Itt a legjobb élni Magyarországon

2020. december 19. 08:03

Az Otthon Centrum felmérésében megvizsgálta, hol lehet a legjobb élni ma Magyarországon.

2020. december 19. 08:03
null

Budapesten az I. és az V. kerületben, vidéken pedig Egerben és Veszprémben a legjobb élni – derül ki az Otthon Centrum nemzetközi trendek alapján felállított rangsorából, amelyben a 20 ezernél nagyobb népességgel rendelkező városokat vizsgálták. Az ingatlanközvetítő hálózat közleménye szerint az életminőség szempontjából értékelték a városokat, vizsgálták a háziorvosi ellátást, a lakosság képzettségét, a foglalkoztatást és az ingázást.

Az elemzők megállapították, hogy a tavalyi listához képest nincs lényegi elmozdulás, az első kilenc helyen továbbra is a fővárosi kerületek szerepelnek. Az élhetőségi listát az I. és az V. kerület vezeti, amelyek után a pesti belváros további kerületei következnek (VI., VII., IX., XIII.), valamint a budai oldalról a II., a XI. és a XII. kerület. A vidéki települések közül Veszprém és Eger áll a lista élén, ami főként azzal magyarázható, hogy az itt élők jutnak be leghamarabb a munkahelyükre. Ezek után következik Székesfehérvár és Pécs, amelyektől alig maradt el Szeged, illetve Debrecen és Győr. A kutatás kitért az agglomeráció településeire is, ahol Budaörs és Szentendre értékei a legjobbak. A két település az idevándorlók számában emelkedett ki a többi város és kerület közül, mindez pedig azt mutatja, hogy az elmúlt években a legnagyobb vándorlási nyereséget Pest megye fővároshoz közeli települései érték el.

Az Otthon Centrum életminőség mutatóinak rangsora szinte ugyanazt az eredményt tükrözi, mint a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által publikált használt társasházi téglalakások fajlagos árának átlagértékeit listázó rangsor. Ez pedig azt jelzi, hogy az ingatlanárakra komoly hatással vannak az életminőségi mutatók, ugyanis a főváros I., II., az V., és a XII. kerülete nemcsak a kiválasztott életminőség-mutatók szempontjából kiváló, hanem ezzel összefüggésben ezek a legdrágább kerületek is.

(MTI)

Fotó: Az I. kerületi Döbrentei utca látképe. (MTVA/ Bizományosi: Róka László)

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Búvár Kund
2021. január 28. 19:00
Én Mucsán szeretek élni, számomra minden város élhetetlen kb 100ezer lakos felett. Én ott szeretek élni, ahol ismerem az utcán szemben jövők jó részét, ahol még az öt házzal arráb lakóhoz is átmehetek egy pohár tejfölért, és ad is, ha van neki, ahol ismerem a boltost, ahol ismerem a postáskisasszonyt, ahol kinn hagyhatom az utcán a bringám, és még 3 óra múlva is ott van. Turistaként, mint várost ahol el tudnám képzelni az életem, talán Egert, Sopront, Kőszeget, Szarvast gondoltam...de csak mint turista jártam mindben. Élni nem tudom milyen lehet ott... Legyen munkahelyem, nyugis az utca, ahol lakom, és ne tapossanak keresztül egymáson az emberek az utcán.. ezek az elvárásaim...
Akitlosz
2020. december 22. 16:09
"Itt a legjobb élni Magyarországon" Hát, a képet elnézve meglehetősen vitatható állítás. Veszprém dimbes-dombos vidékre épült, emiatt igen huzatos. Ami nyáron jó, de a másik három évszakban nem az. Veszprémben átlag 1 C fokkal hidegebb van, mint máshol a megyében.
Az ajtónak támaszkodni tilos
2020. december 22. 08:14
Az V. kerület és a belső kerületek általában, borzalmasan le vannak pukkanva. Masszázs/műkörmös/Lidl -t nem szokás prémium helyen működtetni civilizált országokban. Egyedül a vár és a zöld budai kerületek érik el az élhető kategóriát.
Az ajtónak támaszkodni tilos
2020. december 22. 08:08
Otthontérkép..... mint szolgáltatás nagyon sz@r. A véleményük nekem, nem számít.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!