés nélkülözhetetlen járműveit, az úgynevezett második generációs intercity-kocsikat. Aki ült már Kelet-Magyarországra tartó intercityn, biztosan találkozott már ezzel a típussal. Ezeket a kocsikat közel harminc éve az 1970-es években gyártott gyorsvonati kocsikból alakították ki, és igazán már akkoriban sem számítottak korszerűnek – például a mai napig is „pottyantós” vécé van bennük, ráadásul légkondicionáló berendezés helyett csak légjavítót szereltek beléjük, ami rendszeresen felmondja a szolgálatot a nagy nyári hőségben.

A második generációs intercity-kocsik lassan harminc éve alkotják a minőségi távolsági kocsiflotta gerincét. MTI Fotó: Máthé Zoltán
A második generációs intercity-kocsik lassan harminc éve alkotják a minőségi távolsági kocsiflotta gerincét. MTI Fotó: Máthé Zoltán
A mezei személy- és gyorsvonatokba való, alacsonyabb komfortfokozatú személykocsik esetében a helyzet még ennél is lehangolóbb. A vasúttársaság klasszikus személyvonati kocsijainak túlnyomó része az 1960-as, 1970-es években készült – a gyorsvonati kocsik többsége ennél valamivel fiatalabb –, ezek a járművek ezekben az években érik el azt a kort, amikor egyszerűen már nem lehet őket tovább üzemben tartani.

Hozzá kell tenni: a korszellemnek megfelelően

a MÁV és a MÁV-START a kétezres évek közepétől többször is szerzett be korszerű villamos motorvonatokat, amik sok helyen feleslegessé tették a régi kocsikat.

Szintén ebben az időszakban vásárolt a vasúttársaság háromszáz darab használt személykocsit a német vasúttól. Az egykori NDK-ban készült kocsikkal elsősorban a Dunántúlon lehet találkozni – magas lépcsőik, levegőtlen és szűkös utasterük és hangos futásuk nem tette őket közönségkedvenccé.

A magyar vasút tehát egy súlyosan elaggott járműpark csőstül jövő problémáival küzd, ami egyáltalán nem új keletű jelenség. Pongrácz szerint az elmúlt huszonöt évben a vasúttársaság és a felelős tárca nem tudtak koherens járműfejlesztési koncepciót felmutatni, ami a kocsipark folyamatos öregedése mellett félresikerült és félbemaradt fejlesztési tervekben öltött testet.

Nem megy a karbantartás

Az önmagában csak a kisebb probléma, hogy egy jármű öreg. A nagyobb gond az, ha nem biztosított a megfelelő karbantartása, márpedig a MÁV-START személykocsijait hosszabb ideje ez a probléma érinti a leginkább. A kocsik napi karbantartását, javításait az ország több vasúti csomópontján is megtalálható műhelyekben elméletileg gyorsan el lehet intézni, bár a gyakorlatban sokszor ez is nehézségekbe ütközik a megfelelő szakértelmű munkaerő vagy az alkatrészek hiánya miatt. Sokat mondó adat például, hogy a 2015-ben az osztrák vasúttól használtan beszerzett negyvenkilenc gyorsvonati kocsiból a vasúttársaság napi szinten már csak húsz működőképes darabbal számol – a többi a miskolci Tiszai pályaudvar tárolóvágányain várja sorsa jobbra fordulását.

Ezek a kocsik egyébként 160 km/órás sebességű közlekedésre is alkalmasak lennének, amit Ausztriában ki is használnak. Vadnai Viktor, a Közlekedő Tömeg Egyesület tagja lapunknak azt mondja, hogy

az államvasút által üzemeltetett járműtípusoknál egyáltalán nem ritka az 50 százalék alatti rendelkezésre állás,

ami alól legfeljebb csak a korszerű FLIRT és KISS motorvonatok jelentenek kivételt.

A személyautókhoz hasonlóan időnként a vonatoknak is műszaki vizsgát kell tenniük, amit a vasúton fővizsgálatnak vagy fővizsgának neveznek. A napi javításokkal ellentétben ilyet csak néhány helyen tudnak végezni az országban, ez pedig napjainkban is rendszeres fennakadásokat okoz a személykocsik kiadásában.

Az egyik ilyen járműjavító Dunakeszin található, de ennek a műhelynek az esetében komoly problémákat jelent, hogy a privatizációja óta nagyon gyakran változik a tulajdonosi háttere – és a rendelkezésre álló pénz is. A másik Szolnokon van – ez ugyanaz a járműjavító, ami az elmúlt évtizedben jelentős részben azzal volt elfoglalva, hogy az IC+ fantázianevű személykocsikat gyártsa.

