Van, ami megmarad a Telexnél: az adománygyűjtés

2022. június 13. 19:30

Átalakul a Telex tulajdonosi struktúrája: részesedést kapnak a dolgozók a kiadóból. És ugyan százmilliókon ül a Van Másik Kft., folytatják az adománygyűjtést.

2022. június 13. 19:30
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Másfél évvel azt követően, hogy Kárpáti Márton, a Telex.hu kiadóját birtokló Van Másik Kft. alapító-tulajdonosa megígérte kollégáinak, tulajdonosok lehetnek a portálban; pár nappal azt követően pedig, hogy a Mandiner.hu arról számolt be, rendkívül sikeres pénzügyi évek állnak az elnyomásról, üldöztetésről értekező médium mögött; az érintettek bejelentették: az egykoron Index.hu-nál dolgozó szerkesztőség részesedést szerezhet a lapban.

Új tulajdonosi szerkezet jön

Ezért a Telex kiadójából részvénytársaság lesz, amelynek az a célja, hogy a portál a telexeseké legyen, ne kerüljön „semmilyen politikus vagy oligarcha kezébe, irányítása alá a cég”, írják hétfői közleményükben. A részvények hetvenöt százalékát adja ki majd a dolgozók tulajdonrésze. Az úgynevezett dolgozói részvénypakettből csupán Munk Veronika alapító-főszerkesztő kap a többieknél nagyobb hányadot, külső szereplő pedig sosem részesülhet a dolgozói részvényekből. A fennmaradó 25 százaléka törzsrészvényként Dull Szabolcs főszerkesztő, Kárpáti Márton üzletfejlesztési és stratégiai igazgató, Kárpáti András informatikai igazgató, valamint Pusztay András gazdasági és értékesítési igazgató között oszlik majd el.

A kommüniké arról is beszámol, hogy a szerkesztőség beleszólási jogot kap olyan kérdésekben, minthogy a mindenkori főszerkesztő igazgatósági tagként vesz részt a társaság irányításában; szavazati joga lesz a cég irányító testületében; külső befektető bevonásához kell a szerkesztőség választott testületének hozzájárulása; illetve javaslattételi és hozzájárulási jogot szerez a főszerkesztő kinevezésére, eltávolítására.

Bőség a Telexnél

Arról azonban már nemigen esik szó, hogy százmilliókon ül a kiadó, amely információink szerint komoly feszültséget keltett a szerkesztőség körein belül. Pontosabban a források átláthatatlansága. Tavaly 312 (ez az első teljes üzleti éve az online lapnak); azt megelőzően pedig négyszáztizenhat millió forint volt a Van Másik Kft. adózott eredménye. 448-ról bő hatszázötvenötre emelkedett a pénzeszközök állománya; 678 millió forint pedig vissza nem térítendő támogatásként (önbevallásuk alapján, „olvasói felajánlásokból”) érkezett a Telexhez.

Hogy utóbbi miként áll össze pontosan, nem tudni, mivel a kiadó pénzügyi beszámolójában csak az áll, „a támogatások között nem volt olyan nagyságú egyedi tranzakció, amelynek értéke elérte volna az összes támogatás 0,5 százalékát”. (Ez majdnem három és fél millió forintot jelent.) Azonban tulajdonosi szerkezet a portál induláskor megígért megváltoztatása nem oldja meg a médium finanszírozásának relatív átláthatatlanságát.

Tavaly március huszonharmadikán érkezett meg az a 200 ezer euró, amelyet az egyik legnagyobb cseh kiadóvállalat, az Economia ígért korábban a Telexnek. A lap üzletfejlesztési és stratégiai igazgatója akkor azt írta„ez nem befektetés, hanem egyszerű támogatás, amiért semmit nem kértek cserébe tőlünk, és amivel a korrekt, kritikus, kíváncsi újságírást támogatja a cseh kiadóvállalat”. Ám ez a bő 70 millió forint nem a Van Másikhoz, hanem a Ne Hallgassunk Nonprofit Kft.-hez érkezett, amelyet Munk, Dull és maga Kárpáti Márton hozott létre egy hónappal korábban. E cég a tavalyi évre vonatkozó mérlegét, eredmény-kimutatását majdhogynem kilencvenhárom-milliós egymással egyező eszköz- és forrásértékkel, 67 millió forintos adózott eredménnyel zárta. Az egyéb bevételeknél pedig fel van tüntetve egy bő hetvenhat milliós összeg.

