Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Novák: Megvédjük a családtámogatásokat

2020. április 08. 11:38

Eddig 800 milliárd forintot költöttünk erre a programra és ez a segítség a jövőben is megmarad – fogalmazott az államtitkár.

2020. április 08. 11:38

Novák Katalin arról is beszélt, hogy sikeresnek bizonyultak a családtámogatások. Mostanra sok család fellélegezhetett, és sok eredménye lett a családközpontú politikának – fogalmazott. Az elmúlt hónapokban négy évtizedes csúcson volt a házasságkötések, és a születések száma is jelentősen nőtt – tájékoztatott az államtitkár. Novák Katalin közölte, bízik benne, a koronavírus-járvány sem tesz pontot ennek a folyamatnak a végére. Az államtitkár öt pontban foglalta össze a családok érdekében hozott intézkedéseket.

1. Megvédik a családtámogatásokat

Novák Katalin elmondta, a családtámogatásokat megvédik, és egyetlen forintot sem vesznek el erről a területről. Így marad a családi adókedvezmény, a CSOK, és a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye. A családvédelmi akcióterv pontjai is életben maradnak. 800 milliárd forintot költöttek erre a programra eddig, és ez a segítség a jövőben is megmarad.

2. Segély helyett munka

Egy család életében az egyik legfontosabb, hogy tisztességes munkából tudják a gyermekeiket felnevelni” – fogalmazott Novák Katalin. Ezt a kormány többféle intézkedéssel is segíti. Példaként említette, hogy 26 munkakörben járulékkedvezményeket vezettek be – a KATA és a KIVA terheit nem kell befizetni – és a fizetés nélküli szabadságon levők járulékait a kormány fizeti be. Az utóbbi intézkedések havonta több tízezer – átlagosan ötvenezer – forint megtakarítást jelentenek a családoknak – fejetette ki. Elmondta azt is, hogy

átképzési programokat indítanak el, illetve meghirdetésre került a felnőttképzési diákhitel is.

Kitért arra is, hogy segítenek a munkájukat elvesztőknek és a vállalkozásoknak kedvezmények hiteleket biztosítanak abból a célból, hogy átvészeljék ezt az időszakot. Jelentősen nő a SZÉP-kártyára utalható összegek mértéke is – tette hozzá. Az államtitkár itt felhívta rá a figyelmet, hogy azoknak a szülőknek, akik dolgoznak – és ezért nem tudnak kismegyermekük mellett otthon lenni – továbbra is biztosítva van a gyermekük felügyelete. „Most is van rá lehetőség, hogy az iskola épületében biztosítsák a gyerek felügyeletét és távoktatását, ugyanígy az óvodákban is” – fogalmazott az államtitkár.

3. Segítség a veszélyhelyzet átvészeléséhez

Novák Katalin a veszélyhelyzet átvészeléséhez való segítségnek nevezte a hiteltörlesztési moratórium bevezetését is. „Rengeteg család fizet hiteleket – több mint négymillió hitel van Magyarországon – akik év végéig kicsit fellélegezhetnek a havi fizetési kötelezettségek alól” – mondta. Kifejtette: ez vonatkozik a CSOK-hoz felvett kölcsönökre és a babaváró támogatásra is. Az államtitkár itt felhívta a figyelmet a jelzáloghitel elengedés lehetőségére. „Ha egy családba a második gyermek érkezik, egymillió, a harmadiknál pedig négymillió forintig igényelhetik a jelzáloghitel elengedését” – emlékeztetett. Kitér ara is, hogy

a kormány meghosszabbította a GYES-t, a GYED-et és a GYET-et is.

Ez tizenötezer család életét könnyíti meg” – mondta Novák Katalin hozzátéve, hogy igyekeznek a tartósan beteg, vagy fogyatékkal élő gyermeket nevelőknek is segíteni. Elmondta azt is, hogy sokaknak nagy segítség az ingyenes parkolás, hiszen korábban sokan azért használták a tömegközlekedést, mert nem volt hol parkolniuk.

4. A fiatalok támogatása

Bevezettük a diákhitelmoratóriumot is, ami azt jelenti, hogy nem csak a már korábban felvett, de a most megkötött diákhitel-szerződéseket sem kell idén törleszteni – jelentette be az államtitkár. Hozzátette: bevezettek egy új szabadfelhazsnálású, kamatmentes, félmillió forintos összegű hitelkonstrukciót is az egyetemisták számára. Emlékezetetett rá, hogy eltörölték a nyelvvizsgakötelezettséget a diploma megszerzéséhez. Novák Katalin ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: „ez nem azt jelenti, hogy arra ösztönöznénk bárit, hogy ne tanuljon nyelveket”. 

5. Megvdéjük az időseket

Szeretnék ha az idős honfitársaink is éreznék hogy nem feledkeztünk meg róluk – mondta el az államtitkár hozzátéve, hogy erről szól a receptkiváltás módjának egyszerűsítése és az ügyintézéseknél bevezetett intézkedések is. Felhívta rá a figyelmet, hogy mindannyiunk érdekét szolgálja a boltokban korosztályokal kapcsolatos vásárlási idősáv bevezetése is. „Szintén az idősekre gondoltunk a 13. havi nyugdíj visszavezetésénél” – fogalmazott. Hozzátette: ennek az első üteme jövő év elején fog megvalósulni. A nagyhétben húsvétra készülve mindenkinek békét, türelmet és bölcsességet szeretnék kívánni és kérni is – zárta gondolatait Novák Katalin hozzátéve, hogy sajnos ez a húsvét most nem úgy fog telni, ahogy vártuk. A közös érdekünk hogy betartsuk a szabályokat – fogalmazott.

(Mandiner)

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2020. április 08. 19:59
A hím oroszlán megöli a régi alfa hím utódait. A nőstények ennek ellenére elfogadják az új alfa hímet. A gyermekekkel kapcsolatban mindig azt mondják, hogy az anya biztos, de az apa nem. Az abortusz lehet, hogy ennek az ösztönnek egy megnyilvánulása. Azt hiszem, hogy az abortuszt vállaló nők magzatainak el kéne végezni a DNS vizsgálatát, az apaság egyértelműségét bizonyítandó.
Pelso j.
2020. április 08. 15:38
Hát hogyne. Azzal véditek meg, hogy közben ezerrel infláljátok a forintot.
avízazúr
2020. április 08. 12:37
Parragh! Ez a felkapaszkodott senki képes kimondani egy ilyen mondatot! Tömegek az út szélén!!! Aki leesik a futószalagról, annak annyi. Így járt. Nováknak sincs egy szava erről. Folytatják a gépkocsivásárlás támogatását........... https://varosikurir.hu/parragh-annyi-ember-ment-tonkre-az-elmult-napokban-es-megy-most-is-hogy-ezzel-nem-tudunk-mit-kezdeni/
Coccothraustes
2020. április 08. 12:36
Novák Katalin egyre csinosabb....okosabb....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!