Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Baán: Még megépülhet az új Nemzeti Galéria

2020. február 11. 20:05

Bár most véleménykülönbség van a főváros és a kormány között, ez a véleménykülönbség nem jelenti azt, hogy a Galéria soha nem épül meg –  jelentette ki a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

2020. február 11. 20:05

„A kormány soha nem állította, hogy nem akarja megépíteni. Azt állította, hogy ha a főváros vezetése nem támogatja a projektet, akkor a kormány nem építkezik. Ugyanakkor a kormány nem tett le a tervről, nem mondott le a céljairól, mert a Liget-projekt mellett szóló érvei nem változtak. Van egy politikai helyzet, amiben a kormány vállalt egy önkorlátozást”  – mondta  Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és a Liget Projekt miniszteri biztosa egy ma rendezett sajtóbeszélgetésen az Index szerint.

A miniszteri biztos azokra a sajtóhírekre reagált, amelyek szerint az új Nemzeti Galéria építésének előkészítése folytatódik annak ellenére is folytatódik, hogy Karácsony Gergely nem támogatja a Liget-projekt még el nem indult építkezéseinek befejezését.

Baán hozzátette, hogy a Liget Projekt megépülésének nincs határidőkényszere, vagyis jellegéből adódóan nem olyan, mint egy atlétikai világbajnokság, ahol a létesítmények megépülését a sportesemény időpontja korlátok közé szorítja. Baán szerint az új Nemzeti Galéria épületére hosszútávon szükség van, az ilyen épületeket évszázadokra építik. Bár a szükségességével kapcsolatban most véleménykülönbség van a főváros és a kormány között, ez a véleménykülönbség szerinte nem jelenti azt, hogy a Galéria soha nem épül meg. A Szépművészeti Múzeum igazgatója szerint az atlétikai stadionról kötött megállapodás mintájára létrejöhet a kormány és a főváros között egy kölcsönösen előnyös, konszenzuson alapuló megállapodás a ligeti fejlesztések ügyében is. 

Baán hozzátette: szerinte a fővárosi vezetés lépése egy politikai ideológia megalapozásáról szóló szimbolikus gesztus, de véleménye szerint túl erős és túl jó ahhoz a Liget Projekt terve, hogy ezt elvessék azért, mert aktuálisan van egy azzal ellentétes politikai álláspont is.

A miniszteri biztos emlékeztetett: a decemberben készült közvéleménykutatás, amely azt vizsgálta, hogy a fővárosiak mennyire támogatják a Liget Projektet azt mutatta, hogy a budapestiek 70%-a támogatta a Liget Projektet, ha megmutatták nekik a terveket.

(Index)

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Óbor Dezső
2020. február 12. 08:28
Mit is lehet várni ettöl a málészáju f-kalaptol, meg az elvtársaitol,......ezek csak rombolni szeretnek lásd, olimpia, stb..........ez fogja a bukásukat még gyorsabban okozni, ........ezek csak a drogtanyákat segítik.
Botifani
2020. február 12. 08:15
Tisztelt Uram! A városliget egy olyan 200 éves közpark, amit kezdetektől a parkban elszortan megépített középületekkel, együtt terveztek meg. Ez a park sosem volt egy csak zöld felületeket tartalmazó " central park" hanem hangsúlyos középületek és egy szép park kombója: - Műcsarnok - Szépművészeti - Állatkert - wurstli - Műjégpálya - Széchenyi Fűrdő - Vajdahunyad vár - Városligeti színház - Millenium háza - Regnum Marianum Stb.. A városliget koncepciója tehát a kezdetektől az hogy fontos kultúrális, igényes szórakozási, közösségi épületeket, kikapcsolódási tereket szervez egy nagy egésszé egy park kereteiben, létrehozva egy zöld " korzót".
tevevanegypupu
2020. február 12. 07:54
Kizárólag azért ellenzik mert a fidesz kormányzat építtetné..az irigy gyűlölködés vezeti a balliberáliisokat..Karácsony és megválasztott alfőpolgármesterei annyit értenek hozzá mint krokodil a zongorázáshoz..a budapesti zsidóknak meg csak az a fontos,hogy a kormány támogassa a zsidó fesztiválokat, a zsinagógák fenntartását és mindent, ami hozzájuk tartozik..A Liget pedig szépen formáálódik, eddig minden nagyon szép amit helyrehoztak..egyedül nagyon zavaró a ligetvédők koszos sátortábora..
balbako_
2020. február 12. 06:31
Én aláírtam, hogy így legyen, hogy felépüljön!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!