euró, amelyet az egyik legnagyobb cseh kiadóvállalat, az ígért korábban a . A lap üzletfejlesztési és stratégiai igazgatója akkor azt : . Ám ez a bő 70 millió forint nem a , hanem a , amelyet Munk, Dull és maga Kárpáti Márton hozott létre egy hónappal korábban. E cég a tavalyi évre vonatkozó mérlegét, eredmény-kimutatását majdhogynem  egymással egyező eszköz- és forrásértékkel, forintos adózott eredménnyel zárta. Az egyéb bevételeknél pedig fel van tüntetve egy bő milliós összeg.

Megmarad az adománygyűjtés

Így az adománygyűjtés kérdését, amelyről újfent megkérdeztük Kárpáti Mártont, hogy mennyire tartja szakmailag és pénzügyileg (a fentebb részletezett számok ismeretében) is indokolhatónak ezt az akciót.

Mint mondta: „A Telex az olvasók támogatásának köszönhetően jött létre, és abból is működik. Az olvasói támogatásokból osztalékot nem fizettünk eddig sem, és nem fogunk a jövőben sem. A támogatásokat a Telex működésére, fejlesztésére fordítjuk, ahogy eddig is tettük.

Mögöttünk nem áll párt vagy párthoz kötődő oligarcha, aki pár nap alatt keres annyit, mint amennyit mi az olvasóinktól majdnem két év alatt kaptunk. Hálásak vagyunk az olvasóinknak, büszkék vagyunk rajuk, es örülünk, hogy nem egy olyan helyen kell dolgoznunk, ahol pártközpontokból diktálják le, mit kell megírnunk.”

Afelől is érdeklődtünk, miért épp most született meg az elhatározás a tulajdonosi szerkezet megváltoztatására; s hogy van-e köze ehhez a portálunk és a Média1 által is megírt, szerkesztőségen belül észlelt feszültséghez.

Előbbire azt felelte, „alapvető kihívás volt megoldani, hogy bár a szerkesztőség nem jogi személy, jogilag mégis a telexeseké legyen a Telex. Ez az egész egy hosszú, bonyolult folyamat volt, ahol – miközben az újságot is napról napra készítettük, fejlesztettük – a szerkesztőség szempontjait is figyelembe kellett venni. Nem csináltunk még soha ilyen céges átalakulást, és nem az a lényeg, hogy meddig tartott ezt megszülni, hanem, hogy egy nagyon szuper, ekkora méretben egyedülálló konstrukció született, és sikerült megoldani, hogy a Telex a telexeseké legyen.” Az üzletfejlesztési és stratégiai igazgató hozzátette, a struktúraváltáshoz nincs köze a szerkesztőségen belül híresztelt feszültség.

Nyitókép forrása: Facebook

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kunfia
2022. június 13. 21:04
Lázas munka Orbánéknál: -Szabó Timea mentelmi jogát az Országgyűlés nem függesztette föl... -Akarom,mondani,felfüggesztette.... -Nem függesztette föl... -De mégis... -Megismételtetjük a szavazást... -Inkább nem... -De mégis... -Nem ismétlünk semmit... -Szabó Timea mentelmi jogát az Országgyűlés fölfüggeszette... Tizedjére sikerült elmondani hiba nélkül a vén buzi fideszesnek.Tapsvihar Orbánék padsoraiban. És ezek uralkodnak a magyar népen... Méghogy Biden a demens:DDDDDDD https://www.youtube.com/watch?v=lLXFUuv80DQ
Aegopolis.
2022. június 13. 21:03
Ez a cikk már volt itt egyszer, nem? Mi a túrót rágódik ezen ennyit a Mandiner? Jól kell csinálni, aztán nem lesz ok irígykedésre.
SzabóGéza
2022. június 13. 20:34
Hogy kapják a fizetést a telexnél??? MIKROADOMÁNYBAN!!!:))) És ez legális??? Nem!!! ILLEGÁLIS!!!
Pelso j.
2022. június 13. 20:28
Azoknak nem kell adományt gyűjteni, akikhez bőven megy a jellegét vesztett közpénz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!