Az osztrákok szerint nekünk kellene feltölteni a kiszáradó Fertő tavat

2022. július 07. 18:10

A Wiener Zeitung szerint a terv, hogy a Mosoni-Duna vízkészletével pótolják a kiszáradó Fertő tó vizét, aktuálisabb, mint valaha.

2022. július 07. 18:10
null

Történelmien alacsony értékhez közelít a Fertő tó vízszintje: 1965 óta, amióta mérik a tó vízszintjét, a mostani értékekhez képest utoljára 2003-ban volt ennél négy centiméterrel alacsonyabb – írja a G7 a Wiener Zeitung osztrák lapra hivatkozva.

A lap szerint Ausztriának és Magyarországnak meg kell kezdeni az érdemi egyeztetéseket arról, hogyan fogják megmenteni a Fertő tavat a kiszáradástól, és biztosítani a terület vízellátását a magyar oldalról.

Helyi szakértők szerint az alacsony vízszint többek között azért hatalmas probléma, mert növeli a villámcsapás okozta tüzek kockázatát is. A múlt hétvégén például három hektáron égett a nádas az osztrák oldalon.

Ugyanakkor egyelőre van elég víz a fürdőzéshez a Fertőben

A G7 szerint a korábbi felvetés, amely azt javasolja, hogy a Mosoni-Dunából pótolják a Fertő tó vízkészletét, aktuálisabb, mint valaha. Ez egyébként szerepel a magyar kormány tervei között: a jánossomorjai csatorna kiépítése azt is jelentené, hogy a Duna vizével pótolni tudják a Fertő tó eltűnő vizét.

Fotó: Facebook

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2022. július 08. 10:15
Az európai értékrend része a kifogás emelése is, a lopott árúval kapcsolatban.
Karvaly
2022. július 08. 10:06
Múltkor a németek szerették volna gázunkat, most meg az osztrákok a vizünket. Persze mindezt csak a "szolidaritás" nevében. Olyan mikor lesz, amikor a "szolidaritás" nevében adni akarnak valamit? (nem migránsokra gondoltam, természetesen)
Reszelő Aladár
2022. július 08. 09:11
Persze, szívesen, fizetjük is. Cserébe le lehet továbbra is zárni a határon átvezető utakat és kérjük, hogy minden Fertő tavi beruházásunkat fúrják meg ahol tudják. Ja igen a határellenőrzést is kérjük és hogy kerüljenek vissza a "ne lopj magyar" táblák is.
Brüsszelidemokrata
2022. július 08. 09:01
De ha már itt tartunk akkor a Velencei tavat is feltölthetnénk mert az tényleg kiszárad . S az a miénk
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!