Megújul Magyarország egyik legrégebbi temploma

2017. december 27. 21:29

A jáki templomot 1256-ban szentelték fel, most kétmilliárdból újítják fel.

2017. december 27. 21:29

Kétmilliárd forintos költségvetési támogatásból megújul Vas megye egyik legfontosabb épített öröksége, a jáki templom – közölte Hende Csaba, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke, a térség országgyűlési képviselője szerdán az MTI-vel, utalva az erről szóló kormányhatározatra.

Hende Csaba elmondta: a támogatás kedvezményezettje a Szombathelyi Egyházmegye, az állami forrást három évre elosztva adják, a munkálatok ütemezése alapján. 

A négy évvel ezelőtti rekonstrukciós munkák folytatásaként a templom teljes felújítása megvalósul, beleértve belső tereket és freskókat – hangsúlyozta a képviselő.

A román stílusú jáki apátsági templom homlokzati részét 2013-ban 150 millió forintos állami támogatással részben már felújították. Az Árpád-kori templomot még 1256-ban szentelték fel Szent György tiszteletére. Utolsó nagyobb átépítése 1896 és 1904 között Schulek Frigyes tervei alapján történt.

(MTI)

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bell & Sebastian
2017. december 28. 00:06
Természetesen örülünk. Az építőipar szétbarmolásához már kevésbé. Adolf receptkönyvéből főz már minden félkegyelmű, így a miénk is. A végén gigantikus vagyonátrendezőzés van, az elején meg drágulás és munkaerőhiány. Mintha eszetlenül nyomkodná a gombokat egy analfabéta. Holott eszetlenül nyomkodja a gombokat egy analfabéta.
zakar zoltán béla
2017. december 27. 22:13
Nagygéc, Várkert Bazár, kórházak sora újult meg vidéken, Cégénydányád-kúria, tanuszodák, stadionok, 4-es metró befejezése,...+1000 más!!!!!!!!!!!!!!!!
quiet
2017. december 27. 22:13
Nagyszerű hír ! Magyaroraszág gyöngyszeme az a hely. Az első fidesz kormány mert így " hozzányúlni " a kultúrális kincseinkhez, ezzel a szándékkal.. Csak folytatni.. a nemzet CSAK a kultúrájában él. A többi mese.
Finale*
2017. december 27. 21:41
De jo lenne vegre ha a Jaki templomhoz nagyon hasonlo Zsambeki premontrei monostort is vegre felujitanak. Lattam rola eredeti rajzokat ,amikor meg nem volt romos allapotban es lenyugozoen szep volt... bar meg igy is meghatoan szep es fenseges .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!