Az NKA nem cenzúrahivatal

2020. október 12. 10:15

A szólás- és véleményszabadság fontosabb érték, mint az én érték- és ízlésvilágom, úgyhogy nem tiltanám be. Mint ahogyan kötelezővé sem tenném.

2020. október 12. 10:15
Demeter Szilárd
Demeter Szilárd

Állásfoglalás a magyar gyermekirodalom és könyvkiadás kapcsán
Van egy alaptételem, így hangzik: a magyar gyermekirodalom világszínvonalú. Jók a szerzőink és kiemelkedően jók az illusztrátoraink is. Nemzeti kincsünk.

A magyar gyermekirodalom erősítése érdekében kértem fel anno Harmath Artemiszt, hogy a Petőfi Irodalmi Ügynökség keretében hozzuk létre az Ifjúsági és Gyermekirodalmi Centrumot (lásd: igyic.hu), a fordítástámogatási-irodalmi exportirodánk külön kiadványokat szentelt a nemzetközi könyvvásárokra a magyar gyermekirodalom népszerűsítése céljából (https://plf.hu/news/fabulous-content-beautiful-design.html).

A mostani vita az „érzékenyítő” könyvek kapcsán két okból is érdekes: egyrészt úgy tűnik, hogy a magyarok számára még mindig fontos a könyv mint kultúrahordozó. Ez reménykeltő.  Másrészt ismét fókuszba került a szólás- és véleményszabadság kérdése.
Ha valakinek, akkor nekem – fehér, keresztény, magyar, jobboldali, heteroszexuális családfőnek – biztosan nem tetszik a BLMBTQ+-propaganda. De a szólás- és véleményszabadság fontosabb érték, mint az én érték- és ízlésvilágom, úgyhogy nem tiltanám be. Mint ahogyan kötelezővé sem tenném.

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Bizottságában a Könyvkiadás Kollégiuma hozzám tartozik. Ezen a Kollégiumon most számonkérnek egy korábbi döntést, amely az egyik kiemelkedő gyermekkönyvkiadó kiadási programjának támogatásáról szólt, mely programban szerepel a Dúró Dóra képviselőasszony által összetépett könyv is.

Az NKA nem cenzúrahivatal. Nem gondolatrendőrök döntenek, hanem a szakmai szervezetek küldöttei, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagjai és mindenkori Emberei Erőforrások Minisztere (EMMI) által delegáltak. Aki azt szeretné, hogy ne szakmai kurátorok, hanem cenzorok ítéljenek oda állami támogatásokat, az a kommunista diktatúra gyakorlatát sírja vissza.
Én ezt nem szeretném. Meggyőződésem, hogy a magyar kultúra attól erős, mert sokszínű. Akkor jó nekünk, ha mindenféle világnézetet és értékrendet szabadon meg lehet jeleníteni. És ma Magyarországon ez a helyzet.
A magam részéről ezt tartom védendőnek.
 

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Augustus1
2020. október 15. 14:23
Annak kapcsán, hogy a szólásszabadság oly megkérdőjelezhetetlen érték, hadd meséljek el két konkrét esetet. A szocizmus végvonaglásának éveiben, amikor a könyvkiadás kezdte levetni a kommunista bilincseket, egy utcai könyvesstandon föltűnt egy könyv, címe: A Mészáros. Így, nagy mövel. Föltűnt, mert puha fedelén volt minden, mi szem- s szájnak ingere: meztelen nő, vér stb. A hátsó fedelén pedig a köv. kedvcsináló részlet (rögzült bennem): "A férfi úgy volt föllógatva, mint a disznó a vágóhídon, és úgy is visított. A Mészáros egy lépést hátralépett, és hatalmas bárdjának egyetlen suhintásával kettéhasította a férfit az ágyékától a feje búbjáig, majd plexiálarcáról letörölte a ráfröccsent vért, agyvelő és bélsár-maradványokat." Snitt. Körülbelül ez időtájt rövid nyári újsághír: Szentendrénél, a strand közelében a Duna alacsony vízállása következtében kibukkant egy vastraverzre élével fölfelé fölhegesztett, kiélezett, rozsdagátlóval kezelt 7 db kaszából álló szerkezet. Csodával határos módon addig senki nem sérült meg miatta. Én látok összfüggést a két dolog között, és szellemi értelemben az A... LMB...XYZ mesekönyvet egy kategóriába sorolom A Mészáros c. könyvvel. Bátortalanul kérdem meg, egészen biztos, hogy nem szabad könyvet betiltani, adott esetben korlátozni a szólásszabadságot, annál is inkább, mert a világ "boldogabbik" felén a Bibliát már akarják cenzúrázni, akár betiltani, hisz' tele van gyűlöletbeszéddel?
Welszibard
2020. október 14. 02:40
Nemzeti Kulturális Alap Tisztelt Demeter Szilárd úr! Nagyot csalódtunk Önben a Mandiner olvasói közül igen sokan. Nem cenzúrázást vártunk el Öntől, mint a kommunizmusban. Nem is gondolatrendőrséget. Amikor ezt írom, már 88.000-nél tart a tiltakozók száma az Ön által támogatásban részesített Labrisz mesekönyv állami óvodákban és iskolákban való terjesztése és használata ellen. Ha Ön úgy gondolja, hogy ez a tiltakozó 88.000 ember (lesz ez még több is) ahogy Ön mondja "gondolatrendőrséget akar" akkor téved. Az Ön és T. kurátorainak felelősségét vonják kétségbe, hogy támogatták ezt a kiadványt. Ugyanis Ön és T. támogató kurátorai nagyon jól tudhatták - ha felelősen döntöttek a támogatásról -, hogy a Leszbikus Egyesület "Foglalkoztatási terve" kiknek készült? Óvodásokat és kisiskolásokat tanítóknak és nevelőknek. Ezt támogatták Önök? Ön máris bámulatos piedesztálra emelte a Labrisz - Leszbikus Egyesület kiadóját: "egyik kiemelkedő gyermekkönyvkiadó"-nak nevezve. (6 db! LMBTQ könyv van a honlapjukon). Akkor a Móra Kiadó és más több évtizedes múltú kiadó például micsoda? Ön megijedt Sargentini asszony utódaitól és az úgymond 1000 pszichológustól és siet eléjük menni? Abban talán itt sokan egyetértünk Önnel, hogy az a jó, "ha mindenféle világnézetet és értékrendet szabadon meg lehet jeleníteni" de azzal már nem, hogy a Labrisz Leszbikus Egyesület diktálja a magyar óvodák és iskolák nevelőinek a "foglalkoztatási tervet". A következő NKA által támogatott könyvben már "drag qweenek" és "drag qweerek" is lesznek? Az Ön által mondott kívánatos "sokszínűség" jegyében? Kérem tisztelettel, gondolja át még egyszer nyilatkozatát, hogy kinek is akar Ön megfelelni?
Sulammit
2020. október 13. 08:55
Csakhogy itt nem felnőttirodalomról van szó, nem is ifjúságiirodalomról, hanem gyermekirodalomról. Egy mesekönyvről. Nem kell betiltani, nem kellett volna megjelentetni. Arra nem gondoltál, hogy lesz egy következő mesekönyv is? Lehet, hogy már a nagy sikerre való tekintettel íratják is. Ezer pszichológus, pszichiáter írt alá Bagdy Emőke ellen. Hogy a bánatban történhetett meg ez?
annamanna
2020. október 13. 05:42
Indiában divat a gyerekházasság, ne induljunk már el efelé, hagyjuk ki a gyerekeket BÁRMIFÉLE szexből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!