A vasúttársaság sajtóosztályának lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint eddig hetvenöt ilyen személykocsi állt forgalomba. A Magyar Közlekedési Klub számításai szerint eközben körülbelül 140 darab távolsági személykocsi vár fővizsgára. A Közlekedő Tömeg hozzáteszi: a karbantartási nehézségek egyébként az IC+-kocsikat is érintik, számos példányt csak úgy tudnak üzemben tartani, hogy félreállított típustársaikból szerelik ki az alkatrészeket hozzájuk.

Munkában a szolnoki járműjavító: az elővárosi forgalomban közlekedő, Bhv típusjelű személykocsik felújítása zajlik 2013-ban. Ezek a kocsik még az 1960-as, 1970-es években épültek. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Munkában a szolnoki járműjavító: az elővárosi forgalomban közlekedő, Bhv típusjelű személykocsik felújítása zajlik 2013-ban. Ezek a kocsik még az 1960-as, 1970-es években épültek. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az eddigieket összegezve tehát a MÁV-START kocsijainak nagy része rémisztően öreg, emellett pedig úgy tűnik, hogy a vasúttársaság arról sem mindig tud megfelelően gondoskodni, hogy a meglévő járművek időben megkapják a szükséges karbantartásaikat. Emiatt a Közlekedő Tömeg szerint szerint naponta ötven-hatvan vonat is kevesebb kocsival indul el ma Magyarországon, ezt pedig tovább súlyosbítja egy másik tényező – a nyár.

Kellenek a Balatonra a kocsik

Nyaranta sok vasúttársaság vezet be szezonális menetrendet, hogy megkönnyítse a népszerű üdülőhelyekre utazók dolgát. Ez alól a MÁV-START sem kivétel, az államvasút idén is lényegesen több vonatot közlekedtet a Balatonra, mint egyébként – nem is beszélve az Adriára közlekedő idényvonatokról, amiket a vasutas zsargon fürdős vonatként emleget. A fürdős vonatok több szempontból is kihívás elé állítják a vasúttársaságot.

Egyrészt: kocsikra van szükség.

A fentebbiekből kirajzolódik, hogy már nagyon régen elmúlt az az időszak, amikor a vasútnál nemhogy a napi feladatok ellátásához elegendő kocsi állt rendelkezésre, hanem még tartalékok is voltak a rendszerben, amiket szükség esetén be lehetett vetni. Az államvasút már hosszú ideje nem tud úgy plusz személykocsikat kapcsolni a balatoni vonatokra, hogy azokat ne valamelyik másik vonatról kelljen „lecsípni”.

Ez néha egészen abszurd következményekkel jár. A borzasztóan rossz állapotban lévő, de komoly elővárosi forgalmat bonyolító Budapest–Lajosmizse-vasútvonal utasai az elmúlt években kénytelenek voltak megtanulni, hogy ha jön a nyár, akkor számukra a vonatpótlózás időszaka kezdődik egyben, mert az ezen a vonalon közlekedő Desiro dízel motorvonatokra a Balatonnál volt szükség, pótolni pedig nem tudta őket a vasúttársaság.

Az észak-balatoni vasútvonal részleges villamosítása miatt már nem kell annyi dízel motorvonat a tóparton, így az ingázók is fellélegezhetnek – nyári vágányzárak viszont bárhol lehetnek, ahonnan a vasút kocsikat tud kinyerni. Az idei nyáron a bakonyi fővonal utasai kénytelenek buszozni útjuk egy részén.

Másrészt: minőségi kocsikra van szükség. A MÁV-START az elmúlt években sikeresen reformálta meg a balatoni fürdős vonatok intézményét, ami azt jelenti, hogy a legtöbb balatoni vonatban ma már több légkondis személykocsi, esetenként étkezőkocsi és első osztályú kocsi is közlekedik.

Az utasok nagyon pozitívan fogadták ezeket a változásokat, a balatoni vonalakon évről évre nő az utasszám

– ez viszont azzal jár, hogy egyre több személykocsit kell elvonni más vonalakról a tóparti utazási igények kielégítésére.

