A zöld küllőt választották az év madarának

2022. január 03. 09:35

A zöld küllő szajkó termetű, 30-36 centiméteres madár, szárnyfesztávja a fél métert is elérheti.

2022. január 03. 09:35
null

A zöld küllő lett az év madara a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) internetes szavazása szerint. Az MME 1979-ben indította el az Év madara akciót, melynek célja

természetvédelmi problémákkal érintett fajok, madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása.

A zöld küllő szajkó termetű, 30-36 centiméteres madár, szárnyfesztávja a fél métert is elérheti. A faj fő elterjedési területe Európa lomboserdő-övezete, élőhelyigénye miatt kimondottan jól érzi magát a településeinken, az idős faállományú parkokkal tarkított nagyvárosokban is. Védett madár, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Országos állománya 8-12 ezer párra tehető és stabil-enyhén emelkedőnek tekinthető. Mivel a lakott területeken is jól érzi magát, ráadásul állandó madár, a madárbarátok egész évben vendégül láthatják a zöld küllőket az MME honlapján kidolgozott „harkálykerti” megoldásokkal.

(MTI)

Fotó: Facebook

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2022. január 06. 08:31
Választottunk egy gyönyörű madarat, akkor most már csak egy feladat van hátra! Megvédeni a túlszántástól az utakhoz tartozó rézsűket és dülőket. Kérem, ha olvassa ezt egy madártani szakember, terjessze és javasolja, hogy indítsanak kampányt/programot az utak (főleg a másodrendű közutak!) rézsűi, azaz a szántók és a közutak közötti talpalatnyi földért, mert azokat teljesen beszántják a gazdák az utakig. Olyan helyen lakom, ahol sem járda, sem közvilágítás nincs. Kb. 850 métert az autóbuszmegállóig sötétben, zseblámpával teszek meg egy olyan úton, aminek a széléből hiányzik már 35-40 cm, teljesen letöredezett. Az utat régen két oldalt szép magas rézsű védte a hófúvástól, amit bokrok és akácsor védett. Mostanra minden akácfát kivágtak, a rézsűt leszántották és több részen az úttal tették egyenlővé úgy, hogy néhol már egy méter sincs az út és a szántó között. Az, hogy nekem a csapadékos időben a felázott szántóba kell beállnom, ha szembejövő forgalom is van, az egy dolog, de így sem a pockoknak nem jut élettér, sem az őket fogyasztó egerészölyveknek (buteto buteo), sem a baglyoknak (kuvik, macskabagoly stb. ), sem a rókáknak, borzoknak, sem a különböző siklóknak (rézsikló, erdei sikló). A 30 évvel ezelőtti, gazdag élettel rendelkező vidékről lassan minden élet eltűnik! Miért nem tanítja a Nemzeti Agrárkamara a gazdáknak, hogy mekkora vétek megszüntetni a rézsűket és az utak melletti füves részeket??? ez nem csupán közlekedésbiztonsági kérdés, hanem természetvédelmi kérdés. Az a rész, ami korábban eltartott 3-4 pár ölyvet, az két évvel ezelőtt lecsökkent egy párra, tavaly a nagy aszály és a teljes beszántás miatt eltűntek az egerészölyveink, már nem üldögélnek a betonpóznákon (korábban az akácfákon, bokrokon) a pockokat gyűjtve. ELKESERÍTŐ! Nagyon sürgős lenne a beavatkozás és a rekultiválás, a művelésbe bevont 3-6 m visszaadása a természetnek. Az emberi butaság és mohóság végtelen! Ha nem megy másképpen, akkor jogszabállyal szükséges a természet védelme. Kérem, ha illetékes olvassa, segítsenek ebben a témában!
zrx8
2022. január 03. 12:47
A következő év madara a vörös márkizaj lesz.
Leskelődő
2022. január 03. 11:31
Tavaly tűnt fel először nálunk. Parkos, de teljesen beépített terület új lakójaként csatlakozott a cinkékhez, szajkókhoz, tengelicekhez és csuszkákhoz. Dekoratív madár, örülünk neki.
tevevanegypupu
2022. január 03. 11:22
Gonosznak tűnik..a szeme..de gyönyörű,az biztos..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!