Az MCC a Libri-Bookline Csoport közvetett stratégiai kisebbségi tulajdonosa lett

2021. április 07. 14:13

Az adásvételi tranzakció az MCC szakmai-szellemi építkezését szolgálja – közölte az intézmény.

2021. április 07. 14:13
null

A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány a dr. Spéder Zoltán közvetett tulajdonába tartozó, összetett vállalatcsoport megvásárlásával a Libri-Bookline Zrt. (illetve a Libri-Bookline Csoport) részvényeinek közvetett stratégiai kisebbségi tulajdonát is megszerezte 2021. március 24-én – olvasható az mcc.hu-n.

Az adásvételi tranzakció egyrészt a Mathias Corvinus Collegium szakmai-szellemi építkezését szolgálja, másrészt racionális üzleti döntés, mert az MCC tevékenységének bővítésére is módot adhat.

Az eredményekből származó bevételeket az MCC a jövőben a legtehetségesebb diákok képzésére, ösztöndíjára, mentorálására, külföldi taníttatási lehetőségeik kibővítésére fordíthatja.

A 25 éve a fiatalok tehetséggondozásával foglalkozó Mathias Corvinus Collegium közérdekű tevékenységet folytató tudásközpont: oktatási és pedagógiai programjához kapcsolódóan nemzetközi kutatói és ösztöndíjakat működtet, szakmai fórumokat, konferenciákat szervez, valamint könyveket, szakmai kiadványokat publikál. 

A magyar könyvkereskedelmi és könyvkiadói piacnak meghatározó szereplője a Libri-Bookline Csoport. A Libri-Bookline Csoport a Libri-Bookline Zrt. irányításával működő, a könyvkereskedelmi piac közel 50%-át, a könyvkiadói piac 15-20%-át magáénak tudó, 58 könyvesboltot üzemeltető, domináns online piaci jelenléttel bíró (bookline.hu, libri.hu) legnagyobb magyar könyvpiaci vállalatcsoport.

A tranzakcióval kapcsolatban dr. Spéder Zoltán elmondta: „Nagy örömömre szolgál, hogy 8 éven keresztül, 2013–2021 között stratégiai kisebbségi tulajdonosként és a Libri-Bookline Zrt. Igazgatósági elnökeként részese lehettem a Libri-Bookline vállalatcsoport erős fundamentumainak a kialakításában, a stratégia sikerre vitelében, a kimagasló piaci-, üzleti és pénzügyi teljesítmények elérésében, azaz a Libri-Bookline sikersztori megvalósításában. Köszönet a vállalatcsoport menedzsmentjének, minden dolgozójának a – válság idején is felmutatott – példamutató munkájukért, s külön köszönet a többségi tulajdonosnak az eredményes együttműködésért. A tranzakció nemzetközi piaci standardok szerint bonyolított, hosszú, kemény és professzionális tárgyalások, mindkét oldalon korrekt tárgyalópartnerek erőfeszítései eredményeként tudott létrejönni. Az elmúlt 8 év sikerei után ugyanakkor számomra megérett a helyzet a váltásra, az MCC-nek pedig sok sikert kívánok a megszerzett vállalatokkal kapcsolatos munkához.”

Szalai Zoltán, az MCC kurátora és főigazgatója a következőket emelte ki: „A 2020. augusztusában megkezdett folyamat közel 7 hónap után, 2021. március 24-én sikerrel zárult. Tavaly augusztusban indultak a nemzetközi piaci standardok szerint bonyolított, szakmailag és emberileg is izgalmas tárgyalások. Az elmúlt időszakban több hónapig tartó jogi-, pénzügyi-, és adóátvilágítások zajlottak, menedzsment interjúk készültek. A folyamat megerősített minket abban, hogy a tranzakció tárgyát képező vállalatcsoport biztos alapokon áll, kiváló befektetési célpont és további növekedési lehetőségek előtt áll. Az MCC a Libri-Bookline Csoport új stratégiai kisebbségi tulajdonosaként valódi hozzáadott értéket tud majd nyújtani a vállaltcsoport számára. Célunk, hogy az elmúlt időszak eredményeit további sikeres évek kövessék.”

Kép forrása: MTI

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Létezem
2021. április 07. 16:38
Mindkét félnek gratulálok!
afium
2021. április 07. 15:15
Na végre! A nagyok között az Alexandra kihalásával megszűnt a balliberálisoktól független könyvkiadás-könyvterjesztés Magyarországon. Most végre újra felcsillant a remény.
tevevanegypupu
2021. április 07. 15:05
Nahát..ki hinné..nem csak egysíkú irodalommal találkozunk ezután..
Crusader
2021. április 07. 14:57
Ez az! Ennek örülök!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!