Matolcsy György: Készüljünk az évtized pénzügyi innovációira!

2020. május 04. 13:33

A jegybank elnöke szerint évtizedünk az eddigi pénzügyi innovációk forradalmi felgyorsítását hozhatja.

2020. május 04. 13:33

A jegybank elnöke a növekedés.hu portálon megjelent legfrissebb írásában arra keresi a választ, milyen fordulatokra érdemes készülnünk. Matolcsy György azt prognosztizálja, hogy a négy nagy régió – Amerika, Európa, Ázsia és India – saját digitális világpénzeket hoz létre. Az olajdollár helyére több, párhuzamos világpénz lép, az államok újratárgyalják a pénzteremtés feltételeit a pénzügyi rendszer szereplőivel. Az államok a központi bankokon keresztül még erősebben jelen lesznek a magán pénzügyi rendszerben digitális jegybanki pénzek, új szabályozás és új pénzteremtés révén az MNB elnöke szerint.

A szerző azt várja, hogy a vállalkozások és magánszemélyek számára nagyon olcsó, szuper gyors, biztonságos és általános lesz a pénzhez való hozzáférés. A jegybankok közvetlenül is részt vesznek a gazdaság finanszírozásában. Ezután kiemeli: az alapjövedelem helyett alapvető hitelkeret áll majd mindenki rendelkezésére. Nem halat, tehát alapjövedelmet, hanem hálót, tehát alap hitelkeretet ajánlanak az államok mindenkinek – írta Matolcsy György.

Az országok kettéválnak, az erős versenyképességet választó államok sorozatosan újítanak, a többiek beragadnak és meghódítják őket, mint a gyarmatosítások korában. Hozzáteszi, hogy a pénzügyi innovációk és az új technológiák teljesen összekapcsolódnak, a fúzió olyan gyors lesz, mint a hadiipar és a hadviselés területén. A század három nagy kihívására – geopolitika, technológia és pénz – az ad jó választ, aki mind a háromra jól válaszol. Aki a pénzügyi forradalomból kimarad, az a másik kettőt is elveszíti – összegzi gondolatait a jegybank elnöke, aki szokása szerint idézettel zárja írását: „Bár tiltakozunk ellene, de talán mégis lehet abban valami, hogy +az egész világot a pénz mozgatja+ (Kabaré  - 1968)”.

(MTI)

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2020. május 04. 15:22
S az évtized pénzügyi innovációi milyen hatással lesznek az MNB-s alapítványokra....?
Szent Viktor, a korruptak védőszentje
2020. május 04. 15:07
A mérhetetlen, gátlástalan lopás új neve az évtized új pénzügyi innováció? Vagy a picsagyenge forinté?
BőröndÖdön
2020. május 04. 14:56
Kuszaszem játssza a hülyét,közben szétlopja az országot...:(
szavaztam
2020. május 04. 14:46
hitel= a jővőből kölcsönvett fogyasztás...önbecsapás...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!