Elszámoltatás, átláthatóság, Euró

2021. február 22. 19:43

Ha a kormány megbukik, a tisztességes fideszeseket integráljuk a 2022 utáni világba. Interjú.

2021. február 22. 19:43
Márki-Zay Péter

Egy korábbi interjúban azt nyilatkozta, hogy örülne egy amerikai mintájú, elhúzódó miniszterelnökjelölti előválasztásnak, ahol a kevés támogatottsággal rendelkező jelöltek menet közben visszaléphetnek. Ha ilyen formában valósul meg az előválasztás, ön mekkora támogatottság esetén csinálná azt végig?

Jó kérdés. Egyrészt jelen pillanatban ezt a pártok nem támogatják, csak a Momentum vetette fel, míg a többiek a kétfordulós mellett voltak, a DK pedig egyfordulós előválasztást szeretne. Ha mégis ilyen lenne, nekem az annyiban szerencsés lehet, hogy a legtöbb párt támogatói körében pályázhatnék a második legjobb opció szerepére, így sokat profitálhatnék a visszalépésekből. A felmérések szerint a négy komolyabb jelölt, köztük én is, nagyjából hasonló támogatottsággal rendelkezik. Egy kezdeti 10-15 százalékos szint az esetemben folyamatosan emelkedne. A pártok szempontjából ugyanakkor nem ez a legjobb módszer, nem ezt fogják elfogadni. Ha kétfordulós előválasztás lesz, és nem jutnék be a másodikba, akkor a rám szavazókat a centristább jelölt támogatására buzdítanám.

Beszéljünk egy kicsit az önkormányzatokról is. A kormány kommunikációja szerint politikai megfontolások nélkül kompenzálja a településeket a válságkezelés során végrehajtott forrásmegvonások miatt. Ezt polgármesterként ön is így érzékeli?

Nagyon nehezen lehet megmagyarázni a december 24-én megjelent támogatásokat. A megyei jogú városok esetén 1,38 milliárd forint szabadon felhasználható működési támogatást biztosított valamennyi tisztán fideszes vezetésű városnak, és ezt egyetlen ellenzéki vezetésű település sem kapta meg. Senki nem mondhatja, hogy politikától függetlenül kapták a támogatást ezek a városok. Akkor hiszem el, hogy ez a lépés politikamentes volt, ha ezt mind a 23 megyei jogú város megkapja.

 Milyen együttműködés van jelenleg az ellenzéki polgármesterek között?

Éppen Tatabányáról jövök, a több mint 3 millió polgárt képviselő polgármestereket tömörítő Magyar Önkormányzatok Szövetségének rendezvényéről. Itt ellenzékiek, függetlenek és fideszesek is vannak, valamennyien egyetértünk abban, hogy az önkormányzatiság egy olyan érték, amit Magyarországon meg kell tartani. Küzdeni fogunk azért, hogy azokon a helyeken, ahol az önkormányzatok a kormányhoz képest sokkal hatékonyabban tudnak megoldani egy problémát, legyen meg erre a lehetőségük. A Szabad Városok Szövetsége egy ennél szűkebb együttműködés, ott ellenzéki településvezetők vannak, egymással napi rendszerességű kommunikációban.”

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2021. február 23. 14:44
Csak szólok (a hülyéknek): Ha az eurót most (vagy öt-nyolc- éven belül) bevezetnék Mo-n annak rövid/közép távon tragikus közgazdasági következményei lennének (csak a legfontosabbak): - A magán- és vállalati ingatlanoknak, a föld tulajdonoknak a nemzetközi valuta-piacon mért értéke azonnal a felére, harmadára csökkenne. A nem magyar tőke erőseknek a klf magyar vagyon elemek felvásárlását semmi nem tudná akadályozni. - Az euró mint fizető eszköz az us dollárhoz (és a jüanhoz) viszonyítva törvényszerűen le fog értékelődni az EU-s kül- és gazdaság-politika leértékelődésének arányában. - stb.
tevevanegypupu
2021. február 23. 10:20
Ja igen..tizedelés is lesz és Recsket is újra nyitják?
states
2021. február 23. 08:37
Anyádat integráljad, napizaj, a komcsináci rendszerbe, ne engem.
1000bocs
2021. február 23. 08:30
Az ellenzéki oldalon nincs senki aki képes lenne boldevik átuallások nélkül riportot adni? Elég visszataszító, ahogy a tükör előtt önmagatoknak pózolva feszítgetitek a nem létező bicepszet és fenyegetőztök. Ebből így Orbán kétharmad lesz megint.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!