Bérlakásokat árusít ki a III. kerület DK-s polgármestere

2021. május 04. 19:00

Ígérete ellenére árusít ki bérlakásokat a III. kerület vagyonából Kiss László DK-s polgármester. A szociálisan magát érzékenynek tartó kerületvezetés szociális bérlakásra sem írt ki pályázatot hatalomra kerülése óta, a pénzhiányra hivatkozva.

2021. május 04. 19:00
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

„Nyílt levelet küldtünk a III. kerület polgármesterének – állítsák le a lakásprivatizációt!” – olvasható A Város Mindenkié csoport Facebook-oldalán. A dologban a pikáns az, hogy a III. kerületnek baloldali vezetése van, A Város Mindenkié vezetője pedig Karácsony Gergely tanácsadója, Misetics Bálint.

A közlemény szerint „csoportunk meglepődve fogadta, hogy az óbudai önkormányzat 13 db, nagyrészt komfortos ingatlant tervez privatizálni, ezért arra kértük a polgármestert, hogy döntsön felelősen és állítsa le a köztulajdon magánosítását!” Hozzáteszik:

Mert amikor a magántulajdon dominálja a lakáspiacot a világon mindenütt a lakhatás terén való egyenlőtlenségek növekedéséhez, a lakhatási szükségletek kielégítésének komoly hiányosságaihoz vezet, ami végső soron a hajléktalanság egyik okozója.”

További adalék, hogy az ellenzék szinte mindenhol azt ígérte a 2019-es önkormányzati választások előtt, hogy nem ad el szociális bérlakást, önkormányzati tulajdonú ingatlant. Sőt, megoldja a lakhatási gondokat.

Így volt ez a III. kerületben is. Kiss László polgármester, aki 2020-ban átlépett az MSZP-ből a DK-ba, a kampányban még arról beszélt, hogy megszüntetik az önkormányzati bérlakások bérlőknek való eladását, mivel szerintük semmit nem szabad eladni. Ezen túlmenően

azt is megígérték, hogy új bérlakásokat fognak építeni.

Ehhez képest most épp az ellenkezőjét csinálja az általa vezetett önkormányzat. 

A III. kerületben háromezer önkormányzati bérlakás van, többségük lakótelepi panellakás. Ennek egy része szociális bérlakás, azaz a bérlők áron alul fizetnek bérleti díjat; egy része azonban költségelven kiadott bérlakás, azaz elvileg az önkormányzat számára nullszaldós a fenntartásuk. Ismét egy részük pedig piaci alapon van kiadva, vagyis még bevételt is termel, bár valójában ezekért is jóval áron alul fizetnek a lakók.

A korábbi, jobboldali, Bús Balázs által vezetett önkormányzat gyakorlata az volt, hogy évente 70-100 bérlakást adott ki új bérlőknek. Ez a szám úgy jön ki, hogy a megüresedő lakásokra írják ki a pályázatot, és tíz lakásra érkezik száz pályázat. Emellett lehetővé tették, hogy bizonyos feltételek esetén a bérlők, és csakis a bérlők megvásárolják a lakásukat. 

A bérlakások kiadása egyébként mindig is negatív szaldós volt,

ez köztudottan és vállaltan veszteséges üzem.

A III. kerületben több száz millió forint az aggregált veszteség. De a rászorulók érdekében ezt hagyományosan bevállalta, bekalkulálta az önkormányzat a költségvetésbe.

Szociálisbérlakás-pályázat eddig nem volt a kerületben az ellenzéki hatalomátvétel óta, ráadásul 27 lakást írtak ki eladásra. Ezek üres lakások, melyeket piaci áron vernek dobra. Azaz nem adják oda rászorulóknak, hanem eladják őket. Ezekben a lakásokban nincs bérlő, így az a Bús Balázs-féle gyakorlat sem működik az esetükben, hogy csak a bérlőnek ajánlják fel a vételi lehetőséget.

A baloldali vezetés hivatalba lépése után azonnal leállították az eladásokat, majd 3-4 hónap múlva újrakezdték, de a koronavírus-járvány kitörése óta nem pusztán visszaállították a vásárlási lehetőséget, hanem leveleket küldtek a bérlőknek, melyekben bátorították őket a lakásvásárlásra.

Volt lakó, aki fenyegetést érzett ki a levélből,

hiszen azt írta neki a baloldal vezette önkormányzat, hogy ha nem veszi meg a lakást, nem biztos, hogy a bérleti időszak lejártával meghosszabbítják a bérleti szerződését.

A kerület indoklása beleillik a baloldal bevett narratívájába: szerinte a kormány a járványra hivatkozva forrásoktól fosztotta meg a kerületet, és ezt kell pótolni, mert nincs pénz, és szükség van a bevételre.

nyitókép: Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke és az akkor még szintén szocialista Kiss László sajtótájékoztatót tart (Ál)civilek a pályán címmel a III. kerületi Lajos utcában 2019. szeptember 5-én. (MTI/Balogh Zoltán)

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
patópál
2021. május 05. 08:39
Amikor a kormánypárt csinálja, akkor botrány, monnyonle, stb. Amikor a saját kenyéradó gazdáik, akkor "csoportunk meglepődve fogadta". Misetics, egy ócska csicska vagy.
tevevanegypupu
2021. május 05. 08:03
A jobb helyekre az a fajta meggazdagodott proli költözött mint Gyurcsányék..nem csoda, hogy ezekre szavaztak..Alumpenproli pedig hiába gazdagodik meg, nem változik..Látni a régi, jó kerületekben az iszonytató házakon, hogy micsoda népség kerülhetett oda..Elég csak körülnézni a celebek között is..egyik riasztóbban hülye mint a másik..Ezek választják meg a fajtájukat mindenhol..Olyan alakokat mint ez a dk-s, meg Piko,Nidermüller, V. Naszály,Baranyi, Somogyi..és főleg asunyi, buta Karácsony..aki egyébként elég jól tükrözi a mostani Budapest képét..Budapest úgy tűnik a koszban, a zavarosban és a simlisségben önmagára talált..
Vallasz Vilmos
2021. május 05. 07:11
Bizony ám. Minden, ami beépíthető az be lesz építve. Tegnap átsétáltam a Bud Spencer parkon, ahol állítólag a régi, néhány éves edzőpálya MELLÉ egy másikat is épített. Legalább is az ott sétáló hölgy ezt mesélte, mikor megkérdeztem tőle, hogy mi a fenéért teszi tönkre a parkot a kerület. A két pálya között kb. 100 méter távolság van. Az újonnan ültetett fák többségének lombja sincs, a régieket pedig úgy visszavágták, hogy nem hajtanak ki levelek és új ágak. Az ősszel lehullott levelek még mindig a fák körül hevertek. A nagy környezetvédő pedig a látszat kedvéért még a virágos füvet is lenyíratja, nehogy néhány rovar túlélje a tavaszt. A jobboldal soha nem fog megbukni az országban, egyszerűen nincs intelligenciája az ellenzéknek.
KötőDániell
2021. május 05. 06:56
"További adalék, hogy az ellenzék szinte mindenhol azt ígérte a 2019-es önkormányzati választások előtt, hogy nem ad el szociális bérlakást, önkormányzati tulajdonú ingatlant. Sőt, megoldja a lakhatási gondokat." Mond, hány éves vagy királyfi? :D :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!