Vagyis: a Miskolcra tartó utasok csalódottan kereshetik a kényelmes, légkondis intercity-kocsijukat a Keleti pályaudvaron, amiben át szerették volna vészelni a borsodi megyeszékhelyig tartó kétórás útjukat a nyári hőségben, ha azt a kocsit a vasúttársaság már a nyár elején a Balatonra irányította. Jobb esetben még besoroznak a keresett kocsi helyére egy alacsonyabb komfortfokozatút, rosszabb esetben viszont eleve kevesebb vagonnal indul el a vonat. A kelet-magyarországi intercity-járatokat kifejezetten nagy arányban érinti ez a probléma – hogy mekkorában, azt a vasúttársaság nem volt hajlandó elárulni.

A helyzet még kevésbé szívderítő az adriai vonatok esetében, mert ezekbe a nemzetközi közlekedésre alkalmas vasúti kocsikat kell besorozni. A vasúti kocsik nagyobb része nem alkalmas rá – alapvetően nem is kell annak lennie –, így még kisebb az a kocsipark, amiből a vasúttársaság az ilyen idényvonatok összeállításánál válogathat. Sokatmondó, hogy a vasúttársaság Budapestről Fiuméba közlekedő éjszakai vonata (1246/47 Istria) nem továbbít sem háló-, sem pedig fekvőhelyes kocsit, így az utasoknak mindenképpen végig kell ülniük a tizenkét órás utat.

Hogy mi lenne a megoldás ezekre a gondokra? A lapunk által megkeresett szakmai szervezetek alapvetően hasonló válaszokat adtak erre a kérdésre. A Közlekedő Tömeg szerint az mindenképpen sokat segítene, ha az állam kiszámíthatóan finanszírozná a MÁV-START működését, cserébe viszont világos elvárásokat támasztana a vasúttársaság és a szolgáltatás felé és szigorúan be is tartatná ezeket.

A Magyar Közlekedési Klub viszont azt is hangsúlyozza, hogy érdemes lenne elgondolkodni a piacnyitáson a vasúti személyszállításban. Ekkor elméletileg több szolgáltató versenyezne a kiírásokért, amivel az egyesület szerint jobb minőségű szolgáltatást lehetne elérni. A szervezet szerint a vasúttársaság újabb használt járművek beszerzésén is elgondolkodhatna – kérdés persze, hogy ezek nem jutnának-e a többi, hasonló kocsi sorsára.

Az biztos, hogy az államvasút nagyon nehéz helyzetben van, és ez az utasok számára is minden nap érzékelhető.

Nem lenne meglepő, ha Magyarország jelenlegi nem túl fényes gazdasági kilátásai tükrében a MÁV-START nem kapná meg azokat az állami forrásokat, amik elengedhetetlenül fontosak a szolgáltatás színvonalcsökkenésének megállításához. Pedig erre hatalmas szükség lenne.

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kunfia
2022. július 24. 10:48
És a vén buzi tolvaj mire is ad pénzt,vagyis vesz föl a kínaiaktól,amit unokáink fizetnek vissza?Tán új korszerű kocsikra?ÁÁÁ nem! Akkor új korszerű motorvonatokra?Dehogy! Kínai vasútra azon a vonalon,ahol alig van utasforgalom,viszont a kínai gazdi talán visszaoszt a családnak.
Zolotarjov
2022. július 24. 10:48
,, Budapest–Lajosmizse-vasútvonal utasai az elmúlt években kénytelenek voltak megtanulni, hogy ha jön a nyár, akkor számukra a vonatpótlózás időszaka kezdődik egyben, mert az ezen a vonalon közlekedő Desiro dízel motorvonatokra a Balatonnál volt szükség, pótolni pedig nem tudta őket a vasúttársaság.,, A Desirokat már több, mint két éve kivezették erről a vonalról. Az indoklás szerint nem ideálisak az összekapcsolásra. Miért, a Balatonra menet alkalmasak? Az sem jelent kisebb utasszámot. Jelenleg csehszlovák motorvonat, fecske, és klasszik négy üléses kocsik járnak.,
DonCiccio
2022. július 24. 10:40
,,Nem megy a vasútnak a karbantartás" Nagy tisztelettel kérdezem a Szerző Urat, az ismerősi tágabb környezetében hány embernek/fiatalnak tanácsolta a vasúti járműkarbantartó szakmát ?
Zolotarjov
2022. július 24. 10:33
Arra persze van pénz, hogy különösebb forgalom nélküli megállóhelyeket teleszarjanak jegyautomatával. Miért nem az állomási jegypénztárakat cserélik le ezekre?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!