Az ellenzék lezárta a házelnöki pulpitus feljáratait

2018. december 12. 10:33

Botrányos ülésnapot tudhat maga mögött a parlament. Az ellenzék elfoglalta a pulpitus feljáratait, így az ülést a képviselők padsoraiból vezette le az Országgyűlés alelnöke. Megjelent a teremben a köztársasági elnök, felcsendült a Himnusz és a Kossuth-nóta is, a javaslatok elfogadása után az ellenzék kivonult.

2018. december 12. 10:33

Elfoglalta az ellenzék a parlamenti pulpitust, ezzel akadályoznák meg az ülés megkezdését, az akcióban több frakció is részt vesz. Az ülésnek 10:15-kor kellett volna megkezdődnie. A terembiztosok egyelőre nem léptek közbe, de kiabálás hallatszódik. Tordai Bence ellenzéki képviselő élőben közvetíti az eseményeket

A jobbikos képviselők óriásplakáttal tüntetnek a munka törvénykönyvének módosítása ellen. A levezető elnök továbbra sem jut fel. Az ellenzék sípol, és cédulákat szór szét.

Kövér László később vezényelni kezd egy mikrofonon, kijelenti, hogy fegyelemsértés történt. Az ülés vezetését a képviselők helyéről bonyolítják le végül.

A javaslatokat folyamatosan fogadják el, a kormánypártok képviselői próbálják nyugodtan kezelni a helyzetet, kisebb csoport ellenzéki politikus gyülekezik előttük és próbálják tovább zavarni az ülést, nagy a hangzavar. 

 

Időközben Tordai Bence után Gyurcsány Ferenc is előkapta a telefonját és élő közvetítésbe kezdett. „Ne mosolyogj, diktátor!" – hangzik el Gyurcsány felvételén egy ellenzéki képviselő szájából. 

Tordai Bence Kövér Lászlót kérdezgeti, hogy miért nem zavarják a javaslatok elfogadásával járó szabálytalanságok. Tordai „választási csalásról” beszél, mivel a képviselőkártyája nélkül tudott szavazni az egyik javaslatra – úgy véli, ez törvénytelen és érvénytelen. 

Több ellenzéki képviselő arra buzdít, hogy menjenek ki az emberek az utcára. 

                                            

Fotó: Kunhalmi Ágnes//Facebook

Balla György, kormánypárti politikus arra inti Tordai Bencét, hogy gondolja át az általa hangoztatott állításokat, mert „nincs igaza". Orbán Viktor csak nagyokat pislogott a Párbeszéd politikusának kérdéseire, azokra nem válaszolt. A magyar miniszterelnök higgadt. 

Kunhalmi Ágnes „rabszolgatartók" feliratot mutat fel, miközben folyamatosan sípol. Tordai szerint szerveződik egy ellenállás a Kossuth téren, lassan Facebook esemény is lesz. Korózs Lajos MSZP-s politikus által feltöltött kép szerint a Készenléti Rendőrség egységei megjelentek a parlamentnél. 

A pulpitusra egy „Ellenállás" feliratot viselő táblát helyeztek el. A Mi Hazánk politikusai a helyükön maradtak, nem csatlakoznak a többi ellenzéki tevékenységhez. 

Vadai Ágnes úgy kommentálja, hogy megjelentek a testőrök, hogy a magyar miniszterelnök és a házelnök testi épségét ok nélkül féltik, bezzeg a munkavállalók nem számítanak. Két ellenzéki egy magyar és ez uniós zászlót a cipel be a terembe, egy hangosbemondó segítségével fülsiketítő hangot generálnak a sorokból. Az egész terem tele lett DK-s „ellenállás" táblákkal. 

A közigazgatási bíróságokról szóló törvényjavaslatot elfogadták.

Latorcai János, az országgyűlés alelnöke megpróbált feljutni a pulpitusra, de az ellenzékiek ezt megakadályozzák. Az ülés levezetését így továbbra is a kormánypártok padsoraiból folytatja. A javaslatokról folyamatosan döntenek.

Az egyik pillanatban a kormánypártok felállnak és tapsolni kezdenek. Kiderül: olimpikonon foglalnak helyet a karzaton, figyelik az eseményeket, a taps nekik szól. A hangzavar és a kedélyek csitulni látszanak. 

 

Sokkal nyugodtabb a légkör. Néhány ellenzéki képviselő viszont továbbra is a kormánypárti politikusokat veszi telefonjával. „Húzzatok már a helyetekre, gyerekek" – hangzik el a Fidesz padsoraiból. 

Tordai Bence Rogán Antalt, Gulyás Gergelyt, Kocsis Mátét és Orbán Viktort kérdezgeti. Tordai kijelenti, hogy „ő békeszerető ember", „ő nem alkalmaz erőszakot, de vannak olyanok, akik kevésbé béketűrőek". Tordai arról beszél, hogy választásokat fognak nyerni – sőt már nyertek is. Gulyás Gergely kifejezte, hogy nem érti a párbeszédes politikus ezen kijelentését. 

A Fidesz-KDNP soriban ülő politikusok újra felállnak és tapsolni kezdenek. Megjelenik a teremben Áder János köztársasági elnök, aki a karzaton helyet foglal. 

Gyöngyösi Márton jobbikos politikus szólalt fel, de Latorcai hamar elveszi tőle a szót, mivel a mondanivalója nem ügyrendi. Az ellenzék padsorai visszatöltődtek lassan, a terem tele van. Hamarosan döntenek a munka törvénykönyvének módosításairól. Az ellenzék a himnuszt kezdte el énekelni, a kormánypárti képviselők is csatlakoznak. 

Itt a pillanat: a munka törvénykönyvének módosítását elfogadták. Az ellenzék sorai a szavazás után szinte teljesen kiürülnek. 

További javaslatok kerülnek elfogadásra, már csak a kormánypártok részvételével. Hirtelen énekelni kezdenek, méghozzá a Kossuth-nótát. 

Latorcai után Kövér László veszi át az ülés vezetését.

 

                                                                         

 

Összesen 600 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Esvány
2018. december 12. 17:04
Soros-cselédek...
catalina9
2018. december 12. 16:52
Soros és a Tahó Bigband...
Mich
2018. december 12. 16:07
Tudtuk, ilyenek a libsibolsinácik - ha a többség ellenük szavazna, akkor mindent megtesznek, hogy (mit nekik a Demokrácia...) NE legyen szavazás.
catalina9
2018. december 12. 16:04
A leninfiúk és sorosbarisnyák megint szerepeltek, jó látni, hogy nem ezek a pojácák kormányoznak..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!