Négy országból még kellenek aláírások a nemzeti régiók védelmében indított kezdeményezés sikeréért

2020. október 15. 15:15

Napokon belül várhatóan a horvát, esetleg a szlovén, litván, ír, illetve osztrák grafikonok is megmozdulnak – mondta el Pesty László.

2020. október 15. 15:15

Egymillió helyett kétmillió aláírás növelheti a „székely petíció lobbierejét” Brüsszelben, de az érvényességhez még négy európai uniós tagállamból további aláírásokra van szükség – mondta a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés kampányfőnöke csütörtökön az M1 aktuális csatornán. Pesty László közölte: a múlt héten végre szignifikánsan elkezdett növekedni a spanyolországi aláírók száma. Napokon belül várhatóan a horvát, esetleg a szlovén, litván, ír, illetve osztrák grafikonok is megmozdulnak – fűzte hozzá.

Mint mondta, a petíció sikeréért egy kartonnetvörk nevű digitális mozgalmat is indítottak, amelyben arra kérik az embereket, hogy egy egyszerű kartonlapra írják fel a signiteurope.comot, ezzel fotózzák le magukat, majd osszák meg a képet a közösségi médiafelületeken. Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult; a koronavírus-járványra tekintettel hat hónappal, november 7-ig meghosszabbították az aláírásgyűjtési időszakot azon kezdeményezések esetében, amelyek 2020. március 11-én már folyamatban voltak.

Az európai polgári kezdeményezés jogintézménye lehetővé teszi, hogy az Európai Unió állampolgárai közvetlenül felkérjék az Európai Bizottságot, terjesszen elő jogalkotási javaslatot a hatáskörébe tartozó területen. A polgári kezdeményezést a 27 uniós tagország közül legalább hétből származó, legkevesebb 1 millió uniós polgárnak kell aláírásával támogatnia. A hét tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni az adott országra vonatkozó minimálisan szükséges számú aláírást.

(MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2020. október 15. 17:44
Svédországból és Lengyelországból megvan?
Leo3
2020. október 15. 16:51
Hogy lehetséges az, hogy az emberi és európai jogok iránt oly érzékeny Brüsszeli bürokraták semmit nem akarnak tenni a nemzeti kisebbségek érdekében önszántukból? Ellentétben az LMBTQstb siserehaddal, akikért meg mindent megtesznek, mert kisebbségnek számítják őket? Mi ez a kifordult világ?
Nuttika
2020. október 15. 16:24
Nagyon jó lenne, ha nem csak esetleg mozdulnának meg a grafikonok. Már ha a külhoni magyarok aláírnál sok helyen meglenne a kiírt érték több, mint fele.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!