Soltész Miklós: Magyarország legkisebb települése is számít

2020. július 19. 18:04

Vasárnap megszentelték az ötszáz lakosú Vas megyei Bérbaltavár kormányzati támogatással felújított, 266 évvel ezelőtt épült római katolikus templomát.

2020. július 19. 18:04
null

Magyarország legkisebb települése is számít – hangoztatta vasárnap Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, amikor vasárnap megszentelték az ötszáz lakosú Vas megyei Bérbaltavár kormányzati támogatással felújított, 266 évvel ezelőtt épült római katolikus templomát. A 30 millió forintos állami támogatás, amelyet a kormány nyújtott, és amely az egyházmegye és a hívek adományaival kiegészült, jó helyre került - mondta az államtitkár. Hozzátette: a kis falu kicsiny templomának feladata, hogy hirdesse az alkotás örömét, a közösség összefogásának erejét, a hit és a kereszténység „szeretetüzenetét”.

Soltész Miklós köszöntőjében felidézte a község szülötte, Nagy Gáspár Kossuth-díjas költő gondolatait, aki Isten költeménye című versében megfogalmazta: „Isten költeménye a teremtett világ”, rajtunk is múlik, hogy ennek részeseivé válunk-e, vagy csak – mint a költő írja – „tökéletlen, felületes olvasói” maradunk. „A templom építői 266 évvel ezelőtt hozzátettek az Isten tervéhez, a templomon keresztül hitet adtak az itt élőknek, és ez a hit megőrizte ezt a kicsi közösséget” – mondta. A község lakói nevében Némethné Beczők Bernadett mondott köszönetet a templom felújításában közreműködőknek és az adományozóknak.

A bérbaltavári, Szent Miklós nevét viselő templomot 1754-ben gróf Tolnai Festetics József építtette, mostani külső és belső felújítása összesen 50 millió forintba került, amelyhez 14 millió forinttal járult hozzá a Szombathelyi Egyházmegye és 6 millió forint gyűlt össze a hívek adományaiból. A templom felszentelése után hálaadó ünnepi szentmise kezdődött, amelyet Császár István püspöki helynök és Déri Péter esperes, csehimindszenti plébános celebrált.

(MTI)

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2020. július 19. 21:31
Vas megyei székelyek! Ez a település három megye határán fekszik. (Vas, Zala, Veszprém). Nagyapám, és az ő ősei (Vas megyei székelyek), éltek ott.
rrrrrr
2020. július 19. 21:02
Legyen szó 5 mio, 50 mio, 500 mio, 50 mrd -ről amit az állam úgy költ el ahogy akar, aztán majd 4 évente számon lehet kérni...szóval mindegy mekkora a nagyságrend, jönnek a libernyákok és turkálnak. Turkálnal úgy, h fingjuk nincs ezekről a nagyságrendrekről, nem tudnak mihez viszonyítani, csak a 2000 ft os belvárosi sörhöz amiből visszajár 1000 ha nem felejti el visszavinni, vagy az 1400 ft os kézműves 0,4 -es korsónak hazudott moslékhoz... A mindennapi élet árai, amire ti is költötök, az miért nem bassza ki nálatok a biztit v a lakhatás, h a csöviket/hajléktalanokat úgy kell kerülgetni? h a 4-6 os vonala egy trutymó? ti szerencsétlen állandóan borostás mama kedvencei?
Janice
2020. július 19. 20:25
Ez mind nagyon szép De az emberek mindennapjait ez mennyire befolyásolja? Megint a papok álá tolják az adót. Ezeknek semmi nem elég.
Crusader
2020. július 19. 20:19
A keresztény Magyarország épül és szépül... ez a keresztény szellemiségű jobboldali kormánynak köszönhető. Köszönöm Istenem, hogy a Fidesz /Hűség/ kormányoz immár 10 éve!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!