Sikeres volt a bangladesi sziámi ikrek implantátumműtétje

2019. február 06. 12:40

Egy magyar orvoscsoport vállalta a fejüknél összenőtt csecsemők szétválasztó műtétsorozatát, ennek január végén zajlott le a második fázisa.

2019. február 06. 12:40

Megtörtént a fejüknél összenőtt sziámi ikrek plasztikai sebészeti műtéte Budapesten – közölte a műtétet finanszírozó Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány az MTI-vel. Mint írják, a két és féléves Rabia és Rukia sikeresen átesett a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum rendszer beültetésén dr. Pataki Gergely plasztikai sebész, aki egyben az alapítója vezetésével.

Az operációra január 25-én került sor a Semmelweis Egyetemen, ahol a műtétek előzetes vizsgálatai is folytak. Az ikrek jól vannak a terveknek megfelelően lezajlott sikeres beültetés után. A bőr- és lágyrésztágítási folyamat a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek szétválasztó műtétsorozatának második fázisát jelenti, mely az ún. expander implantátumok beültetéséből, majd azok 4-5 hónapig tartó fokozatos tágításából áll.

A szétválasztó műtétsorozat első fázisa – az agyi szállítóér-hálózat fő szakaszainak tudományos áttörést jelentő, érfalon belüli szétválasztása – 2018-ban történt dr. Hudák István vezetésével Bangladesben. A dr. Csókay András által koordinált harmadik fázis, a nyáron esedékes végső szétválasztó műtét során történik meg az agyak és a koponyák végleges szétválasztása, s a ki nem fejlődött részek pótlása és fedése a most zajló szövettágítási folyamattal nyert szövetekkel. E beavatkozás helyszíne még nem dőlt el.

A fejüknél összenőtt sziámi ikrek szétválasztásával a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány 2010. óta folyamatosan zajló plasztikai és helyreállító sebészeti misszióira való tekintettel bízták meg a magyar orvosokat a bangladesiek.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2019. február 08. 10:48
Fúrja az oldalamat a kiváncsiság a következők miatt. Ez a most, múlt hétvégén ideiglenesen-re beépitett TÁGITÓ, mely' belülről lassan -lassan növekszik és mindkét koponyaűrt belülről növelné, vajon NEM OKOZ-E FÁJDALMAKAT ezeknek a szegény drága-aranyos kislánykáknak?
annamanna
2019. február 06. 13:16
Dicsőség az Úrnak https://www.youtube.com/watch?v=1yD10i8H3x0
hentes
2019. február 06. 13:09
Kitűnőek a magyar orvosok! Kitűnő a magyar orvosképzés Magyarországon. Azért csábítják évtizedek óta a nyugati államok az orvosainkat. Hála Istennek vannak akiknek a magyar betegek fontosabbak, mint a jóval több pénz. Imádkozunk a gyerekekért és az orvos timért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!