Galambos István: A magyarok kiálltak a diktatúrával szemben

2018. november 04. 14:11

Szinte a teljes magyar társadalom kiállt a diktatúrával szemben 1956-ban Galambos István, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat elnöke szerint.

2018. november 04. 14:11

Szinte a teljes magyar társadalom kiállt a diktatúrával szemben 1956-ban – mondta a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat elnöke az M1 aktuális csatornán vasárnap, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 62. évfordulóján, a nemzeti gyásznapon.

Galambos István felidézte: a forradalom 1956. október 23-án békés tüntetéssel kezdődött, majd fegyveres felkeléssel folytatódott a kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen.

Elmondta: a Magyarországra érkező szovjet csapatok hatalmas túlerejét látva a katonai vezetés nem kísérelte meg a fegyveres ellenállást, így a szovjet csapatok felé a civilek és a civilek oldalára átállt katonák intéztek csapásokat. A szovjet megszállók körbevették a laktanyákat, és felszólították a fegyverek kiadására a honvédeket, akik végül a nagyobb véráldozat elkerülése érdekében engedelmeskedtek. A november 4-ei megszállásnak csak egy helyen állt ellen szervezett katonai alakulat a fővárosban – fűzte hozzá.

A Magyarországon harcoló szovjet főtisztek beszámolói szerint az összecsapásokat a második világháború folytatásaként élték meg, mintha az ellenséges Németország szövetségesével szemben, így egy fasiszta Magyarországgal szemben harcoltak volna tovább - ismertette. A történész úgy értékelte: talán ez az attitűd magyarázza meg a szabadságharc leverésénél tapasztalt brutalitást és hatalmas erőösszpontosítást.

(MTI)

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2018. november 05. 08:20
Pinológus kovács is megszólalt a jövő éves választáskor miként tudnának nyerni ,,, a jobboldali médiát lerohanják minden kampány csak róluk szóljon . Csak hát a vén bolsevik nem beszélt róla miért buktak meg ,... Magyar népnek elege lett a korrupcióból az adósság felhalmozásból az ország kifosztásból a nép nyomorgatásból kormányon ezt csinálták ,országot csődbe vitték ,,ismét kormányra kerülnének folytatnák ,,, és a magyar nép nem akar betolakodó megszálló csapatok beengedésével tetőznék ,, ballibsik evvel teherrel szeretnének nyerni....... Nagy marha aki rájuk szavaz .
Cassi
2018. november 04. 16:23
Valóban nem, de teljesen érthető ez, nem kell szégyellni. Az emberek többsége félt az ismeretlentől, nem akart tíz évvel a második után egy újabb háborút. Amikor látták, hogy nem lehet békés változás, akkor lemondóan beletörődtek mindenbe. A másik probléma, hogy nem volt pozitív emléke a társadalomnak az előző rendszerről, ezért nem volt meg az erős akarat annak visszahozására. A két háború közötti időszak rémes volt, a szegénység, létbizonytalanság jutott róla mindenkinek az eszébe, nem a "demokrácia". Ha a két háború között olyan viszonyok uralkodtak volna, mint most, akkor azért már érdemes lett volna erőfeszítést tenni, mert mindenki tisztában lett volna vele, mit veszít a kommunistákkal. De sajnos nem így történt.
Konrád
2018. november 04. 16:15
A magyar nép alkata, lelki berendezkedése nem tűri meg a diktátorokat, viszont a karizmatikus vezetőket szeretjük!
Jameson
2018. november 04. 14:51
Sajnos manapság ez már nincs így.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!