Valószínűleg elpusztul a ligetvédők táborának leégésekor megsérült, öreg platán

2020. április 14. 16:00

A fa törzse a talajszinttől 4,5-5 méter magasságig mintegy 60 százalékban megégett.

2020. április 14. 16:00

A szakértők szerint kérdéses, hogy életben maradhat-e az az idős, nagy értékű platán, amely a ligetvédők táborának március végi leégésekor szenvedett súlyos sérüléseket – közölte az MTI-vel kedden a Liget Budapest beruházásért felelős Városliget Zrt. Mint a közlemény felidézi, március 26-án a délelőtti órákban a Városliget területén kigyulladt és leégett a magukat ligetvédőknek nevező csoport egy nagyobb sátra. A csoport a gyülekezési törvény adta lehetőséggel visszaélve, a rendőrségnél bejelentett, a terület vagyonkezelője által kényszerűen eltűrt módon, életvitelszerűen tartózkodik a Városligetben, demonstráció jogcímén – emlékeztettek.

Személyi sérülés nem történt, ám jelentős környezeti károk keletkeztek, a park egyik ikonikus platánja súlyosan megsérült, állapota menthetetlennek tűnik. A fa törzse a talajszinttől 4,5-5 méter magasságig mintegy 60 százalékban megégett – közölte a Városliget Zrt. A tűzesetről készült szakvélemény szerint a fa háncs- és kambiumszövete oly mértékben sérült, hogy a fotoszintéziskor előállított szerves tápanyagok szállítása megszűnt a szervezetében. További súlyos probléma, hogy a platán gyökérnyaka mélyen megégett, ami jelentősen gyengíti annak statikai állékonyságát.

A Városliget Zrt. és szerződéses partnerei minden lehetséges eszközt bevetnek annak érdekében, hogy megmentsék a fát, ilyen jelentős sérülések esetén azonban kis esély mutatkozik még a részleges gyógyulásra is. A szakemberek véleménye alapján a legjobb esetben is csak jelentős maradandó sérülésekkel, nagy lomb- és törzskárokkal, torzóként fog tovább élni – áll a közleményben. A park közepén, a ligetvédők táborában kitört tűzeset miatt a Városliget Zrt. levélben fordult Karácsony Gergely főpolgármesterhez, amelyben arra kérte a városvezetőt, hogy az irányítása alatt álló, a vonatkozó jogszabályok szerint a közterületek felügyeletért felelős szervezet, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) hatékonyan lássa el a feladatát, megóvva a parkot a hasonló káresetektől.

A Városliget Zrt. sajnálatosnak és elfogadhatatlannak tartja, hogy a park védelmére hivatkozva, a gyülekezési jog adta eszközökkel tudatosan visszaélve, nem egyszer kezdetleges tűzhelyeket is üzemeltetve, életvitelszerűen tartózkodjanak csoportok Városligetben. A mostani nem az első alkalom, amikor súlyos környezeti károkat okoz a magát ligetvédőknek nevező csoport, ugyanis az egyik táboruk már 2018. január 30-án már leégett – emlékeztet a közlemény. Mint a Városliget Zrt. közölte: a további környezeti károk megelőzése érdekében feljelentést tettek.

(MTI)

Kép forrása: Ripost / Sulyok László

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LigetiKata
2020. április 21. 13:59
A Ligetvédők posztja: https://www.facebook.com/ligetvedok/posts/3651271188276135
LigetiKata
2020. április 21. 13:54
Egyem meg a szegégy Városliget Zéerté szívét. Mennyire fontos neki a park. Csakhát nagyon nem tud mit tenni, el sem tudja szállítani az ottani szeméthegyeket, jaj, szegény. (Irónia) Készítettek egy filmet a Ligetvédők a helyzetről. Meg arról hogy két éve nincs táboruk a Ligetben. Sajnos vannak azonban kétes alakok akik botrány és drámakeltésre használják a hajléktalanokat, mégpedig az áltüntetés szervezői, akiknek csak jogaik vannak nagyon hangosan, azonban kötelességük a Liget felé, a humanitás és erkölcs felé semmi, szemetüket hagyják tornyosulni. Aminek a valódi Ligetvédők és maga a Liget issza a levét. Igazán sötét erkölcstelenség. Csúnya játszma közepén vannak ahajléktalanok, akik csak lakni akarnak. A videó leírásában a többi. Két éve nincs tábora a Ligetben a Ligetvédőknek. https://youtu.be/ZPVOHExnBsA
cutcopy
2020. április 15. 21:23
Nézd, a Fideszes az egyetlen nyílt kártyákkal játszó választó, aki meri vállalni pártját, az összes többi sötétből lövöldöző "ellenzéki" pedig nem vállalja föl, nos itt buktok mindig, hogy nincs vagy nem meritek felvállalni pártállásotokat, így komolytalan minden akadékoskodásotok..
linkeloe
2020. április 15. 15:24
Kismajom! Izgalmadban kihagytál ám egy a betűt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!